Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
27°C
28.5° 22.6°
1 BF
52%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
27°C
28.2° 24.0°
2 BF
52%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
28°C
28.7° 26.0°
2 BF
66%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
68%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
4 BF
60%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
25°C
26.0° 24.6°
2 BF
82%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.4° 22.4°
1 BF
56%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
1 BF
72%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
22°C
23.3° 21.8°
2 BF
65%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
26°C
26.6° 24.0°
0 BF
56%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
26.8° 25.4°
1 BF
52%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
27°C
26.8° 26.8°
3 BF
56%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.9°
3 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.9° 23.4°
0 BF
34%
Λαμία
Αίθριος καιρός
28°C
28.5° 22.5°
1 BF
38%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.8°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
24°C
28.8° 22.8°
0 BF
24%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
24.1° 24.1°
1 BF
47%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
26.7° 25.3°
2 BF
70%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
84%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η παραλία της Σταλίδας πριν από τα εκτεταμένα μπαζώματα της θάλασσας με σκοπό τη δημιουργία νέων ιδιωτικών παραλιών από τα μεγάλα ξενοδοχεία και μετά. Κάθε μέρα η παραλία χάνεται

Η μάχη της άμμου στη Σταλίδα

Ενας αδυσώπητος πόλεμος μαίνεται στο βόρειο παραλιακό μέτωπο της Κρήτης όπου επιβάλλεται (ως συνήθως) ο νόμος του ισχυρού.

Ο λόγος για τις καταπατήσεις αιγιαλού και τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες από μεγαλοξενοδόχους που, αν και καταγγέλλονται πλέον δημόσια, εντούτοις συνεχίζουν απτόητοι το... «αναπτυξιακό» τους έργο.

Σε προηγούμενο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» (21/5) είχαν παρουσιαστεί οι καταγγελίες 60 πολιτών της Σταλίδας, συνοδευόμενες μάλιστα από φωτογραφίες για τα εκτεταμένα μπαζώματα της θάλασσας με σκοπό τη δημιουργία νέων ιδιωτικών παραλιών από τα ξενοδοχεία «ΑΒΑΤΟΝ» και «ΝΑΝΑ Princess» στην περιοχή Δράπανο, καθώς και καταγγελία για τον αποκλεισμό της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στην ακτή.

Επιπλέον, όπως είχε τονίσει στην «Εφ.Συν.» ο προϊστάμενος του Γραφείου Εναλίων Αρχαιοτήτων Κρήτης, είχε γίνει δέκτης καταγγελιών για αυθαίρετη τέλεση εργασιών σε σημεία με αρχαιολογικό ενδιαφέρον και για τον λόγο αυτό είχε ζητηθεί η επέμβαση του Λιμενικού.

Αιχμηρή ανακοίνωση με αφορμή τις ίδιες καταγγελίες εξέδωσε κατόπιν και το δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων της Κρήτης «ΟικοΚρήτη», αναφέροντας πως οι αρχές σφυρίζουν αδιάφορα στις συστηματικές καταπατήσεις και καταστροφές αιγιαλού, παραλιών, ακτών, ρεμάτων, αρχαιολογικών σημείων και εκτάσεων του Δημοσίου από ξενοδοχειακές και άλλες επιχειρήσεις.

Η αναφορά του Δικτύου στα ονόματα των δύο συγκεκριμένων επιχειρηματιών (Καλουτσάκης και Καράτζης) οδήγησε στο... «θάψιμο» της ανακοίνωσης από την πλειονότητα των τοπικών ΜΜΕ.

Το θέμα πάντως ήρθε και στη Βουλή με ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου (στις 20/6) προς τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη (η απάντηση ακόμα αναμένεται). Ωστόσο, σήμερα έρχονται στο φως νέες καταγγελίες που φανερώνουν έναν εν εξελίξει επιχειρηματικό πόλεμο στην περιοχή με πρώτο θύμα το περιβάλλον και κατόπιν τους «μικρότερους» του τουριστικού κλάδου.

Εξαφανίζεται η παραλία...

Οπως είναι γνωστό, η δημιουργία λιμενικών έργων (υπάρχει μέχρι και ιδιωτικό λιμάνι που έχει κατασκευαστεί από το ξενοδοχείο ΝΑΝΑ πριν από περίπου μία δεκαετία) προκαλεί αλλαγή στη ροή των θαλάσσιων ρευμάτων και αλλάζει ριζικά τη μορφολογία παρακείμενων παραλιών. Οι νέες αυθαιρεσίες προκαλούν την οργή διπλανών ξενοδόχων που βλέπουν να χάνεται μέρα με τη μέρα το δικό τους κομμάτι παραλίας (χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.»).

«Τα ρεύματα πλέον δεν έχουν φυσική ροή, η κατασκευή του μόλου και των ιδιωτικών παραλιών στέλνει με μεγαλύτερη ορμή το νερό στις αμέσως επόμενες παραλίες, εξαφανίζοντας κυριολεκτικά την αμμουδιά» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Μανώλης Ζερβάκης με τη διπλή ιδιότητα του εκπροσώπου της Ενωσης Ενοικιαζομένων Δωματίων Ηρακλείου αλλά και ως μέλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

«Πλήττεται η μικρή τουριστική επιχειρηματικότητα και επικρατεί ο νόμος του ισχυρού», αναφέρει ο ίδιος, τονίζοντας πως σε περιοχές όπου υπήρχε αμμώδης παραλία πλάτους 40 μέτρων πλέον έχουν απομείνει μόνο 10 μέτρα, ενώ σε άλλα σημεία η άμμος έχει εξαφανιστεί εντελώς.

«Υπάρχει σημείο που μετρήσαμε τη στάθμη της άμμου να έχει κατεβεί 67 εκατοστά σε σχέση με πέρυσι», αναφέρει ο κ. Ζερβάκης, καταγγέλλοντας μάλιστα πως στα διπλανά ξενοδοχεία έχουν γίνει ακόμα και παράνομες υποθαλάσσιες κατασκευές (οι λεγόμενοι «σαλίγκαροι») για να συγκρατούν την άμμο μόνο στις ιδιωτικές τους παραλίες.

«Ζω στη Σταλίδα από παιδί και την εικόνα των τελευταίων ετών δεν την έχω ξαναδεί ποτέ» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Ζαχαρίας Μαρκάκης, ξενοδόχος στην περιοχή, που είδε την παραλία να εξαφανίζεται μπροστά από το ξενοδοχείο του, καθώς το ισχυρό ρεύμα πλέον «κλέβει» την άμμο, ενώ φέρνει και πιο βαριές πέτρες και βότσαλα, αλλάζοντας ραγδαία την εικόνα του αιγιαλού.

«Ασφαλώς η κατάσταση αυτή δεν υπήρχε πριν την κατασκευή των λιμενικών έργων από τα διπλανά ξενοδοχεία», λέει ο κ. Μαρκάκης, συνδέοντας ευθέως τα δύο γεγονότα.

Πιο επιφυλακτικός για τις αιτίες του φαινομένου εμφανίζεται ο Νίκος Χατζάκης, επίσης ιδιοκτήτης μικρού ξενοδοχείου στη Σταλίδα. «Δεν είμαι ειδικός ούτε επιστήμονας επί των λιμενικών έργων. Εκείνο όμως που ξέρω είναι ότι στην ουσία μας έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα να λειτουργούμε, αφού εξαφανίζεται η παραλία» αναφέρει.

Οι καταγγελίες των πολιτών της Σταλίδας έφτασαν εκτός από τη Βουλή και στο Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου, όπου ο δήμαρχος Γιάννης Μαστοράκης αρνήθηκε να λάβει σχετική απόφαση με το πρόσχημα ότι οι καταπατήσεις στον αιγιαλό δεν είναι στην αρμοδιότητά του εφόσον υπεύθυνη είναι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο δήμαρχος βραβεύει τους καταγγελλόμενους επιχειρηματίες για τη διαχρονική προσφορά τους στον τουρισμό...

Το Λιμενικό μετά το αίτημα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων προέβη σε έλεγχο στην περιοχή Δράπανο και σύμφωνα με πληροφορίες διαπίστωσε εκτεταμένες αυθαιρεσίες.

Ηδη σχηματίζονται δικογραφίες και προβλέπεται η επιβολή υψηλών προστίμων, όπως αναφέρουν πηγές του Λιμενικού Σώματος, ενώ για τις επί ξηράς παρανομίες έχει επιληφθεί το Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου.

«Δεν ιδρώνει το αυτί των μεγαλοξενοδόχων» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Μανώλης Ζερβάκης. «Βγάζουν τόσα κέρδη που μπροστά τους τα πρόστιμα είναι ψίχουλα. Τα πληρώνουν και οι παρανομίες συνεχίζονται και αυξάνονται» λέει ο ίδιος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η μάχη της άμμου στη Σταλίδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας