• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.0°C / 34.6°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 30.5°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 30.4°C
  3 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  1 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 25.9°C
  1 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  3 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.7°C / 30.8°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 32.8°C
  2 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 32.7°C
  4 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  5 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.1°C / 34.0°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.3°C
  3 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 28.4°C
  3 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  44%

Ο Νίκος Δένδιας είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Β΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς των Σβώλου, Γληνού και Ηλιού

 • A-
 • A+

Εναν χρόνο μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2016 και την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνησης της χώρας, σε συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, είναι αυταπόδεικτο δυστυχώς ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε σαφώς χειρότερη κατάσταση, σε σύγκριση με αυτή στην οποία βρισκόταν έναν χρόνο πριν.

Παρότι προσωπικά ήλπιζα και είχα εκφράσει δημοσίως, με προσωπικό πολιτικό κόστος, την ευχή να πετύχει η νέα κυβέρνηση της χώρας μας, και ας αποδεικνυόταν ότι ο δικός μας πολιτικός χώρος είχε λανθασμένη προσέγγιση, η πράξη διέψευσε κάθε αντίστοιχη προσδοκία. Ουδείς βεβαίως ισχυρίζεται ότι όλα ήταν τέλεια προηγουμένως. Αλλά τα όσα έχουν γίνει ένα, χρόνο τώρα, σε πολλούς τομείς και όχι μόνο στον χώρο της οικονομίας, αγγίζουν τα όρια του σουρεαλιστικού.

Παρ’ ότι η χώρα είχε αρχίσει να επιστρέφει στην ανάπτυξη, παλινδρόμησε στην ύφεση, το τραπεζικό της σύστημα διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη, ένα μεγάλο εθνικό κεφάλαιο, η ύπαρξη δικτύου ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια και στην Τουρκία, έχει πάψει να υπάρχει, ενώ δισεκατομμύρια του Ελληνα φορολογούμενου ως περιουσία του στη μετοχική σύνθεση των τραπεζών έχουν εξανεμιστεί.

Αλλά και γενικότερα, συνολική εθνική μελαγχολία έχει καταλάβει τους πάντες, το όνομα της χώρας στο εξωτερικό έχει πλήρως απαξιωθεί και είναι συνώνυμο της χρεοκοπίας.

Ειδικότερα, στην οικονομία, αντί να επιδιώξει η νέα κυβέρνηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν μετά την ανάληψη της εξουσίας η αξιολόγηση και να αξιοποιήσει την προεργασία και τις θέσεις της προκατόχου της, έπραξε το ακριβώς αντίθετο.

Μετετράπη έτσι σε όμηρο, όχι μόνο η ίδια, αλλά και συνολικά η χώρα, μιας άφρονος πολιτικής την οποία εξέφραζε ο τοποθετηθείς από τον πρωθυπουργό ως υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης. Μια πολιτική που έθεσε σε άμεσο κίνδυνο την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και προκάλεσε το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls.

Το αποτέλεσμα ήταν να επιβαρυνθεί η εθνική οικονομία με ένα δυσθεώρητο ποσό άνω των 90 δισ. ευρώ και τον τελικό λογαριασμό να καλείται να πληρώσει ο πολίτης, του οποίου οι τεράστιες ομολογουμένως θυσίες πήγαν χαμένες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει να διακατέχεται από «εμμονή» στο ζήτημα του δημόσιου χρέους, αδυνατώντας να αντιληφθεί ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και ότι χρειάζεται ξένες επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ.

Οπως αδυνατεί να αντιληφθεί επίσης ότι δεν πρόκειται να λυθεί το ασφαλιστικό, όσες περικοπές και εάν γίνουν, όσο αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, αυξάνεται η ανεργία και κλείνουν επιχειρήσεις.

Αλλά και σε ένα άλλο ζήτημα αιχμής, το Μεταναστευτικό, η Ελλάδα υφίσταται σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες των ιδεοληψιών της κυβέρνησης. Τα αρμόδια στελέχη της, κατά παράδοξο τρόπο, ταύτισαν τους μετανάστες με τους πρόσφυγες, στους οποίους όντως η Ελλάδα οφείλει να παρέχει προστασία, με αποτέλεσμα να τεθεί ακόμη και ζήτημα παραμονής της στη ζώνη Σένγκεν.

Και μπορεί να αναγκάστηκε σχετικά πρόσφατα να αναθεωρήσει μερικώς τη στάση της, αλλά το πρόβλημα πλέον είναι τεράστιο, ενώ «χάρη» στην πολιτική της η Ευρωπαϊκή Ενωση εξαρτάται πλέον από τις διαθέσεις της Τουρκίας.

Αλλά και για τους πρόσφυγες, ουδέν ουσιαστικό έπραξε, ενώ δεν αξιοποίησε τον σχεδιασμό που υπήρχε, αλλά και το πιο σύγχρονο σύστημα ασύλου στην Ευρώπη, το οποίο δημιουργήθηκε εκ του μηδενός στη χώρα, το διάστημα 2012-14, κατά το οποίο διατέλεσα υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Μείζον ζήτημα ηθικής τάξης προκαλούν όμως και οι συνεχείς αποκαλύψεις για διορισμούς κομματικών φίλων της κυβέρνησης και συγγενών στελεχών της στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως και οι εξόφθαλμα ευνοιοκρατικές της επιλογές στην Υγεία, στην Παιδεία ή και στον Πολιτισμό ακόμη.

Σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ υφίσταται και τις συνέπειες μιας άφρονος υποσχεσιολογίας. Η ηγεσία του, ως αντιπολίτευση, έταξε στους πάντες τα πάντα και υιοθέτησε κάθε συντεχνιακό και μη αίτημα, με αποτέλεσμα να έρχεται πλέον αντιμέτωπη με τις ίδιες της τις δεσμεύσεις, οι οποίες είναι αδύνατον να υλοποιηθούν.

Εναν χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας, το αδιέξοδο μπροστά στο οποίο βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω της αντίφασης μεταξύ λόγων και πράξεων, οφείλει σίγουρα να γίνει παράδειγμα για όλα τα κόμματα του «δημοκρατικού τόξου». Η πρακτική των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα δεν μπορεί να στηρίζεται αενάως σε διαγωνισμό αστήρικτων υποσχέσεων μεταξύ των εκάστοτε διεκδικητών της εξουσίας.

Ενα κυβερνητικό πρόγραμμα οφείλει να στηρίζεται σε εξαντλητικά επεξεργασμένες και τεκμηριωμένες θέσεις, ακόμα και αν χρειάζεται να διατυπωθούν σκληρές αλήθειες. Σε ό,τι μας αφορά, είμαι βέβαιος ότι αυτόν τον δρόμο θα ακολουθήσει η νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας υπό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θα ήθελα, τέλος, να επισημάνω ότι μέχρι πρόσφατα, για όλους εμάς της «αντίπερα» ιδεολογικής όχθης, αλλά πάντοτε στο ίδιο ποτάμι της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας ευρισκόμενους, η Αριστερά των μεγάλων προσωπικοτήτων, όπως του Γληνού, του Σβώλου, του Φιλίππου Ηλιού και τόσων άλλων, ήταν μια Αριστερά που αγωνιζόταν για τα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά δεν αντιμαχόταν την αριστεία και τη βελτίωση σε προσωπικό επίπεδο.

Ηταν μια Αριστερά η οποία όντως, σε αρκετά ζητήματα, είχε ηθικό πλεονέκτημα. Στην εποχή μας, ήταν αρκετός ένας χρόνος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την εθνολαϊκή Δεξιά, για να το απολέσει.

*κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Β΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας

   

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Βαρουφάκης vs Τσακαλώτος
Δύο φίλοι και συνοδοιπόροι από τα παλιά έμελλε να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της κυβέρνησης αυτόν τον έναν χρόνο, ο ένας μετά τον άλλο: πρώτα ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο «ακραίος» σόουμαν και ύστερα ο Ευκλείδης...
Βαρουφάκης vs Τσακαλώτος
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Η πολιτική σκηνή και η πολιτισμικο-κοινωνική πραγματικότητα
Εδώ και μια πενταετία τουλάχιστον μέσα στις νέες συνθήκες που δημιούργησαν η κρίση ενός παγκοσμιοποιημένου νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, ο κοινωνικός μας σχηματισμός έχει υποστεί τεκτονικές...
Η πολιτική σκηνή και η πολιτισμικο-κοινωνική πραγματικότητα
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Μια χαμένη χρονιά για την Αριστερά
Τα μνημόνια, που ακολούθησαν την ένταξη στον μηχανισμό στήριξης το 2010, οδήγησαν στην ύφεση, την ανεργία, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων και την εξαθλίωση ενός σημαντικού τμήματος του πληθυσμού....
Μια χαμένη χρονιά για την Αριστερά
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Ο κόσμος έδωσε το «παρών» με περίσκεψη και αισιοδοξία
Τέσσερις γιγαντοοθόνες δίνουν το στίγμα της νέας αφήγησης του ΣΥΡΙΖΑ: «Προχωράμε μπροστά με τον λαό, πήραμε αλληλεγγύη, δώσαμε ανθρωπιά, πριν 12 μήνες ξεκινήσαμε μόνοι - συνεχίζουμε με παλιούς και νέους...
Ο κόσμος έδωσε το «παρών» με περίσκεψη και αισιοδοξία
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
«Κυβέρνηση υπό κατοχήν»
Η προοπτική πρέπει να είναι η συμβολική και πολιτικά πραγματολογική διακυβέρνηση από την Αριστερά άχρι καιρού, διότι ο χρόνος στη συγκεκριμένη πολιτική Ιστορία της Ελλάδας και την εξάρτησή της από τον ξένο...
«Κυβέρνηση υπό κατοχήν»
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Ενας χρόνος-ορόσημο
Το 2015 ήταν ένας χρόνος-ορόσημο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Αν η κρίση, που άρχισε το 2008, αποκάλυψε θεσμικά όρια και οργανωτικά ελλείμματα της ευρωζώνης, ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης με κορμό τον...
Ενας χρόνος-ορόσημο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας