Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
20.1° 16.0°
3 BF
68%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
15.7° 12.6°
2 BF
70%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
17.0° 14.9°
3 BF
89%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.9° 11.9°
1 BF
82%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.0° 11.6°
2 BF
75%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.0°
2 BF
71%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
1 BF
88%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.8° 16.6°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
5 BF
77%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.4° 18.8°
5 BF
77%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
3 BF
69%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
17.0° 14.9°
1 BF
88%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
16.8° 9.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.5° 13.4°
2 BF
89%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
76%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.6° 15.8°
0 BF
63%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.5° 10.3°
1 BF
68%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.7° 13.3°
2 BF
74%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
8°C
7.7° 7.7°
2 BF
77%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Από κινητοποίηση των εργαζόμενων στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ηρακλείου

Στα σκουπίδια η ανακύκλωση στο Ηράκλειο

Τις απολύσεις τους παρέλαβαν οι 38 εργαζόμενοι του εργοστασίου ανακύκλωσης στο Ηράκλειο μετά από σειρά αγώνων και διεκδικήσεων, ενώ ολόκληρη η ανατολική Κρήτη παραμένει χωρίς ανακύκλωση από τις 15 Νοεμβρίου. Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ηρακλείου είχαν σοκάρει όλη τη χώρα πριν από μερικές εβδομάδες, όταν έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τις συνθήκες εργασίας τους.

Οπως είχαν αναφέρει τότε και σε σχετικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», η υγεία τους βρίσκεται σε συνεχή κίνδυνο, ενώ συχνά είναι και τα εργατικά ατυχήματα. Από την κορδέλα της διαλογής περνούν όχι μόνο τα ανακυκλώσιμα υλικά αλλά και ολόκληρα νεκρά ζώα, επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα μέχρι και ένας ολόκληρος όλμος που κάποιοι ασυνείδητοι πετούν στους περίφημους μπλε κάδους της ανακύκλωσης. Αποκορύφωμα ήταν η ανεύρεση ενός νεκρού εμβρύου, προφανώς από αποβολή σε κάποιο από τα μαιευτήρια της Κρήτης, που κατέληξε στα… ανακυκλώσιμα.

Σε αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν εδώ και χρόνια καθυστερήσεις στις πληρωμές τους, από τον εργολάβο που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, την εταιρεία Waste Solutions Α.Ε., ενώ δεν δικαιούνται βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, καθώς, σύμφωνα με τη νομοθεσία, την οποία επικαλείται και ο σημερινός υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, η ανακύκλωση δεν περιλαμβάνεται στα βαριά επαγγέλματα.

Απλήρωτοι εργαζόμενοι

Το εργοστάσιο λειτουργεί με το σύστημα των εργολάβων υπό την ευθύνη της ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης), η οποία, παρά τα όσα προβλήματα έχουν καταγραφεί και παρόλο που από το 2016 έχει λήξει η σύμβαση με την παρούσα εταιρεία, δεν έχει φροντίσει να βρει άλλη λύση. Οι συνεχείς απεργίες από τους απλήρωτους εργαζόμενους, τα περιστατικά τραυματισμών αλλά και η κακή συντήρηση του εργοστασίου στην ουσία έχουν καταστήσει μη λειτουργική την ανακύκλωση σε ολόκληρη την ανατολική Κρήτη (νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου) που εξυπηρετεί το ΚΔΑΥ.

Με αυτά τα δεδομένα η απόλυση των εργαζομένων ήρθε μάλλον ως αναμενόμενη εξέλιξη στις 23 Δεκεμβρίου. «Πήραμε ένα κουτσουρεμένο δώρο, που ήταν υποχρεωμένοι από τη νομοθεσία να μας δώσουν, και τα χρωστούμενα του Νοεμβρίου. Για τον Δεκέμβριο δεν θα πληρωθεί κανείς μας» λέει στην «Εφ.Συν.» η Δέσποινα Ρουσάκη, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου στο ΚΔΑΥ.

Η ίδια αναφέρει πως η σύμβαση της Waste Solution λήγει οριστικά στις 31 Δεκεμβρίου και κατόπιν θα αποχωρήσει από το εργοστάσιο, ενώ οι εργαζόμενοι ζητούν από την ΕΕΑΑ να περιλάβει ως όρο στην επόμενη προκήρυξη την επαναπρόσληψή τους. Το ίδιο ζητούν με αποφάσεις τους το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου στα οποία απευθύνθηκαν οι εργαζόμενοι, ζητώντας τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς η ανακύκλωση αφορά πρωτίστως την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Δεν έχουμε πάρει ακόμα καμία σχετική δέσμευση, ενώ ξέρουμε πως το εργοστάσιο θα μείνει κλειστό για αρκετό καιρό ακόμα μετά τη λήξη της σύμβασης του εργολάβου. Από την ΕΕΑΑ μάς έχουν πει πως θέλουν να κάνουν κάποιες εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης ώστε να επαναλειτουργήσει», λέει η κ. Ρουσάκη. Σε κάθε περίπτωση πάντως η επαναλειτουργία του ΚΔΑΥ δεν προβλέπεται πριν από τα τέλη Ιανουαρίου και εφόσον φυσικά βρεθεί νέος εργολάβος.

Η πλειονότητα των εργαζομένων έπαιρνε 650 ευρώ τον μήνα για δουλειά έξι ημερών την εβδομάδα, ενώ κάποιοι λίγοι παλαιότεροι έπαιρναν 750 ευρώ. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στους μισθούς οδήγησαν σε απόγνωση του εργαζομένους που μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου τους οφείλονταν δεδουλευμένα δύο μηνών. Για τη στήριξή τους η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου οργάνωσε συγκέντρωση χρημάτων και τροφίμων, για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες τους.

Το θέμα της παραμονής των εργαζομένων στη δουλειά και μετά την ανάληψη του εργοστασίου από τον νέο εργολάβο έθεσε ο περιφερειάρχης Κρήτης και στην υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, χωρίς όμως να πάρει σαφή δέσμευση παρά μόνο υπόσχεση για σύσταση προς την ΕΕΑΑ ώστε να περιλάβει τον συγκεκριμένο όρο στον νέο διαγωνισμό.

Βαρέα και ανθυγιεινά

Σε ό,τι αφορά την ένταξη των συγκεκριμένων εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Δημόκριτος Σαλούστρος, δηλώνει στην «Εφ.Συν.» πως η απάντηση που πήραν από τον υπουργό Γιάννη Βρούτση ήταν αρνητική, καθώς δεν έδειξε να συγκινείται ούτε από τις εικόνες που δημοσιοποίησαν οι εργαζόμενοι.

«Μας είπε πως δεν κάνουμε σωστή ερμηνεία του νόμου και πως σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις δεν μπορούν να ενταχθούν στα βαρέα», λέει ο ίδιος. Ωστόσο οι ελεγκτές του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) Κρήτης έχουν ήδη αποφανθεί υπέρ των εργαζομένων μετά από επιτόπιο έλεγχο που διενήργησαν στην επιχείρηση. Ζητούμενο είναι αν η απόφαση των ελεγκτών αρκεί για την... αναβάθμιση των αποδοχών των εργαζομένων ή αν το υπουργείο Εργασίας θα κινηθεί νομικά για την ακύρωση της απόφασης των δικών του υπαλλήλων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι περιπέτειες του εργοστασίου ανακύκλωσης στην ανατολική Κρήτη δεν φαίνεται να έχουν τέλος. Το μισό νησί μένει ουσιαστικά χωρίς ανακύκλωση, ειδικά μέσα στις γιορτές που πάντα είναι αυξημένος ο όγκος των ανακυκλώσιμων υλικών (συσκευασίες κτλ.) τα οποία καταλήγουν στις χωματερές μαζί με τα υπόλοιπα οικιακά απορρίμματα του νησιού. Δήμοι και Περιφέρεια εμφανίζονται αδύναμοι να καθορίσουν τις εξελίξεις, αν και αποτελούν τους καλύτερους πελάτες της ΕΕΑΑ, η οποία λειτουργεί σε καθεστώς ασυλίας από την κυβέρνηση που νίπτει τας χείρας της για τις άθλιες συνθήκες και επιρρίπτει κάθε φορά την ευθύνη για την υπολειτουργία των εργοστασίων στους υπεργολάβους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στα σκουπίδια η ανακύκλωση στο Ηράκλειο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας