Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
28.8° 24.1°
3 BF
36%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.6° 24.1°
4 BF
52%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
26.6° 22.0°
3 BF
45%
Ιωάννινα
Θύελλα
23°C
22.9° 22.9°
2 BF
49%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
4 BF
32%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
24.0° 23.5°
2 BF
56%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
1 BF
49%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
41%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
25°C
24.8° 23.2°
2 BF
57%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
27.3° 25.0°
3 BF
55%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
23.4° 22.7°
4 BF
56%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.7°
1 BF
60%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
2 BF
73%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
24.1° 23.9°
4 BF
43%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
26.2° 22.4°
3 BF
46%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
29.3° 24.8°
5 BF
55%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
29.0° 24.3°
3 BF
21%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.0° 24.3°
3 BF
53%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
25.7° 24.2°
2 BF
59%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
2 BF
69%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο «άριστος» υφυπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής

Δεν πρέπει να περνούν καλά εδώ οι μετανάστες

Το ακροδεξιό πρόσωπό της δείχνει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες επαφές υπουργών με δημάρχους της Κρήτης. Τόσο ο... «άριστος» υφυπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μετέφεραν στους δημάρχους πως θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν πρέπει να περνούν καλά οι μετανάστες στη χώρα μας, ακυρώνοντας στην ουσία το επιτυχημένο πρόγραμμα ESTIA που υλοποιείται με ευθύνη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Την Παρασκευή, αντιπροσωπεία αυτοδιοικητικών της Κρήτης βρέθηκε στο γραφείο του κ. Στεφανή για να διαμαρτυρηθεί για τη διατυπωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει κλειστό κέντρο κράτησης στην περιοχή της Χερσονήσου. Τόσο ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης όσο και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κρήτης Γιάννης Κουράκης προσπάθησαν να πείσουν τον κ. Στεφανή πως τα κέντρα κράτησης δεν εξασφαλίζουν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους μετανάστες, ενώ προκαλούν και αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Οι εκπρόσωποι της Κρήτης ζήτησαν τη διεύρυνση του προγράμματος ESTIA που υλοποιείται χωρίς προβλήματα στο νησί, φιλοξενώντας μέχρι σήμερα 900 ανθρώπους σε διαμερίσματα που ενοικιάζονται με χρήματα του ΟΗΕ, διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία και πλήρως ενταγμένοι στις τοπικές κοινωνίες.

«Λάθος μήνυμα»

Ωστόσο, οι δήμαρχοι άκουσαν με έκπληξη τον υφυπουργό Αμυνας να απορρίπτει κατηγορηματικά το συγκεκριμένο πρόγραμμα καθώς, όπως τους είπε, στέλνει λάθος μήνυμα. Μια από τις φράσεις που άκουσαν από τον κ. Στεφανή ήταν το «ανοίξαμε και σας περιμένουμε», εξηγώντας πως αν οι άνθρωποι αυτοί περνούν καλά εδώ, τότε θα στείλουν μήνυμα και στις χώρες τους για να έρθουν ακόμα περισσότεροι. Στο ίδιο κλίμα ήταν και η θέση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, στον οποίο επίσης απευθύνθηκε η αντιπροσωπεία του Δήμου Χερσονήσου, διαμαρτυρόμενη για το ενδεχόμενο εγκατάστασης hot spot στην περιοχή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Θεοδωρικάκος μετέφερε στους εκπροσώπους του δήμου πως θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν πρέπει να περνούν καλά εδώ οι μετανάστες και δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι θελκτική χώρα υποδοχής.

Τα λεγόμενα των δύο υπουργών δείχνουν τη φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το όλο θέμα, την ώρα που στο ESTIA έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα πάνω από 21.000 πρόσφυγες που ζουν ή έζησαν αξιοπρεπώς ένα διάστημα στη χώρα μας, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ασύλου και να αναχωρήσουν για τις χώρες τελικού προορισμού τους.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών διαμένει στην Αττική (55%) και στη Βόρεια Ελλάδα (20,7%) ενώ στην Κρήτη, που μπήκε τελευταία στο πρόγραμμα, βρίσκεται ο μικρότερος αριθμός – σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας.

«Μπορούμε περισσότερους»

«Μπορούμε από τις 900 να φτάσουμε μέχρι και τις 3.000 θέσεις, ενοικιάζοντας κι άλλα διαμερίσματα, και να τις διασπείρουμε σε όλη την Κρήτη χωρίς να προκληθούν αντιδράσεις», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, προκρίνοντας τη λύση αυτήν έναντι των στρατοπέδων κράτησης που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης, και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Α.Ε., η οποία υλοποιεί το πρόγραμμα ESTIA στην Κρήτη, εκφράζει στην «Εφ.Συν.» την απογοήτευσή του για τα νέα που μετέφεραν στην Κρήτη οι συνάδελφοί του από τις συναντήσεις με τους δύο υπουργούς. «Οι Κρητικοί εδώ και δύο χρόνια έχουν αγκαλιάσει τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο νησί και τώρα κάποιοι θέλουν να τους προκαλέσουν ώστε να αντιδράσουν. Από το 2017 που ξεκίνησε το πρόγραμμα όχι μόνο δεν έχει προκληθεί το παραμικρό πρόβλημα, αλλά έχουμε και δεκάδες αιτήματα για ενοικίαση σπιτιών, κυρίως στην ενδοχώρα. Η διαθεσιμότητα που έχουμε είναι 1.300 θέσεις, ωστόσο τώρα έχουμε 900 και απορούμε γιατί δεν στέλνουν κι άλλους. Η φιλοξενία των ανθρώπων γίνεται με όρους αξιοπρέπειας και με κόστος πολύ χαμηλότερο από αυτό που θα χρειαστεί για να φτιαχτεί και να συντηρηθεί ένα στρατόπεδο κράτησης», λέει ο ίδιος.

Όσο για το «μήνυμα» που στέλνει η φιλοξενία σε διαμερίσματα, ο κ. Κοκοσάλης τονίζει πως είναι «μήνυμα ανθρωπισμού. [...] Αν θέλουν ας φτιάξουν μια γρήγορη και δίκαιη διαδικασία ασύλου ώστε να μην εγκλωβίζονται τόσοι άνθρωποι εδώ. Αυτό θα ήταν το καλύτερο μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα».

Και ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης του προγράμματος ESTIA. «Εχω δηλώσει και στο παρελθόν πως είναι η μόνη αποδοτική λύση. Τα στρατόπεδα κράτησης είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν σοβαρές αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και μάλιστα πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για έναν τουριστικό δήμο, όπως η Χερσόνησος», λέει στην «Εφ.Συν.».

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση φαίνεται να επιμένει στο δόγμα τής «μη θελκτικής χώρας» για τους μετανάστες και σχεδιάζει στρατόπεδα κράτησης σε όλη την Ελλάδα. Για την Κρήτη, εκτός από τις Γούβες Χερσονήσου (όπου σήμερα, στις 4 μ.μ., διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας), συζητείται και το εγκαταλειμμένο στρατόπεδο στους Αρμένους Ρεθύμνου, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται να προκαλούνται σοβαρές αντιδράσεις.

Αξιοσημείωτη, τέλος, είναι η... εξαφάνιση των Κρητικών βουλευτών της Ν.Δ. (Αυγενάκης, Κεφαλογιάννης, Πλακιωτάκης), οι οποίοι το 2017 κατήγγειλαν σφοδρά την εφαρμογή του προγράμματος ESTIA στην Κρήτη, αναφέροντας πως «υποκρύπτει τη δημιουργία hot spot». Σήμερα που η κυβέρνηση μιλά επισήμως για hot spot στο νησί, τόσο οι ίδιοι όσο και οι υπόλοιποι «γαλάζιοι» βουλευτές της Κρήτης παραμένουν εξαφανισμένοι για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δεν πρέπει να περνούν καλά εδώ οι μετανάστες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας