• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.4°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ψιχάλες
  11°C 9.8°C / 13.4°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 18.7°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.2°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.4°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 12.0°C
  1 BF
  98%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 8.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.8°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.8°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 13.4°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.4°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  3 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 17.1°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.9°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  2 BF
  79%

Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει την περίφημη δήλωσή του το βράδυ της 5ης Ιουλίου 2015, αμέσως μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος

Τα ερωτήματα 365 ημερών

 • A-
 • A+

Σήμερα, με δεδομένες τις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, κάνατε μια πολύ γενναία επιλογή. Ωστόσο, έχω πλήρη συνείδηση ότι η εντολή που μου δίνετε, δεν είναι εντολή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας δύναμης για την επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας.

Με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, με όρους προοπτικής και απεγκλωβισμού από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας. Και αυτή την εντολή θα την υπηρετήσω χωρίς χρονοτριβή. Γνωρίζουμε όλοι πως εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως δίκαιες λύσεις. Υπάρχουν βιώσιμες λύσεις. Αρκεί να το επιδιώκουν και οι δύο πλευρές.

Το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της 5ης Ιουλίου 2015, αμέσως μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

Με το συντριπτικό ποσοστό του 61,3% ο ελληνικός λαός είχε απαντήσει «όχι» στο ερώτημα για την αποδοχή ή μη της «πρότασης Γιούνκερ» (εκ μέρους όλων των δανειστών) για ένα νέο μνημονιακό πρόγραμμα, ύστερα από πεντέμισι μήνες εξαντλητικών και σκληρών διαπραγματεύσεων.

Τα χαρακτηριστικά βέβαια αυτής της κορυφαίας πολιτικής μάχης και οι παράγοντες που έφεραν αυτό το αποτέλεσμα, εν μέσω των επιβληθέντων capital controls, της ακραίας προπαγανδιστικής τακτικής της αντιπολίτευσης και μέσων ενημέρωσης και της οριακής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, αποτελούν ακόμα πεδίο έρευνας, επιστημονικής και δημοσιογραφικής. Τα δε πολιτικά και κοινωνικά απότοκα της απορριπτικής στάσης του ελληνικού λαού δεν φαίνεται να έχουν ακόμα εκδηλωθεί πλήρως.

Το τι προηγήθηκε του δημοψηφίσματος και το τι ακολούθησε αυτή την «τομή» αποτελούν πολύτιμες εμπειρίες για την Αριστερά, αλλά και το σύνολο του πολιτικού συστήματος, κυρίως επειδή δοκιμάστηκαν τα όριά τους μέσα στο 2015. Υπήρχε συγκροτημένο σχέδιο για τη σκληρή διαπραγμάτευση; Μπορεί να υπάρξει τέτοιο σχέδιο εντός των ασφυκτικών κανόνων της ευρωζώνης; Ποιος ήταν ο ρόλος των κινημάτων;

Ο συμβιβασμός για ένα νέο μνημόνιο ήταν «μονόδρομος»; Ποια ήταν τότε η εναλλακτική; Πώς βοήθησε την κοινωνία η διαπραγμάτευση και η διακυβέρνηση ενός αριστερού κόμματος; Πώς επηρέασε την Ευρώπη, την ευρωζώνη και τα υπόλοιπα αριστερά κόμματα στην ήπειρο; Πού άνοιξε δρόμους και πού έφραξε άλλους;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που μπορούν να τεθούν κοιτάζοντας με απόσταση τον έναν χρόνο κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Εστιάζοντας όμως στα γεγονότα, αποκτά ιδιαίτερο νόημα η αποκάλυψη των όσων διαδραματίστηκαν αμέσως μετά την απόφαση του ελληνικού λαού. Μια προσφιλής φράση της μετέπειτα περιόδου ήταν «το “όχι” έγινε “ναι”».

Αν και σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως υπερισχύουν παβλοφικού τύπου αντιδράσεις και συναισθηματισμοί, είναι αδήριτη ανάγκη να φωτιστούν πτυχές των όσων διημείφθησαν πίσω από τους τηλεοπτικούς φακούς.

Η όλη διαπραγμάτευση, άλλωστε, στο ευρωπαϊκό επίπεδο ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση, τους δανειστές της (θεσμοί αποκαλούνταν τότε) και τους εταίρους της, καθορίστηκε πολλές φορές από τις τηλεφωνικές και κατ’ ιδίαν συνομιλίες κορυφαίων πολιτικών και αξιωματούχων. Οι ώρες μετά το δημοψήφισμα αποτέλεσαν μάλιστα το σημείο όπου «ο κόμπος έφτασε στο χτένι».

Το σημείο όπου οι αποφάσεις κρίνονταν αναγκαίες και επιβεβλημένες. Το σημείο όπου συγκρούστηκαν τελικά οι επιδιώξεις και οι σχεδιασμοί μεγάλων οικονομιών σε ένα εύθραυστο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Στα ρεπορτάζ που ακολουθούν, η «Εφ.Συν.» επιχειρεί να αναδείξει για πρώτη φορά τα όσα συζήτησαν ο βασικός διαπραγματευτής Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον πρόεδρο της Ρωσίας, τη Γερμανίδα καγκελάριο, τον Γάλλο πρόεδρο και τους επικεφαλής των δανειοδοτικών και ευρωπαϊκών θεσμών την επαύριο του δημοψηφίσματος και μέχρι την περίφημη «17ωρη διαπραγμάτευση» στις Βρυξέλλες στις 12 και 13 Ιουλίου.

Επιχειρεί επίσης να αναλύσει τα όσα συνέβησαν στο εσωτερικό της χώρας τους κρίσιμους εκείνους μήνες, τους εκ των έσω προερχόμενους σχεδιασμούς και εκβιασμούς.

Το κεντρικό θέμα της εφημερίδας μας συμπληρώνεται από αναλύσεις, με τη μορφή άρθρων και συνεντεύξεων, κορυφαίων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων και πολιτικών, που επιχειρούν μια αποτίμηση του ενός χρόνου κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «Εφ.Συν.» λαμβάνει την πρωτοβουλία να ανοίξει τη συζήτηση για τα αποτελέσματα αυτής της διακυβέρνησης και διαπραγμάτευσης. Διαδικασία κρίσιμη, καθώς οι οικονομικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις στην Ευρώπη παραμένουν σφοδρές. Και νέοι εκβιασμοί βρίσκονται προ των θυρών.

Η συνέχεια

Το αφιέρωμα συνεχίζεται στο φύλλο της Δευτέρας:

 • Συνέντευξη της προέδρου της ιταλικής Βουλής, Λάουρα Μπολτρίνι
 • Αρθρα των Αλκη Ρήγου, Μάκη Καβουριάρη, Χάρη Μυλωνά και Γιάννη Κωνσταντινίδη
 • Επίσης ο Κώστας Δουζίνας με τα Πολιτικά και Φιλοσοφικά Επίκαιρα

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Η 17ωρη διαπραγμάτευση και ο «ήρωας για μια μέρα»
11, 12 και 13 Ιουλίου: τρεις ημέρες μαραθώνιας και σκληρής διαπραγμάτευσης. Το Eurogroup και η σύνοδος κορυφής κυλούσαν με την ένταση πιο οξυμένη από ποτέ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε «θα σηκωθώ να φύγω», ο Γ....
Η 17ωρη διαπραγμάτευση και ο «ήρωας για μια μέρα»
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα»
Συνειδητή θεωρεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ την πολιτική πορεία της κυβέρνησης από το αντιμνημονιακό στρατόπεδο στην υιοθέτηση του 3ου Μνημονίου και φυσικά δεν εντάσσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις της Αριστεράς.
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα»
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Οι άγνωστες συνομιλίες λίγες ώρες μετά το δημοψήφισμα
Αμέσως μετά το 61,3% του «όχι» που έβγαλαν οι κάλπες του δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, οι κορυφαίοι αξιωματούχοι στο εξωτερικό και οι δημοσιογράφοι επιχειρούσαν να αναγνώσουν το νέο τοπίο...
Οι άγνωστες συνομιλίες λίγες ώρες μετά το δημοψήφισμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ηθελε πραγματικά τα μνημόνια ο Αλέξης;
Παράξενη η χρονιά του σωτήριου έτους 2015 μ.Χ. Ερχεται μια κάπως παράξενη αλλά και αναμενόμενη για τα ελληνικά δεδομένα εποχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί αυτό που διαφαινόταν από το 2012 έστω και αμυδρά, κερδίζοντας...
Ηθελε πραγματικά τα μνημόνια ο Αλέξης;
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητείται ξανά πολιτική απόφαση
Με δεδομένο το χάσμα που επικρατεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, η Αθήνα είναι διατεθειμένη να κινηθεί για να επιτευχθεί το αργότερο στις 5 Δεκεμβρίου πολιτική απόφαση για το κλείσιμο της...
Ζητείται ξανά πολιτική απόφαση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αλέξης Τσίπρας στην «Εφ.Συν.»: «Ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί έναν άκρως διχαστικό λόγο»
Στην πρώτη συνέντευξή του μετά τη συμφωνία της 24ης Μαΐου και την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ο Αλέξης Τσίπρας προχωρά σε εκτενή απολογισμό της κυβερνητικής πορείας και θέτει τους στόχους για την «επόμενη...
Αλέξης Τσίπρας στην «Εφ.Συν.»: «Ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί έναν άκρως διχαστικό λόγο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας