Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.8° 14.1°
3 BF
78%
Θεσσαλονίκη
Ψιχάλες μικρής έντασης
17°C
17.6° 14.3°
4 BF
66%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.0° 16.0°
4 BF
65%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
3 BF
48%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.4° 16.9°
2 BF
59%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.0° 13.0°
2 BF
95%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
55%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.0° 15.4°
6 BF
60%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.6° 17.9°
1 BF
52%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.8° 17.4°
5 BF
67%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 12.9°
4 BF
82%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.5° 16.9°
3 BF
67%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.7° 14.9°
3 BF
77%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.5° 13.5°
1 BF
89%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
18°C
19.3° 17.7°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
16.0° 14.4°
2 BF
85%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.1°
2 BF
58%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
97%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.1° 8.1°
1 BF
87%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Το πεδίο βολής στις Γούβες, το οποίο προγραμματίζεται να μετατραπεί σε κλειστό κέντρο κράτησης προσφύγων

«Βράζει» και η Κρήτη κατά του Στεφανή

Μπορεί τα πτυχία του υφυπουργού Άμυνας, αρμόδιου για το προσφυγικό, να αναφέρονται στη «διαχείριση κρίσεων», όμως τις τελευταίες ημέρες ο στρατηγός φαίνεται να μένει... μετεξεταστέος. Ενώ το όνομά του είναι στην κορυφή της επικαιρότητας μετά την έρευνα της «Εφ.Συν.» για την αυθεντικότητα των πτυχίων του, την ίδια ώρα στην Κρήτη οι τοπικοί φορείς, ειδικά στον Δήμο Χερσονήσου, πνέουν μένεα εναντίον του.

Η αποκάλυψη του «κρυφού» σχεδίου εγκατάστασης κλειστού κέντρου κράτησης προσφύγων στις Γούβες Ηρακλείου προκαλεί την οργή των τοπικών φορέων καθώς στην παρουσίαση του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού από τους κ. Πέτσα και Στεφανή (στις 20 Νοεμβρίου) δεν είχε γίνει καμία αναφορά στην Κρήτη, ενώ, όπως φαίνεται, οι εξελίξεις δρομολογούνταν ήδη εν κρυπτώ.

Το πεδίο βολής στις Γούβες το οποίο προγραμματίζεται να μετατραπεί σε κλειστό κέντρο κράτησης προσφύγων.

Όπως αποκαλύφθηκε, υπάρχει ήδη σχεδιασμός για προετοιμασία του πεδίου βολής στις Γούβες ώστε να περιφραχτεί και να τοποθετηθούν κοντέινερ τύπου isobox, τα οποία θα στεγάσουν τους πρόσφυγες. Μάλιστα δημοσιογραφικές πληροφορίες την τελευταία εβδομάδα ανέφεραν πως η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ), που εδρεύει στο Ηράκλειο και στην οποία υπάγεται το πεδίο βολής, έχει ήδη πάρει γραπτή εντολή να καθαρίσει τον χώρο και να τον προετοιμάσει για τη νέα του χρήση. Το σχέδιο φέρεται να έχει εκπονηθεί από τον υφυπουργό Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή και αποκαλύφθηκε από τη δημοσιογραφική έρευνα των τοπικών μέσων ενημέρωσης (Ράδιο Κρήτη, εφημερίδα «Πατρίς»).

Το πεδίο βολής στις Γούβες το οποίο προγραμματίζεται να μετατραπεί σε κλειστό κέντρο κράτησης προσφύγων

Επιβεβαίωση

Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος, ο οποίος ζήτησε να έρθει σε επαφή με τον κ. Στεφανή. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος στην «Εφ.Συν.», από τον διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Άμυνας, τον αντισυνταγματάρχη Πεζικού Σωτήρη Γλυκοφρύδη, έλαβε την επιβεβαίωση πως πράγματι η πολιτική ηγεσία σχεδιάζει την εγκατάσταση κλειστού κέντρου στο συγκεκριμένο πεδίο βολής, χωρίς όμως να χαρακτηρίζεται ο σχεδιασμός αυτός ως ειλημμένη απόφαση. Θολή ήταν και η απάντηση που έλαβε ο δήμαρχος από τον διοικητή της ΣΕΑΠ με τον οποίο συναντήθηκε χθες το πρωί στο Ηράκλειο. Ο διοικητής αρνήθηκε την ύπαρξη σχετικού εγγράφου, ωστόσο δήλωσε πως η μονάδα του έχει μόνο εκτελεστικό και όχι αποφασιστικό ρόλο και καλείται μόνο να εκτελέσει τις εντολές που λαμβάνει.

Γιάννης Σέγκος, δήμαρχος Χερσονήσου

«Οι πληροφορίες είναι πλέον επιβεβαιωμένες, κάτι που προκαλεί την αγανάκτησή μας, καθώς ο δήμος δεν είχε την παραμικρή ενημέρωση», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Γιάννης Σέγκος. Με αυτά τα δεδομένα το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο προαναγγέλλει ότι θα εμποδίσει την εγκατάσταση αντίστοιχης δομής στην περιοχή.

«Τρέχει» το ΕΣΤΙΑ

Στην Κρήτη υλοποιείται ήδη το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, που προβλέπει φιλοξενία προσφύγων σε διαμερίσματα με τη συνεργασία των δήμων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Μέχρι στιγμής φιλοξενούνται περίπου 1.200 άτομα που εντάσσονται πλήρως στις τοπικές κοινωνίες, ενώ έχουν ήδη προχωρήσει οι συζητήσεις για τη δημιουργία δομών υποδοχής ειδικά για ασυνόδευτα παιδιά και στους τέσσερις νομούς του νησιού. Με πρόσφατη απόφασή της η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης έχει ταχθεί κατά της δημιουργίας κέντρων μαζικής φιλοξενίας προσφύγων, προκρίνοντας μόνο τη συνέχιση ή και διεύρυνση του υπάρχοντος προγράμματος φιλοξενίας.

Πάντως, μέχρι στιγμής η συζήτηση στη Χερσόνησο επικεντρώνεται στον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής και στην πιθανή ζημιά που θα προκληθεί στην εικόνα ενός από τους σημαντικότερους, πράγματι, τουριστικούς προορισμούς της χώρας και όχι στις απάνθρωπες συνθήκες που διαμορφώνονται για τους πρόσφυγες σε κέντρα κράτησης κλειστού τύπου.

Επ’ αυτού τοποθετείται στην «Εφ.Συν.» ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Χερσονήσου, Μανώλης Διαμαντάκης. «Πρώτο μας μέλημα είναι να τονίσουμε τον απάνθρωπο χαρακτήρα αυτών των δομών και όχι απλά να μεταφέρουμε το πρόβλημα μακριά από τον δήμο μας. Με αυτό το σκεπτικό συμβάλαμε στη διαμόρφωση ενός ψηφίσματος που δεν θα επικεντρώνει στον τουρισμό, αλλά στις ανάγκες των κατατρεγμένων ανθρώπων».

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Χερσονήσου, Μανώλης Διαμαντάκης
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Βράζει» και η Κρήτη κατά του Στεφανή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας