Κλειστός μέχρι νεωτέρας παραμένει ο τουρισμός στην Κρήτη, παρά τις πανηγυρικές εξαγγελίες «ανοίγματος» του πρωθυπουργού με ορόσημο τη σημερινή μέρα. Για τον τουριστικό κλάδο της Κρήτης η Δευτέρα 15 Ιουνίου είναι ακόμα μία μέρα σε συνθήκες πανδημίας, με κλειστά ξενοδοχεία και χαμηλές προσδοκίες για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
«Τυπικά από τη Δευτέρα (σ.σ. σήμερα) μπορούμε να ανοίξουμε όλοι. Ωστόσο, δεν πρόκειται να ανοίξει κανείς καθώς είναι δώρον-άδωρο εφόσον δεν έχουν ξεκινήσει οι πτήσεις και πρακτικά δεν υπάρχει αντικείμενο λειτουργίας», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, ο οποίος εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις και για τον Ιούλιο. Οπως εξηγεί ο ίδιος, εταιρείες με 4 ή 5 ξενοδοχεία στην Κρήτη θα ανοίξουν μόνο το ένα ή τα δύο και θα κινηθούν βλέποντας και κάνοντας».
«Οι προσδοκίες μας είναι χαμηλές και στην ουσία μετατίθενται για τον Αύγουστο», λέει ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων. Τις βασικές χώρες από τις οποίες τροφοδοτείται η Κρήτη (Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία, Ρωσία καθώς και τις σκανδιναβικές) δεν πρέπει να τις περιμένουμε πριν από τον Αύγουστο αν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση και αν δεν ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επισκεπτών. Μέσα στον Ιούλιο περιμένουμε ίσως κάποιες πτήσεις κυρίως από Γερμανία και από γειτονικές μας χώρες όπως το Ισραήλ», αναφέρει.
Κλειστά παραμένουν και τα μικρά καταλύματα, όπως λέει στην «Εφ.Συν.» και ο πρόεδρος της Ενωσης «Φιλοξενία», Γιώργος Χριστοδουλάκης. «Το παν είναι να λειτουργήσουν κανονικά τα αεροδρόμια και να υπάρχουν πτήσεις. Στη δική μου επιχείρηση έχουμε, για παράδειγμα, κρατήσεις για Ιούνιο, κυρίως από την Ολλανδία. Ωστόσο ξέρουμε πως θα ακυρωθούν αφού οι επισκέπτες έρχονται με πτήσεις τσάρτερ και κανένας δεν θα μπει στη διαδικασία να πάει στην Αθήνα και από εκεί να αναζητήσει εσωτερική πτήση για Ηράκλειο», λέει ο ίδιος. Την ίδια στιγμή ο εσωτερικός τουρισμός δεν φαίνεται να μπορεί να στηρίξει την τουριστική βιομηχανία της Κρήτης (μόλις 5% με 10% της κίνησης των ξενοδοχείων).
Συμβάσεις
Αγωνία για την κατάσταση εκφράζουν και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, αν και ικανοποιήθηκε το βασικό αίτημα του κλάδου, που ήταν η αυτόματη επαναπρόσληψη των περσινών εργαζομένων στα ξενοδοχεία και η ταυτόχρονη αναστολή των συμβάσεων από 1η Ιουνίου. «Υπάρχει ωστόσο σημαντικός αριθμός συναδέλφων που μένουν εκτός της ρύθμισης, ενώ όλα θα εξαρτηθούν από το πόση πραγματικά θα είναι η κίνηση στα ξενοδοχεία, αλλά και η τήρηση των τοπικών και των κλαδικών συμβάσεων που δεν θα επιτρέψουμε να καταστρατηγηθούν με πρόσχημα την πανδημία», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης.
Την ίδια στιγμή πάντως μεγάλη είναι η ανησυχία για την ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού από εισερχόμενους τουρίστες, οι οποίοι θα έρχονται χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο. Οι τουριστικοί παράγοντες στην Κρήτη θεωρούν αναπόφευκτη την αύξηση των κρουσμάτων, ελπίζοντας να μην πάρει μεγάλες διαστάσεις ώστε να ανταποκριθεί το σύστημα Υγείας του νησιού. Ασαφής παραμένει ακόμα ο τρόπος χειρισμού των ύποπτων κρουσμάτων από τα ξενοδοχεία, ενώ πολλά επιμέρους θέματα παραμένουν ανοιχτά, όπως το καθεστώς συνεργασίας των ξενοδοχείων με τους συνεργαζόμενους γιατρούς, η μεταφορά και το κόστος περίθαλψης των ασθενών, αλλά και το τι θα γίνεται αν ένας τουρίστας με εμφανή συμπτώματα αρνείται να εξεταστεί. Σημαντικό, τέλος, είναι το θέμα της επάρκειας των τεστ για μια πιθανή μαζική εμφάνιση κρουσμάτων.
Πάντως η Κρήτη πρωτοπορεί καθώς ήδη τρέχει πρόγραμμα κατάρτισης για τον ιό και τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τους εργαζομένους του τουριστικού κλάδου με τη συνεργασία των τουριστικών φορέων και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (και με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης). Πρόκειται για τετραήμερους κύκλους εκπαίδευσης μέσω διαδικτύου, με εξετάσεις στο τέλος και στόχο να εκπαιδευτούν περίπου 60.000-70.000 εργαζόμενοι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας