Αθήνα, 13°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
13°C
14.5° 11.4°
2 BF
89%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
14.1° 9.6°
1 BF
79%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.9° 7.0°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
3°C
2.9° 2.9°
2 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
8.9° 8.5°
3 BF
71%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.5° 8.0°
2 BF
84%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
4°C
7.9° 4.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
86%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.1°
4 BF
90%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
11.2° 10.9°
2 BF
76%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.4° 13.8°
4 BF
88%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.8° 11.8°
2 BF
80%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.5° 12.5°
2 BF
75%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.7° 9.6°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.3° 10.5°
1 BF
89%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.4° 14.8°
3 BF
80%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
14.0° 11.6°
2 BF
93%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
61%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
12.2° 8.7°
1 BF
92%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.0° 8.0°
1 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
Ο δικηγόρος Γιώργος Κοκοσάλης συνήγορος της οικογένειας Παρασκάκη.

Ανατροπή στο «παρά πέντε» της δίκης για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας UPD

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμέλιοδικείου Ηρακλείου κατά τη διάρκεια της δίκης εκτέθηκαν διαφορετικές ιατρικές απόψεις ως προς συγκεκριμένα ζητήματα στην αντιμετώπιση του περιστατικού από την αναισθησιολόγο για τα οποία το δικαστήριο δεν μπόρεσε να σχηματίσει ξεκάθαρη γνώμη. 

Για τον λόγο αυτό ζήτησε την έκδοση πραγματογνωμοσύνης από καρδιολόγο, αναισθησιολόγο και ιατροδικαστή σε σχέση με μια σειρά ζητημάτων όπως: Ποια είναι η ενδεδειγμένη δόση αδρεναλίνης σε περιστατικά αντίστοιχου είδους, αν η τυχόν διαφοροποίηση της δόσης μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη του περιστατικού αλλά και αν στη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε έγκαιρη χορήγηση του βροχγοδιασταλτικού φαρμάκου. Επίσης, οι τρεις γιατροί θα κληθούν να κρίνουν αν με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία έγινε έγκαιρη διασωλήνωση του παιδιού αλλά και για το αν το παιδί μεταφέρθηκε εν ζωή από το Βενιζέλειο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. 

Στην ουσία το δικαστήριο δήλωσε κάτι που από την πρώτη στιγμή ήταν προφανές ότι δηλαδή επί τόσο εξειδικευμένων ιατρικών ζητημάτων δεν δύνανται να αποφασίσουν δικαστές χωρίς ιατρικές γνώσεις ή έστω χωρίς την ιατρική συνδρομή. Ανακοινώνοντας τη νέα διακοπή της δίκης ο πρόεδρος του δικαστηρίου εκτίμησε πως το διάστημα μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα είναι αρκετό για την επιτροπή των τριών ιατρών ώστε να καταλήξει σε μια σαφή γνωμοδότηση, εκτίμηση που από νομικούς κύκλους κρίνεται μάλλον αισιόδοξη δεδομένου ότι μεσολαβεί η περίοδος των γιορτών. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι τρεις γιατροί, ένας καθηγητής καρδιολογίας, μία ιατροδικαστής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Κρήτης και ένας αναισθησιολόγος με θέση διευθυντή από το ΠΑΓΝΗ καλούνται επί της ουσίας να καθοδηγήσουν το δικαστήριο προς την έκδοση της απόφασης. 

Σε δηλώσεις τους οι συνήγοροι των δύο πλευρών σχολίασαν την αιφνιδιαστική αυτή τροπή: 

Η συνήγορος υπεράσπισης της αναισθησιολόγου, Αλεξάνδρα Σπανάκη 

Η δικηγόρος της αναισθησιολόγου κ. Αλεξάνδρα Σπανάκη τόνισε πως αποτελεί ακόμα μια ένδειξη ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και ότι οι ισχυρισμοί της κατηγορούμενης για ιδιαίτερα σπάνια περίπτωση αλλεργικού σοκ έχουν βάση και εξ αυτού του λόγου ζητήθηκε και η νέα πραγματογνωμοσύνη. 

Εκ μέρους της οικογένειας Παρασκάκη ο δικηγόρος Γιώργος Κοκοσάλης τόνισε πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη αλλά και στο ιατρικό προσωπικό του νησιού τονίζοντας πάντως ότι δεν θα πρέπει να υπερισχύσει η συναδελφική αλληλεγγύη και το πόρισμά τους να καταδείξει τα πραγματικά γεγονότα. Αν και χαρακτήρισε ασυνήθιστη την εξέλιξη αυτή (σ.σ. να ζητείται πραγματογνωμοσύνη μετά την πρόταση του εισαγγελέα και τις αγορεύσεις των διαδίκων) εντούτοις τόνισε πως προβλέπεται από τον κώδικα ποινικής δικονομίας.  

Νωρίτερα την Τετάρτη ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή της αναισθησιολόγου τονίζοντας ότι δεν αποδείχθηκε πως υπήρξε αλλεργική αντίδραση, όπως υποστηρίζει η αναισθησιολόγος και υπήρξε αδράνεια που στοίχισε τη ζωή της 4χρονης.

Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι οι λανθασμένες ενέργειες της αναισθησιολόγου οδήγησαν στην τραγική κατάληξη του συμβάντος και πρότεινε την ενοχή της σύμφωνα με κατηγορητήριο.

Μία εβδομάδα πριν στην απολογία της η αναισθησιολόγος είπε πως επρόκειτο για μια πολύ σπάνια περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης και πως έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για την ζωή του παιδιού.

«Η εντολέας μου εξήγησε αναλυτικά δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο όσα έγιναν στην αντιμετώπιση του περιστατικού. Δεν προκύπτει κάποια παράλειψη από την πλευρά της. Η πιθανότητα να προκληθεί αλλεργική αντίδραση είναι μια στις 12.000. Δυστυχώς αυτό συνέβη και δυστυχώς το παιδί δεν υπήρχε δυνατότητα να σωθεί», δήλωσε στις 9/12 ο Γιώργος Στειακάκης συνήγορος της κατηγορουμένης.

Το χρονικό

Η 4χρονη Μελίνα Παρασκάκη

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου κάθεται η αναισθησιολόγος η οποία κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη μετά από χειρουργική επέμβαση για κρεατάκια.

Το παιδί είχε εισαχθεί για επέμβαση ρουτίνας (κρεατάκια) τον Δεκέμβριο του 2015, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, ωστόσο στη διαδικασία της ανάνηψης παρουσίασε βρογχοσπασμό, πιθανώς από αλλεργική αντίδραση στο αναισθητικό φάρμακο.

Παρά τις προσπάθειες ανάνηψης και τη μεταφορά της στη ΜΕΘ Παίδων, η 4χρονη κατέληξε τα ξημερώματα της 29ης Δεκεμβρίου.

Η αναισθησιολόγος παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό έπειτα από πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, το οποίο της καταλόγιζε βαριά ιατρική αμέλεια, κάνοντας λόγο για «παρεκκλίσεις από την εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων για την ανάταξη του βρογχοσπασμού, καθόσον δεν χορηγήθηκαν βρογχοδιασταλτικά, και για τη μη ορθή χρήση της αδρεναλίνης όσον αφορά την οδό (ενδοφλέβια) και τη χορηγούμενη δοσολογία».

Στο Πειθαρχικό της ΔΥΠΕ Κρήτης τής καταλογίστηκε «πιθανή ιατρική αμέλεια», ενώ χρηματική ποινή επιβλήθηκε και στη διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου, η οποία την επίμαχη ημέρα βρισκόταν σε άδεια και έσπευσε λόγω του επείγοντος περιστατικού στο νοσοκομείο, χωρίς όμως να προλάβει να το διαχειριστεί από την αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Δημόσιας Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, είχε επιβάλλει στην αναισθησιολόγο η οποία είναι εξαδέλφη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, χρηματική ποινή που αντιστοιχεί σε μισθούς περίπου 6 μηνών και διετή στέρηση εργασιακής εξέλιξης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ανατροπή στο «παρά πέντε» της δίκης για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας