Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.0° 15.9°
3 BF
65%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.7° 14.6°
4 BF
62%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
20.4° 16.0°
3 BF
56%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
51%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.3° 14.9°
2 BF
63%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.0° 13.8°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 11.8°
3 BF
50%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
2 BF
61%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.8° 16.4°
2 BF
70%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
2 BF
42%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.4° 16.6°
3 BF
67%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.7° 15.7°
2 BF
77%
Κεφαλονιά
Ασθενείς βροχοπτώσεις
16°C
15.9° 15.9°
6 BF
72%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 15.9°
4 BF
72%
Λαμία
Αίθριος καιρός
18°C
18.8° 16.5°
3 BF
67%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 17.8°
1 BF
69%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.8° 16.0°
4 BF
46%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.3° 13.3°
3 BF
82%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
17.7° 14.7°
3 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.0° 12.0°
3 BF
65%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 04 Μαρτίου, 2024

Κρήτη: Καταγγελίες για κουκούλωμα κρουσμάτων σε ξενοδοχοϋπαλλήλους

Σύμφωνα με τη ΔΑΣ, οι καταγγελίες τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν και αφορούν σε διάφορες ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, καθώς εργαζόμενοι που έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό εμποδίζονται με απειλή απόλυσης από ξενοδόχους να σταματήσουν ή να τεθούν σε καραντίνα.

Όπως καταγγέλλουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενη που παρουσιάζει συμπτώματα του ιού δέχθηκε πιέσεις για να εργαστεί κανονικά, ενώ ζητήθηκε από άλλους υπαλλήλους που βρίσκονταν σε καραντίνα στα σπίτια τους να επιστρέψουν στις θέσεις τους λόγω φόρτου εργασίας.

Σύμφωνα με τη ΔΑΣ, τέτοιες καταγγελίες υπάρχουν και για γνωστό ξενοδοχείο στην Ελούντα, ενώ ανάλογη καταγγελία έχει γίνει και για ξενοδοχείο στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι, στο οποίο μάλιστα τονίζεται ότι τα μέτρα προστασίας είναι ελλειπή.

Αναλυτικά το κείμενο της καταγγελίας:

«Δεκάδες καταγγελίες εργαζομένων επιβεβαιώνουν καθημερινά ότι οι μεγαλοξενοδόχοι, ταξιδιωτικά γραφεία, κυβέρνηση και τοπική διοίκηση δεν υπολογίζουν  τίποτα μπροστά στην ανάγκη να ξαναβάλουν μπροστά την μηχανή του τουρισμού  και να διασφαλίσουν την κερδοφορία των ομίλων. Ούτε δημόσια υγεία, ούτε συλλογικές συμβάσεις, ούτε εργασιακά δικαιώματα, ούτε ανθρώπινες ζωές.

Η τελευταία καταγγελία ήρθε από συναδέλφους για ξενοδοχείο μεγάλου ομίλου στο Κοκκίνη Χάνι, όπου υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα covid σε εργαζομένους και ύποπτα συμπτώματα σε αρκετούς από αυτούς. Η εργοδοσία επιχείρησε να κουκουλώσει τα κρούσματα, να διαψεύσει τις πληροφορίες, ενώ οι εργαζόμενοι κολλάνε ο ένας μετά τον άλλο! Μάλιστα κάλεσαν εργαζόμενη με συμπτώματα να πάει για δουλειά! Πιέζουν τους συναδέλφους που είναι σε καραντίνα να επιστρέψουν στην δουλειά λόγω φόρτου εργασίας! Μετά από αρκετές ημέρες έγιναν τέστ σε κάποιους εργαζόμενους που ήρθαν σε επαφή  με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μετά από πίεση των ίδιων των συναδέλφων!

Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν και είναι γεμάτο τουρίστες, υπάρχουν ελλιπή μέσα προστασίας, τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε μια σειρά πόστα έχουν πάει περίπατο. Το εστιατόριο προσωπικού είναι ένα μικρό δωμάτιο χωρίς εξαερισμό που στοιβάζονται οι εργαζόμενοι στα διαλλείματά τους. Η εντατικοποίηση και η εργοδοτική τρομοκρατία και οι απειλές σε βάρος εργαζομένων για να μη σηκώσουν κεφάλι τσακίζουν κόκκαλα!

Η εργοδοσία έχει σοβαρή ευθύνη για αυτήν την κατάσταση. Η κυβέρνηση όμως είναι αυτή που τους έδωσε αέρα στα πανιά, με το ξεχείλωμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όλη την κλίμακα του τουρισμού. Γεμάτα αεροπλάνα, γεμάτα ξενοδοχεία, σποραδικοί έλεγχοι και τέστ, μόνο για 1 στους 7 ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα, σοβαρά κενά και ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας! Αντί να υπάρχει καθολικός και τακτικός προληπτικός έλεγχος σε όλους τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, στον Επισιτισμό, στις Μεταφορές και σε άλλους κλάδους που έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι και η μόνη έγνοια των ξενοδόχων, της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης είναι πως θα κουκουλωθούν τα κρούσματα στις τουριστικές περιοχές. Με τα ξενοδοχεία καραντίνας να είναι γεμάτα και τα κρούσματα ξενοδοχοϋπαλλήλων να αυξάνονται, συνεχίζουν να καλλιεργούν εφησυχασμό και να πετάνε το μπαλάκι στον ίδιο το λαό με την καραμέλα της «ατομικής ευθύνης»! Όλα για τα κέρδη τους! Για να ανοίξει ο τουρισμός, η «βαριά βιομηχανία της χώρας», για να βγουν τα δισεκατομμύριά τους, τζογάρουν την υγεία των εργαζομένων, των επισκεπτών, του λαού μας.

Την ίδια στιγμή, όχι μόνο αδιαφορούν για την υγεία μας, αλλά τσαλαπατάνε και ότι εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει, ενώ έχουν πάρει εκατομμύρια ζεστό χρήμα από την κυβέρνηση, φοροαπαλλαγές και προνόμια! Ωράρια «στο κόκκινο» με 10ωρα – 12ωρα, απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά χωρίς ρεπό, μειώσεις μισθών, καταστρατήγηση της συλλογικής σύμβασης, εργατικά ατυχήματα, εργοδοτική τρομοκρατία. Ακόμα και το πενιχρό επίδομα των 534 ευρώ για τον Ιούλιο …ακόμα το περιμένουν οι συνάδελφοι που είναι σε αναστολή! Αυτό είναι το «τουριστικό θαύμα»!

Απαιτούμε για τα ξενοδοχεία του συγκεκριμένου ομίλου:

 • Να γίνουν τώρα δωρεάν διαγνωστικά τέστ σε όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Το κόστος να καλυφθεί από την εργοδοσία.
 • Να γίνει έλεγχος από το ΕΟΔΥ και την Επιθεώρηση Εργασίας για την τήρηση των μέτρων προστασίας.
 • Άδεια με αποδοχές για όσους εργαζόμενους είναι σε καραντίνα.
 • Πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες για την τήρηση των υγιειονομικών πρωτοκόλλων.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

 • Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό, με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
 • Καθολική εφαρμογή της Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα ξενοδοχεία.
 • Να πληρώνεται την πρώτη βδομάδα κάθε μήνα η αποζημίωση ειδικού σκοπού.
 • Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εποχικών τους χειμερινους μήνες.
 • Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Να απαγορευτούν οι απολύσεις.
 • Άμεση διακοπή πληρωμών σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, εφορία.

Οργανώνουμε στην πράξη την κλιμάκωση του αγώνα μας, με κινητοποιήσεις που έγιναν και συνεχίζονται, με συσκέψεις με εργαζόμενους. Μπαίνουμε μπροστά για γενικές συνελεύσεις με όλα τα μέτρα προστασίας και οργανωνόμαστε με τους συναδέλφους μας σε κάθε πόστο, ξενοδοχείο και όμιλο! Ό,τι έχουμε κερδίσει μέχρι στιγμής είναι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος, είναι αποτέλεσμα του ότι δεν μασήσαμε τα λόγια περί ενότητας των εργαζομένων και των εργοδοτών για να περάσει η δύσκολη ώρα».

          Καλούμε το Δ.Σ. του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων σε έκτακτη συνεδρίαση που θα αποφασίσει συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης και ελέγχους με την επιθεώρηση εργασίας, γενικές συνελεύσεις σε ξενοδοχεία κλπ.  Δε θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί την κυβέρνηση και τους εργοδότες, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κρήτη: Καταγγελίες για κουκούλωμα κρουσμάτων σε ξενοδοχοϋπαλλήλους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας