Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
20°C
21.7° 16.8°
1 BF
48%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
19°C
20.0° 16.4°
1 BF
64%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 16.0°
2 BF
58%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
87%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
13°C
14.1° 12.9°
0 BF
88%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 16.8°
1 BF
58%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.6° 15.4°
2 BF
51%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
18°C
17.8° 17.8°
2 BF
54%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.8° 15.4°
4 BF
61%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
16°C
15.7° 15.7°
3 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
20°C
20.4° 19.9°
4 BF
56%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
19°C
19.0° 19.0°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
20°C
20.3° 20.3°
0 BF
38%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
14°C
15.7° 13.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αίθριος καιρός
20°C
20.5° 14.5°
0 BF
54%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
21°C
21.0° 19.8°
2 BF
69%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
18°C
21.5° 15.8°
1 BF
61%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
20.0° 14.7°
2 BF
76%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Χανιά: Σοκάρουν οι μαρτυρίες για την υπόθεση κακοποίησης του 19χρονου

Σύμφωνα με το ψυχιατρικό πόρισμα της 15ης Ιουλίου 2021 ο 19χρονος: «…πάσχει από μέτρια νοητική στέρηση. Δεν εμφανίζει διαταραχές του συναισθήματος, ούτε ψυχωσικές εκδηλώσεις. Κατά την προφορική εξέταση επιβεβαίωσε πλήρως τις αναφορές των κοινωνικών υπηρεσιών σχετικά με την τραυματική παρά φύσει σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη προ τετραετίας περίπου από….».

Στο πόρισμα ο ψυχίατρος τονίζει ότι «ο δείκτης νοημοσύνης του δεν τον βοηθά στην αυτοπροστασία του από παρόμοια συμβάντα, αλλά και ότι ενδεχομένως να αποκρύψει τα ανωτέρω συμβάντα, προκειμένου να διαφυλάξει την όποια σχέση έχει με τον πατέρα του».

Ο 19χρονος έχει μιλήσει για την σεξουαλική κακοποίηση που έχει υποστεί από περισσότερους από δύο – τρεις ενήλικες. Οι καταθέσεις του, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στον ψυχίατρο, στον ψυχολόγο, στην αστυνομία και στον εισαγγελέα είναι σαφείς, χωρίς ανακρίβειες ή αντιφάσεις.

Για την υπόθεση έχουν κληθεί να καταθέσουν στην Ασφάλεια δύο ιερείς, ενώ έχει ήδη προφυλακιστεί ο πατέρας του -για ενδοοικογενειακή βία- και ο 67χρονος φίλος του πατέρα για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό του 19χρονου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όπως αναφέρεται σε υπηρεσιακό έγγραφο με ημερομηνία 09/08/21, το παιδί ανέφερε ότι «ο…. συχνά τον επιβίβαζε στο αυτοκίνητό του, από το σπίτι του στην Γλώσσα και τον οδηγούσε σε άλλο, στον Ταυρωνίτη. Εκεί βρισκόταν ο εφημέριος των… και ο αδερφός του (που σύμφωνα με τις περιγραφές πρόκειται επίσης για ΑΜΕΑ). Μετά από λίγο ερχόταν και ο… επίσης ιερέας, και εναλλασσόμενα αυτά τα τέσσερα πρόσωπα τον κακοποιούσαν σεξουαλικά. Μετά το πέρας των πράξεων αυτών, τον απειλούσαν προκειμένου να μην αποκαλύψει όλα αυτά, καθώς, όπως ισχυρίζεται του έλεγαν ότι «θα τον σταυρώσουν σαν τον Χριστό και θα τον κάψουν ζωντανό σαν τον Ιούδα».

Ενώ ο 19χρονος βρίσκεται ήδη σε ασφαλή χώρο, δύο από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους σε σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος του, φαίνεται ότι κατέθεσαν μήνυση στον Γιάννη με την κατηγορία της… συκοφαντικής δυσφήμισης!

Τα έγγραφα των κοινωνικών υπηρεσιών και των ειδικών που πραγματοποίησαν αυτοψία στο «σπίτι» που έμενε το παιδί, είναι αποκαλυπτικά των άθλιων συνθηκών που διαβιούσε επί σειρά ετών ο Γιάννης: 

Στις 28 Ιουνίου, εστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων, το πόρισμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Πλατανιά, μετά από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του παιδιού. «Το σπίτι φανερά παραμελημένο, με έντονη ρυπαρότητα εντός και εκτός αυτού, με λιγοστά και σπασμένα έπιπλα, έδινε την εικόνα εγκαταλελειμμένης οικίας, χωρίς ανθρώπινη παρουσία σε αυτό. Στην αυτοψία του εσωτερικού χώρου, παρατηρήσαμε πληθώρα σκουπιδιών και ακατάλληλων προς κατανάλωση τροφίμων. Το δωμάτιο του Γιάννη είχε πολύ υγρασία και υπήρχε μέσα μόνο ένα παλιό κρεβάτι, χωρίς στρώμα, μόνο με τις τάβλες και μία μάλλινη κουβέρτα που κάλυπτε τη μισή επιφάνεια του κρεβατιού και λειτουργούσε ως στρώμα».

Στο ίδιο πόρισμα, γίνεται εκτενής αναφορά τόσο στην στάση του (προφυλακισμένου σήμερα) πατέρα του παιδιού, όσο και του ίδιου του 19χρονου, αφού ήταν προφανές ότι φοβόταν να μιλήσει. Η κοινωνική λειτουργός, περιγράφει την προσωπική συνομιλία που είχε με το παιδί, αποχωρώντας από το σπίτι: «Διστακτικός και πολύ φοβισμένος αρχικά μας εξομολογήθηκε, ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά προ 3-4 ετών (όντας τότε ανήλικος, περίπου 14 ετών), από άτομο που κατονόμασε, στην αγροτική κατοικία του τελευταίου».

Αφού περιγράφεται πώς το παιδί πείσθηκε από τον φερόμενο ως δράστη να τον ακολουθήσει, έρχεται η εφιαλτική περιγραφή του θύματος: «Το γύμνωσε και το κακοποίησε σεξουαλικά για περίπου 20 λεπτά. Το παιδί μάταια προσπάθησε να αμυνθεί, φώναζε, έκλαιγε και εκλιπαρούσε να το αφήσει… Με την ολοκλήρωση της αποτρόπαιης πράξης, το παιδί αιμόφυρτο επέστρεψε στο σπίτι του, αναφέροντας στον πατέρα του ό,τι είχε συμβεί. Ημιλιπόθυμο, μεταφέρθηκε από τον πατέρα του σε δύο νοσοκομεία με ακατάσχετη αιμορραγία. Στο νοσοκομείο μας είπε ότι εξήγησε στους γιατρούς τι ακριβώς συνέβη, παρόλα αυτά δεν νοσηλεύτηκε, γεγονός που μας προκαλεί πολλά ερωτηματικά», σημειώνουν στο πόρισμά τους οι κοινωνικοί λειτουργοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΑ Χανίων, ο Γιάννης είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Χανίων στις 26 Φεβρουαρίου του 2017, αλλά ο συνοδός έσπευσε να τον πάρει πριν να εξεταστεί από τους γιατρούς, αφού στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Ιδρύματος, φαίνεται ότι πήγε στις 11:10, για να αποχωρήσει στις 11:20, χωρίς φυσικά αιτιολογία αποχώρησης!

Η κοινωνική λειτουργός της Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων Δήμου Πλατανιά, με ενημερωτικό της έγγραφο προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων και ημερομηνία, 29 Σεπτεμβρίου 2021, περιγράφει τη θεαματική βελτίωση της ψυχολογίας του 19χρονου παιδιού που έχει ξεκινήσει τα μαθήματά του σε Ειδικό Γυμνάσιο, αλλά και τις συνθήκες διαβίωσής του: «Με «φιλοξένησε» στον προσωπικό του χώρο, όπου πρέπει να ομολογήσω, ότι εξεπλάγην!. Καθαριότητα, τάξη, χαρούμενα χρώματα, κλιματισμός, τηλεόραση, θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν το δωμάτιο σαν ένα «μικρό παράδεισο», σε σχέση με το ανύπαρκτο οικογενειακό και οικιακό περιβάλλον που βίωνε τόσα χρόνια…». Η κοινωνική λειτουργός τον περιγράφει ως πολύ χαρούμενο, με μάτια που λάμπουν με καθαρά ρούχα και με εμφανή την αύξηση βάρους. «Όπως μου είπε εμπιστευτικά, «βρήκα επιτέλους την ησυχία μου… Έχω κανονικό κρεβάτι, τηλεόραση στο δωμάτιό μου, κλιματιστικό και δεν βρωμάω!».

Πηγή: Κατερίνα Πολύζου - ΕΡΤ Χανίων

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Χανιά: Σοκάρουν οι μαρτυρίες για την υπόθεση κακοποίησης του 19χρονου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας