Την περιβαλλοντική υποβάθμιση που προκαλεί η δραστηριότητα πυρηνελαιουργείου στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου Ηρακλείου καταγγέλλει ο πολιτιστικός σύλλογος της περιοχής σε μία αντιπαράθεση που κρατάει χρόνια μεταξύ των κατοίκων και του συγκεκριμένου επιχειρηματία. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών είναι ελλιπείς και τα πρόστιμα που έχουν κατά καιρούς επιβληθεί δεν φαίνεται να συνετίζουν τους παρανομούντες ενώ αφήνουν αιχμές και για πολιτικές διασυνδέσεις που εμποδίζουν την επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων.
Τα κρούσματα περιβαλλοντικής ρύπανσης από τα υπολείμματα των ελαιουργικών εργοστασίων αποτελούν χρόνια πληγή για πολλές περιοχές της χώρας κατά την ελαιοκομική περίοδο, κατά τους χειμερινούς μήνες. Ειδικά τα εργοστάσια που επεξεργάζονται τον πυρήνα (κουκούτσι) της ελιάς προκαλούν την μεγαλύτερη μόλυνση. Ο ελαιοπυρήνας περιέχει υψηλό οργανικό και ανόργανο φορτίο και η απόρριψη των υπολειμμάτων (κατσίγαρος) δημιουργεί σοβαρή μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και υποβάθμιση του εδάφους ενώ ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η κατάληξη των αποβλήτων σε υγρούς αποδέκτες με πόσιμο νερό. Με βάση τη νομοθεσία η απόρριψη των αποβλήτων αλλά και η αποθήκευση του πυρήνα πρέπει να γίνεται με βάση πολύ υψηλά στάνταρ ασφάλειας.
«Τρέχουν λύματα»
Στην περίπτωση του πυρηνελαιουργείου στο Αρκαλοχώρι τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νιπιδιτού καταγγέλλουν πως καθημερινά και ειδικά τις βραδινές ώρες η επιχείρηση αφήνει να τρέχουν λύματα στο παρακείμενο ρυάκι και να κατεβαίνουν μέχρι το κοντινό φράγμα Ινίου από το οποίο αρδεύονται οι καλλιέργειες της περιοχής ενώ σε πολλές περιπτώσεις στραγγίσματα και υπολείμματα βγαίνουν ακόμα και στους δρόμους γύρω από το εργοστάσιο και καταλήγουν στα γειτονικά χωράφια και λιόφυτα.
Σοβαρότερος όλων όμως είναι ο κίνδυνος για τον υδροφόρο ορίζοντα που απειλεί άμεσα την υγεία των κατοίκων. «Τις τελευταίες μέρες παρατηρήσαμε ότι ο ιδιοκτήτης του πυρηνελαιουργείου έχει γεμίσει έναν περιφραγμένο χώρο κοντά στο εργοστάσιο με σωρούς πυρήνων ύψους τριών μέτρων, χωρίς στέγαστρα με τα στραγγίσματα να τρέχουν στο ρυάκι και σε απόσταση μόλις 150 μέτρων από την υδρευτική γεώτρηση του Αρκαλοχωρίου» λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίκος Σπυριδάκης. «Τις τελευταίες ημέρες έχουν αποθρασυνθεί τελείως. Σε άλλο χωράφι, που βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων από τη γεώτρηση Παναγιάς έχουν φτιάξει τεράστιους λάκκους βάθους δέκα μέτρων, χωρίς καμία περίφραξη και χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας» λέει ο ίδιος ενώ ο Σύλλογος συνοδεύει την καταγγελία με φωτογραφικά ντοκουμέντα από τις συγκεκριμένες παρανομίες.
Τις καταγγελίες του Συλλόγου επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος της περιοχής Μανώλης Φραγκάκης. «Ο πυρήνας πρέπει να επεξεργάζεται μέσα σε τρεις μέρες μετά την αφαίρεσή του από τον καρπό αλλιώς δημιουργούνται τεράστια προβλήματα. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο αποθηκεύει τον πυρήνα χωρίς καμία προδιαγραφή, εκτεθειμένο στη βροχή σε τεράστιους όγκους που μπορεί να χρειαστεί και μήνες για να επεξεργαστούν. Ειδικά το τελευταίο διάστημα ανέλαβε την επεξεργασία και υπολειμμάτων από διφασικά ελαιουργεία, που είναι σε μορφή λάσπης και είναι ακόμα πιο επικίνδυνα και αποθηκεύονται παράνομα σε λάκκους μέσα στο έδαφος χωρίς καμία στεγανότητα».
«Περίεργη άδεια»
Ερωτώμενος για τους ελέγχους των υπηρεσιών ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος τονίζει πως περιέργως στο συγκεκριμένο εργοστάσιο έχει δοθεί άδεια λειτουργίας με 10ετή διάρκεια μέχρι το 2027 (ενώ συνήθως οι άδειες ανανεώνονται ανά τριετία) αφήνοντας αιχμές για άνωθεν παρεμβάσεις που εξασφαλίζουν ευνοϊκή μεταχείριση. «Πριν 10 μέρες τα συνεργεία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης έκαναν ελέγχους μετά από καταγγελίες. Ζητήσαμε να μάθουμε τα αποτελέσματα και μας είπαν πως αν βρεθούν παραβάσεις θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Στην ουσία ο Δήμος δεν έχει καμία δυνατότητα ελέγχου και δεν ερωτάται ποτέ, παρά την τεράστια υποβάθμιση που υφίσταται» αναφέρει ο κ. Φραγκάκης.
Το πυρηνελαιουργείο Γιαννούλη έχει βρεθεί δεκάδες φορές στο στόχαστρο καταγγελιών ενώ το 2016 του είχε υποβληθεί πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης και πάλι για σοβαρές παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Ωστόσο την αμέσως επόμενη χρονιά η άδειά του ανανεώθηκε για 10 χρόνια με απόφαση της αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Η «Εφ.Συν.» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης Νίκο Γιαννούλη για να καταγράψει και τη δική του θέση για τις αναφερόμενες καταγγελίες ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά του ίδιου ή άλλου εκπροσώπου της εταιρίας.