Ο 54χρονος μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, κατά κόσμον Ευάγγελος Αντωνόπουλος, είναι ο νέος αρχιεπίσκοπος Κρήτης μετά την απαλλαγή του Ειρηναίου από τα καθήκοντά του λόγω προχωρημένου γήρατος. Ο νέος αρχιεπίσκοπος εξελέγη με μυστική ψηφοφορία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, μεταξύ των 12 ιεραρχών που συμμετέχουν στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Το αποτέλεσμα ήταν οριακό υπέρ του Ευγένιου καθώς έλαβε επτά ψήφους έναντι πέντε του μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιου (57 ετών). Ο νέος αρχιεπίσκοπος αναχώρησε ήδη για το Φανάρι για την αποδοχή της θέσης και την τέλεση της Ακολουθίας του Μικρού και Μεγάλου Μηνύματος, της τυπικής διαδικασίας που ακολουθείται μετά την ανάδειξη στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Η επίσημη τελετή ενθρόνισής του αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο στα τέλη Ιανουαρίου.
Η Εκκλησία της Κρήτης είναι ημιαυτόνομη και υπάγεται κανονικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ παραδοσιακά η εκλογή αρχιεπισκόπου περιβάλλεται από έντονο πολιτικό και οικονομικό παρασκήνιο. Το 2006, στην εκλογή του προηγούμενου αρχιεπισκόπου Ειρηναίου, καθοριστικό ρόλο είχε παίξει η οικογένεια Μητσοτάκη και προσωπικά ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Ο μέχρι τότε αρχιεπίσκοπος Κυδωνίας και Αποκορώνου (Χανιά), Ειρηναίος, που εξελέγη παμψηφεί, είχε την ευθεία στήριξη του πρώην πρωθυπουργού ο οποίος μάλιστα είχε παρευρεθεί και στην τελετή ενθρόνισής του. Στην παρούσα φάση, πάντως, οι πιέσεις από αντίστοιχους κύκλους δεν φαίνεται να έπιασαν τόπο.
Αν και με πιο διακριτικό τρόπο, η οικογένεια Μητσοτάκη φέρεται να προέκρινε την υποψηφιότητα του Χανιώτη μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιου. Πιο… αδιάκριτη ήταν η στήριξη που παρείχαν στον Αμφιλόχιο επιχειρηματικοί κύκλοι από την Κρήτη. Μάλιστα, λίγες μέρες πριν από την εκλογή, σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» (30/12) γινόταν ευθεία αναφορά σε προσωπικό ενδιαφέρον του Βαρδή Βαρδινογιάννη για τη διαδικασία στο Φανάρι. Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, που δεν διαψεύστηκε, αναφερόταν πως ο επιχειρηματίας «έχει κάνει τη συγκεκριμένη επιλογή» στο πρόσωπο του Αμφιλόχιου, ενώ τονιζόταν και η εξ αίματος συγγένεια των δύο ανδρών (θείος και ανιψιός).
Τελικά, οι παρεμβάσεις αυτές δεν φαίνεται να έπιασαν τόπο και η εκλογή του Ευγένιου καταγράφεται ως επικράτηση ενός πιο προοδευτικού ρεύματος στην Εκκλησία. Σημαίνει όμως και επικράτηση της ανατολικής Κρήτης για πρώτη φορά από το 1978, όταν εκοιμήθη ο αρχιεπίσκοπος Ευγένιος Ψαλιδάκης που καταγόταν από το Λασίθι, καθώς οι επόμενοι δύο (Τιμόθεος και Ειρηναίος) κατάγονταν από τα Χανιά και το Ρέθυμνο αντίστοιχα. Ο νέος αρχιεπίσκοπος θα φέρει πλέον το όνομα Ευγένιος Β′, αρχιεπίσκοπος Κρήτης.
Ο Ευάγγελος Αντωνόπουλος γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1968 στο Ηράκλειο και έχασε πολύ νωρίς τους δυο του γονείς. Εχει ταχθεί με σαφήνεια υπέρ του εμβολιασμού για τον κορονοϊό, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για θεολογικό ζήτημα. Είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει μεταπτυχιακό στην Ιστορική Θεολογία από τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1991.
Από το 1994 ήταν εφημέριος στον Μητροπολιτικό Ναό Νεαπόλεως Λασιθίου και από το 1997 ανέλαβε τη διεύθυνση του Εκκλησιαστικού Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Νικολάου. Εχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κρητών Θεολόγων και της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων αλλά και της Εταιρείας Αποφυλακιζομένων Νομού Λασιθίου, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας στήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες της Περιφέρειας Κρήτης «Ο Αγιος Τίτος» και πρόεδρος του Σωματείου «Οι φίλοι του παιδιού Κρήτης».
Το 2005 εξελέγη στη θέση του επισκόπου Κνωσού και του αρχιγραμματέα της Επαρχιακής Ιεράς Συνόδου της Κρήτης. Το 2010 εξελέγη μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, ενώ για δύο περιόδους (2011-12 και 2013-14) διετέλεσε και μέλος της Ιεράς και Αγίας Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία χθες τον εξέλεξε στη θέση του αρχιεπισκόπου Κρήτης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας