Αθήνα, 24°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
25.1° 22.6°
3 BF
29%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.0° 24.3°
4 BF
26%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
25°C
26.0° 24.9°
2 BF
41%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
49%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
4 BF
60%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.0° 26.0°
1 BF
43%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
22.4° 22.4°
1 BF
15%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.2° 25.2°
2 BF
29%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.0° 19.4°
4 BF
69%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
22°C
23.5° 21.9°
3 BF
45%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.8° 20.5°
5 BF
46%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.7° 22.3°
0 BF
43%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
5 BF
57%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.9° 25.2°
2 BF
18%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
24.5° 21.8°
2 BF
37%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
4 BF
69%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
25.0° 22.9°
2 BF
25%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.0° 16.3°
4 BF
60%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
26°C
25.7° 25.7°
2 BF
44%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.2° 19.2°
2 BF
62%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ένθετη φωτογραφία: Από αριστερά: Λευτέρης Μαρκάκης, διοικητής Νοσοκομείου Ρεθύμνου - Γιάννης Σαριδάκης, γιατρός ακτινολόγος - Ελένη Ιωαννίδου, διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής

Παραιτούνται για να σώσουν το νοσοκομείο

Κραυγή απόγνωσης και διαμαρτυρίας απευθύνουν εν μέσω πανδημίας οι γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, φτάνοντας μέχρι και την υποβολή έγγραφων παραιτήσεων, καταγγέλλοντας απειλές και εκφοβισμούς από την πλευρά της διοίκησης. Αιτία του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, που αφήνουν ακάλυπτους καίριους τομείς και κλινικές, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων.

Το τελευταίο επεισόδιο της αντιπαράθεσης μεταξύ γιατρών και διοίκησης ξεκίνησε την Κυριακή όταν η διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής, Ελένη Ιωαννίδου, ανακοίνωσε πως λόγω των τραγικών ελλείψεων και της εξάντλησης του προσωπικού η Κλινική δεν θα μπορούσε τη συγκεκριμένη μέρα να δεχτεί νέες εισαγωγές ασθενών. Ο μοναδικός εφημερεύων γιατρός έπρεπε να μετακινηθεί στα Επείγοντα Περιστατικά, τα οποία την ίδια μέρα λειτουργούσαν χωρίς την παρουσία ειδικευμένου γιατρού, γεγονός πέρα από κάθε επιστημονική πρακτική.

«Εδώ και ενάμιση χρόνο εργαζόμαστε με “εντέλλεστε” από τη διοίκηση. Προσωπικά κάνω οκτώ εφημερίες τον μήνα και έχουμε όλοι φτάσει στα όριά μας. Εχουμε στείλει εκατοντάδες έγγραφα και διαμαρτυρίες αλλά τίποτα δεν γίνεται» λέει η κ. Ιωαννίδου στην «Εφ.Συν.», σημειώνοντας πως η απόφασή της για μη εισαγωγή ασθενών στην Κλινική την Κυριακή τελικά δεν εφαρμόστηκε, αφού και πάλι ήρθε το «εντέλλεστε» από τη διοίκηση.

Η Ελένη Ιωαννίδου, διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Ειδικά για το θέμα των εφημεριών, η διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής τονίζει πως το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου έχει χαρακτηρίσει ανασφαλές για τους ασθενείς το πρόγραμμα εφημέρευσης Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου και δεν το έχει εγκρίνει.

Στο Πειθαρχικό

Όλα τα παραπάνω, αντί να οδηγήσουν στην ανάληψη πρωτοβουλιών της διοίκησης για τη βελτίωση της κατάστασης, αποτέλεσαν αφορμή για απειλές διώξεων και πειθαρχικό έλεγχο εις βάρος της διευθύντριας της Παθολογικής. Με ανακοίνωσή του ο διοικητής του νοσοκομείου, Λευτέρης Μαρκάκης, στην ουσία προανήγγειλε την πειθαρχική δίωξη της κ. Ιωαννίδου, αναφέροντας πως «διερευνά τους λόγους και τις συνέπειες συμπεριφορών που προάγουν παράνομες αποφάσεις και ανακοινώσεις αυτών από μη αρμόδιους, προκαλώντας αίσθημα ανασφάλειας στην τοπική κοινωνία και στους ασθενείς, και σκοπεύει να προβεί στην εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία».

Ο γιατρός Γιάννης Σαριδάκης.

Η στάση αυτή οδήγησε χθες 15 γιατρούς του νοσοκομείου (μεταξύ αυτών και την κ. Ιωαννίδου) να υποβάλουν εγγράφως τις παραιτήσεις τους, ζητώντας τόσο την παύση των διώξεων όσο και την ουσιαστική ενίσχυση του νοσοκομείου με προσωπικό. «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και ας αναλάβουν το πολιτικό κόστος», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Σαριδάκης, ακτινολόγος και πρώην πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, που επίσης είναι μεταξύ των παραιτηθέντων. Οι παραιτήσεις έρχονται από το σύνολο των γιατρών που εργάζονται στα πιο επιβαρυμένα τμήματα του νοσοκομείου (ΜΕΘ, Παθολογική, Τεχνητού Νεφρού κτλ), τα οποία πρόκειται να κλείσουν εφόσον δεν υπάρξει υπαναχώρηση της διοίκησης.

Από την πλευρά του ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Λευτέρης Μαρκάκης, αναφέρει στην «Εφ.Συν.» πως σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ γίνεται προσπάθεια για άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου, ενώ ως προς τον πειθαρχικό έλεγχο στην κ. Ιωαννίδου αποφεύγει να απαντήσει ευθέως αν θα υπαναχωρήσει, τονίζοντας πως το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου εξετάζει τον τρόπο και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Μιχάλης Μαρκάκης

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υποβληθούν και άλλες παραιτήσεις, ενώ οι πρώτες 15 δεν έχουν γίνει αποδεκτές από τη διοίκηση. Με βάση τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, μετά την παρέλευση 2 μηνών και εφόσον δεν ανακληθούν από τους ίδιους τους γιατρούς, θεωρούνται οριστικές.

Την ίδια στιγμή στο Ρέθυμνο, με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στο νοσοκομείο και σε διάστημα λίγων ωρών, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες υπογραφές από πολίτες, φορείς και συλλογικότητες σε κείμενο συμπαράστασης προς τους γιατρούς, ζητώντας την άμεση στελέχωση του ιδρύματος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Παραιτούνται για να σώσουν το νοσοκομείο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας