Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
15°C
17.0° 12.3°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
14.0° 9.6°
1 BF
78%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
16°C
16.0° 12.0°
1 BF
66%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
11.3° 8.9°
2 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 8.8°
0 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
6.8° 6.4°
1 BF
76%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
1 BF
88%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.8° 15.8°
2 BF
88%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.9° 14.6°
3 BF
72%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.8° 17.4°
3 BF
63%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
15°C
14.6° 14.6°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
3 BF
52%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
11.3° 8.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αίθριος καιρός
11°C
11.2° 9.5°
2 BF
89%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
90%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
16.0° 12.5°
2 BF
61%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.3° 13.3°
1 BF
82%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
11.1° 9.7°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
7.1° 7.1°
0 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
Από την κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων, ενάντια στις διώξεις και στην κλήση των φοιτητών για κατάθεση.

Σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα στηρίζει τους διωκόμενους φοιτητές

Στο κείμενο το οποίο υπογράφουν 489 καθηγητές και μέλη της ελληνικής εκπαιδευτικής κοινότητας αναφέρονται στην προανάκριση σε βάρος οκτώ φοιτητών και φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης για εξωφρενικά, όπως τα χαρακτηρίζουν, αδικήματα ακόμη και κακουργηματικού χαρακτήρα, για μια απλή παράσταση διαμαρτυρίας των φοιτητικών συλλόγων, μετά μάλιστα από μηνυτήρια αναφορά της ίδιας της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως. 

Όπως τονίζεται στο κείμενο, «οι όποιες εντάσεις και αντιθέσεις στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου οφείλουν να επιλύονται στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής κοινότητας, προς το σκοπό της εξυπηρέτησης του ακαδημαϊκού πνεύματος και της εκπαιδευτικής προόδου».

Οι εκπαιδευτικοί σημειώνουν ότι «η ποινική τους μεταχείριση και η εξομοίωση συνδικαλιστικών πρακτικών στο πλαίσιο δράσης των φοιτητικών συλλόγων, με αδικήματα που ταιριάζουν σε συμπεριφορές όπως οι ένοπλες ληστείες ή η απαγωγή γυναικών προς έκδοση, είναι απαράδεκτη και μόνο την κλιμάκωση της έντασης μπορεί να προκαλέσει, απορρυθμίζοντας την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων και τις ομαλές σχέσεις μεταξύ των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Στο κείμενο αναφέρεται ότι «παρεμβάσεις που προκαλούν τον κίνδυνο να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος φοιτητών και φοιτητριών, εκλεγμένων εκπροσώπων των οργάνων των φοιτητών, κι ενώ η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης είχε ήδη θεωρήσει το όλο ζήτημα λήξαν, δεν εξυπηρετούν έναν τέτοιο σκοπό. Υπενθυμίζουμε ότι το Πανεπιστήμιο λειτουργεί πρωτίστως για τους/ις φοιτητές και φοιτήτριές μας, χωρίς τους οποίους η λειτουργία του καθίσταται άνευ αντικειμένου. Κάνουμε έκκληση να επικρατήσει ψυχραιμία, ο σεβασμός μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, ο σεβασμός της συνδικαλιστικής ελευθερίας των φοιτητών/ριών και κάθε μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και της θεμελιώδους αρχής του διαλόγου και της ελευθερίας του λόγου».

«Ζητούμε να μην ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος των φοιτητών και φοιτητριών και είμαστε απολύτως αντίθετοι στον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές, για την άσκηση συνδικαλιστικών πρακτικών και για ζητήματα που εκκίνησαν και έληξαν εντός του ακαδημαϊκού πλαισίου. Καλούμε το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας να λάβει θέση εναντίωσης στο ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων σε βάρος φοιτητών, για την αποτροπή τέτοιων εξελίξεων», καταλήγει το κείμενο.

Η συλλογή υπογραφών (με τα ονόματα των ακαδημαϊκών) συνεχίζεται στον σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-DyNwwbfybFgWYrhAtQyodHSHSpKyXnoxhbvw0OR0-o8_Og/viewform 

Αναλυτικά η δήλωση:


«Οι υπογράφοντες καθηγητές/ριες και ακαδημαϊκό προσωπικό σε πανεπιστήμια της χώρας, εκφράζουμε την μεγάλη ανησυχία μας για την σοβαρή υπόθεση προανάκρισης που ενημερωθήκαμε από τον τύπο ότι έχει ξεκινήσει σε βάρος 8 φοιτητών και φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης, μελών και Προέδρων Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων τους, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς της Υπουργού Παιδείας, επειδή συμμετείχαν σε παράσταση διαμαρτυρίας των φοιτητικών συλλόγων του Ιδρύματος στο γραφείο του Κοσμήτορα της Σχολής ΗΜΜΥ τον Οκτώβριο 2021. Όπως πληροφορηθήκαμε, εξετάζονται σοβαρά αδικήματα, κακουργηματικού χαρακτήρα που επισύρουν ποινές πολυετούς κάθειρξης, όπως αυτό της «αρπαγής». 

Οι όποιες εντάσεις και αντιθέσεις στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου οφείλουν να επιλύονται στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής κοινότητας, προς το σκοπό της εξυπηρέτησης του ακαδημαϊκού πνεύματος και της εκπαιδευτικής προόδου. Η ποινική τους μεταχείριση και η εξομοίωση συνδικαλιστικών πρακτικών στο πλαίσιο δράσης των φοιτητικών συλλόγων, με αδικήματα που ταιριάζουν σε συμπεριφορές όπως οι ένοπλες ληστείες ή η απαγωγή γυναικών προς έκδοση, είναι απαράδεκτη και μόνο την κλιμάκωση της έντασης μπορεί να προκαλέσει, απορρυθμίζοντας την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων και τις ομαλές σχέσεις μεταξύ των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. 

Παρεμβάσεις που προκαλούν τον κίνδυνο να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος φοιτητών και φοιτητριών, εκλεγμένων εκπροσώπων των οργάνων των φοιτητών, κι ενώ η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης είχε ήδη θεωρήσει το όλο ζήτημα λήξαν, δεν εξυπηρετούν έναν τέτοιο σκοπό. Υπενθυμίζουμε ότι το Πανεπιστήμιο λειτουργεί πρωτίστως για τους/ις φοιτητές και φοιτήτριές μας, χωρίς τους οποίους η λειτουργία του καθίσταται άνευ αντικειμένου.

Κάνουμε έκκληση να επικρατήσει ψυχραιμία, ο σεβασμός μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, ο σεβασμός της συνδικαλιστικής ελευθερίας των φοιτητών/ριών και κάθε μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και της θεμελιώδους αρχής του διαλόγου και της ελευθερίας του λόγου. 

Ζητούμε να μην ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος των φοιτητών και φοιτητριών και είμαστε απολύτως αντίθετοι στον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές, για την άσκηση συνδικαλιστικών πρακτικών και για ζητήματα που εκκίνησαν και έληξαν εντός του ακαδημαϊκού πλαισίου.

Καλούμε το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας να λάβει θέση εναντίωσης στο ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων σε βάρος φοιτητών, για την αποτροπή τέτοιων εξελίξεων».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα στηρίζει τους διωκόμενους φοιτητές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας