Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.0° 16.0°
2 BF
78%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
10°C
13.3° 8.6°
1 BF
81%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 8.9°
1 BF
94%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
10.4° 8.2°
0 BF
84%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
5°C
6.8° 5.4°
0 BF
87%
Αγρίνιο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15°C
15.2° 15.2°
1 BF
91%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.8° 17.2°
3 BF
71%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 17.9°
5 BF
72%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.8°
5 BF
77%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
4 BF
69%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.0°
2 BF
88%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
6°C
11.2° 5.9°
0 BF
100%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.5° 15.5°
2 BF
81%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
75%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.8° 16.2°
3 BF
57%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.3° 9.3°
0 BF
76%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
11.1° 8.7°
0 BF
85%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
5°C
5.1° 5.1°
1 BF
89%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ

Το ΚΑΣ άνοιξε... δρόμο για παραβάσεις επενδυτών σε αρχαιολογικό χώρο

Μια πρωτοφανή απόφαση έλαβε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, συνεχίζοντας το γαϊτανάκι των προκλητικά ευνοϊκών χειρισμών του υπουργείου Πολιτισμού προς όφελος των εργολάβων αιολικού πάρκου σε αρχαιολογικό χώρο της Ιεράπετρας.

Ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά του ΚΑΣ, το ανώτατο επιστημονικό συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας για θέματα προστασίας των αρχαιοτήτων έκρινε πως η παράβαση των όρων μιας άδειας που έχει χορηγηθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν συνιστά λόγο διακοπής των εργασιών και ο επενδυτής μπορεί να συνεχίσει κανονικά τη δουλειά του. Φυσικά τέτοιες αποφάσεις θα ήθελαν να έχουν χιλιάδες πολίτες που είδαν την περιουσία τους να παραμένει αναξιοποίητη από την αυστηρή (και σωστά) εφαρμογή του αρχαιολογικού νόμου. Αν όμως είσαι «ευεργέτης επενδυτής», προφανώς το πράγμα αλλάζει...

Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Η εταιρεία «Κ.Ι. Σαραντόπουλος Α.Ε. - Ανατολιωτάκης ΑΒΕΕ» έχει λάβει από το 2018 έγκριση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου για την εγκατάσταση 4 ανεμογεννητριών στα όρια του αρχαιολογικού χώρου στον Ισθμό Ιεράπετρας. Στο σχετικό έγγραφο, που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.», αναφέρονται σαφώς οι όροι υπό τους οποίους δόθηκε εκείνη η έγκριση, και μεταξύ άλλων, στον αριθμό 4, αναγράφεται: «Να μην πραγματοποιηθεί καμιά διάνοιξη ή μεταβολή των υφιστάμενων οδών πρόσβασης».

Πριν από λίγες μέρες, στις 15 Μαΐου, ύστερα από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου διαπίστωσε τις παράνομες διανοίξεις δρόμων που έκανε η εταιρεία για να περάσουν οι ανεμογεννήτριες προς την κορυφή του λόφου. Η προϊσταμένη της Εφορείας, Χρύσα Σοφιανού, υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στο Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας στην οποία επί λέξει αναφέρει: «Διαπιστώθηκε η επίστρωση της επιφάνειας του δρόμου με χώμα και σε ορισμένα σημεία η διαπλάτυνσή του, με σκοπό τη βελτίωση της βατότητάς του». Η εταιρεία είχε μεν υποβάλει αίτημα για τη διαπλάτυνση των δρόμων, εν τούτοις προχώρησε χωρίς να περιμένει απάντηση και συνεπώς η Εφορεία Αρχαιοτήτων, στην ίδια μηνυτήρια αναφορά, τονίζει: «...κάθε εργασία βελτίωσης της βατότητας του υφιστάμενου δρόμου πριν από την έκδοση της σχετικής απόφασης της υπηρεσίας μας είναι παράνομη. Κατόπιν των ανωτέρω υποβάλλουμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη διενέργεια εργασιών εντός κηρυγμένου-οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου χωρίς την απαιτούμενη έγκριση της υπηρεσίας μας».

Μάλιστα την ίδια ημέρα εκδόθηκε και Σήμα Διακοπής Εργασιών, όπου επίσης διαπιστώνεται η παράβαση των όρων της έγκρισης του 2018 και μάλιστα τονίζεται επί λέξει: «Επισημαίνουμε ότι η εν λόγω έγκριση είχε χορηγηθεί από πλευράς του Αρχαιολογικού Νόμου και αίρεται αυτοδίκαια σε περίπτωση παράβασης των όρων αυτής». Η έγκριση, όμως, όχι μόνο δεν ήρθη αυτοδίκαια, αλλά αντίθετα η εταιρεία μάλλον επιβραβεύτηκε για την παρανομία της…

Συγχωροχάρτι

Οι επενδυτές, όπως είχαν το δικαίωμα, προσέφυγαν ιεραρχικά επί της απόφασης διακοπής των εργασιών και η προσφυγή τους ήρθε προς συζήτηση στο ΚΑΣ με εντολή της Λίνας Μενδώνη σε χρόνο-ρεκόρ 8 ημερών από την ημέρα της υποβολής της (αντίστοιχες υποθέσεις πολιτών κάνουν μήνες μέχρι να μπουν στην ημερήσια διάταξη). Η υπόθεση εξετάστηκε την Τρίτη και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το Σώμα που λειτουργεί ως αυστηρός θεματοφύλακας της αρχαιολογικής νομοθεσίας και των αρχαιοτήτων εν γένει, έλαβε μια μνημειώδη απόφαση, την οποία έσπευσε μάλιστα να κοινοποιήσει με δελτίο Τύπου το υπουργείο Πολιτισμού.

Αν και τυπικά απορρίπτει την προσφυγή της εταιρείας, διαπιστώνοντας πως υπάρχει εκκρεμοδικία για το θέμα, εν τούτοις δίνει επιτόπου «συγχωροχάρτι» στους επενδυτές αναφέροντας πως «το συγκεκριμένο έργο της αποκατάστασης του δρόμου δεν εμπίπτει στους περιορισμούς της εγκριτικής απόφασης, η οποία αφορά αποκλειστικά τη χωροθέτηση και εγκατάσταση του αιολικού σταθμού, οι εργασίες του οποίου μπορούν να συνεχιστούν».

Με λίγα λόγια: Το να ανοίξεις παράνομα δρόμους σε κηρυγμένο και οριοθετημένο αρχαιολογικό χώρο για να περάσουν οι ανεμογεννήτριες δεν συνιστά λόγο να αρθεί η άδεια που πήρες για τις ίδιες τις ανεμογεννήτριες. Ακόμα κι αν ο νόμος λέει ρητά πως η άδειά σου θα ακυρωθεί αν κάνεις αυτό ακριβώς που έκανες, αν δηλαδή ανοίξεις παράνομα τους δρόμους.

Όχι, μην ελπίζετε, αν δεν είστε «επενδυτές», τέτοια τύχη μάλλον δεν θα έχετε ποτέ στο ΚΑΣ…

Δρόμοι που διαπλατύνθηκαν παράνομα εντός του κηρυγμένου και οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου. 

 Η θέση του λόφου όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών: 

 

 Οι δρόμοι που η αρχαιολογική υπηρεσία βλέπει ως επιφανειακούς καθαρισμούς
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το ΚΑΣ άνοιξε... δρόμο για παραβάσεις επενδυτών σε αρχαιολογικό χώρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας