• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 26.8°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.6°C / 24.1°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 21.6°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  15°C 14.9°C / 18.1°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.7°C
  0 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 20.1°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 24.4°C
  1 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.2°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 24.9°C
  0 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 26.9°C
  0 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.3°C / 21.0°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 24.4°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  70%

Κάτω από την Ακρόπολη στη σκοτεινή Αθήνα, το μόνο που φωτίζει είναι το ΕΑΜ

Η ΕΑΜική προπαγάνδα στους Βρετανούς

 • A-
 • A+

Κάθε πόλεμος έχει μια πλευρά που συνήθως υποτιμάται στην εκ των υστέρων ιστορική αποτίμησή του, αλλά δεν είναι καθόλου ασήμαντη για την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων την ώρα που αυτός διεξάγεται.

Πρόκειται για την προσπάθεια που καταβάλλει η κάθε εμπόλεμη πλευρά ώστε να επιδράσει στις τάξεις του αντιπάλου της με το όπλο της προπαγάνδας. 

Αυτό το όπλο δεν έλειψε από τις πολεμικές συγκρούσεις ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και τους Βρετανούς τον Δεκέμβρη του 1944. 

Η ΕΑΜική πλευρά το αξιοποίησε στον μέγιστο δυνατό βαθμό, κάτι που αποδεικνύεται με τις προκηρύξεις του ΕΑΜ προς τα βρετανικά στρατεύματα που δημοσιεύουμε σήμερα.

Οπως δείχνουν αυτές οι προκηρύξεις, το ΕΑΜ από την αρχή αντιμετωπίζει την πολεμική σύγκρουση ως ελληνική εσωτερική υπόθεση και στο πλαίσιο αυτό απευθύνεται στους Βρετανούς στρατιώτες ζητώντας τους να μείνουν μακριά και ουδέτεροι από αυτήν.

Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει τους Ελληνες αντιπάλους του ένα κράμα από κακοποιά στοιχεία, φασίστες και προδότες που στη διάρκεια του πολέμου κατά του φασισμού υπηρέτησαν την πλευρά του εχθρού και ήταν αντίπαλοι των συμμάχων, δηλαδή όχι μόνο εναντίον του ΕΑΜικού κινήματος αντίστασης αλλά και εναντίον των ίδιων των Βρετανών. 

Στη συνέχεια, και όταν πια η εμπλοκή των αγγλικών στρατευμάτων είναι αυτή που δίνει τον τόνο στην πολεμική αναμέτρηση, η ΕΑΜική παρέμβαση στα βρετανικά στρατεύματα αναβαθμίζεται.

Δεν ζητείται πια από αυτά να κρατήσουν στάση ουδετερότητας αλλά ουσιαστικά να απειθαρχήσουν στις εντολές του Σκόμπι, δηλαδή της βρετανικής στρατιωτικής διοίκησης στην Ελλάδα, και να μην πολεμούν εναντίον του ΕΛΑΣ και του λαού που τον υποστηρίζει, καθώς ο Σκόμπι καταγγέλλεται ευθέως ότι υποστηρίζει τους Κουίσλινγκ στη χώρα, δηλαδή τους συνεργάτες των Γερμανών.

Μια τέτοια παρέμβαση απευθύνεται και στοχεύει άμεσα στον Αγγλο στρατιώτη και ενδεχομένως σε κατώτερους αλλά όχι σε ανώτερους αξιωματικούς της βρετανικής στρατιωτικής δύναμης.

Ταυτόχρονα το ΕΑΜ κοινοποιεί στα αγγλικά στρατεύματα τις προτάσεις του για το σταμάτημα των εχθροπραξιών, πράγμα που σημαίνει πως δεν στοχεύει μόνο να ενεργοποιήσει προς όφελός του ένα γενικό αντιφασιστικό πνεύμα που ενδεχομένως ο πόλεμος έχει εδραιώσει στις συνειδήσεις των Βρετανών στρατιωτών αλλά και να κερδίσει τους τελευταίους ή τουλάχιστον να τους επηρεάσει στο άμεσο πολιτικό σκέλος του ελληνικού ζητήματος.

Είχε αποτέλεσμα η ΕΑΜική προπαγάνδα στα βρετανικά στρατεύματα;

Σε επόμενο δημοσίευμα θα αποδείξουμε πως είχε, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει πως επηρέασε στο ελάχιστο την πολεμική τους συμπεριφορά.

Βρετανικές δυνάμεις

Μην πυροβολείτε εναντίον των Ελλήνων συμμάχων σας.

Μείνετε ουδέτεροι στην εσωτερική διαφωνία μας.

Με τα επιθετικά μέτρα που παίρνετε, υπερασπίζεστε τους ντόπιους εγκληματίες πολέμου, τους φασίστες, τα προδοτικά στοιχεία που πολέμησαν εναντίον των Συμμάχων στο πλευρό του εχθρού. 

Μείνετε μακριά!  ΕΑΜ

Βρετανοί στρατιώτες!

Μη μας πολεμάτε! Δεν έχουμε τίποτε εναντίον σας. Μην πιστεύετε όσα λένε ο Σκόμπι και ο Παπανδρέου.

Αντιπροσωπεύουμε το σύνολο του λαού και όχι μια μικρή μειοψηφία. Οι Κουίσλινγκς τους οποίους προστατεύει ο Σκόμπι είναι η μικρή μειοψηφία.

Εμείς είμαστε ο λαός και πολεμάμε τους Κουίσλινγκς. Βρετανοί στρατιώτες!

Μην χτυπάτε τον λαό.  ΕΑΜ

Προς όλες τις Βρετανικές δυνάμεις στην Ελλάδα

Στο φυλλάδιο που σας παραδόθηκε πριν έρθετε εδώ διαβάζουμε "είστε πολύ τυχεροί που πηγαίνετε στην Ελλάδα". Είστε πράγματι πολύ τυχεροί. Ομως ονειρευτήκατε ποτέ ότι πηγαίνοντας σε μια σύμμαχο χώρα μπορεί να αντιμετωπίσετε την πιθανότητα να στρέψετε τα όπλα σας εναντίον των κατοίκων της;

Είστε τώρα υποχρεωμένοι να ανοίγετε πυρ εναντίον ενός-όπως τον περιγράφουν οι ηγέτες σας-πλέον γενναίου συμμάχου ο οποίος πολέμησε για πάνω από τέσσερα χρόνια εναντίον του κοινού μας εχθρού. Εναντίον ενός συμμάχου ο οποίος κατέστρεψε την πανίσχυρη στρατιωτική δύναμη του Ντούτσε και γενικά βοήθησε στη διάσωση της Αιγύπτου από την ναζιστική εισβολή.

Στη διάρκεια της διαφωνίας μας η οποία δεν απείλησε τη σχέση μας, ο στρατηγός Σκόμπι συμπεριφέρθηκε ως ο σωτήρας μια μικρής συμμορίας η οποία αποτελείται απ’ όλους τους εγκληματίες πολέμου, και φασίστες που συνεργάστηκαν με τον εχθρό και διέπραξαν αναρίθμητα εγκλήματα εναντίον του Ελληνικού λαού.

Ο στρατηγός Σκόμπι κατέστησε τον εαυτό του υπεύθυνο για την παραβίαση όλων των προηγουμένων συμφωνιών μη επέμβασης στις υποθέσεις μας και ως αποτέλεσμα αυτού διέταξε τις στρατιωτικές δυνάμεις που τελούν υπό τις εντολές του να πυροβολήσουν εναντίον μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η άδικη ενέργεια δεν έχει εγκριθεί από τον ίδιο τον βρετανικό λαό.

Από την πλευρά μας δεν ζητούμε τίποτε περισσότερο από την ελευθερία μας, ένα προνόμιο το οποίο ο βρετανικός λαός απολαμβάνει τόσο πολύ.

Εδώ είναι οι όροι, τους οποίους το κίνημα αντίστασης των ανταρτών προσφέρει για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Κάθε Βρετανός θα καταλάβει, χωρίς αμφιβολία, γιατί πολεμάμε!

ΠΡΩΤΟΝ: Μέχρι τον τερματισμό του στρατιωτικού προβλήματος από τη νέα «κυβέρνηση εθνικής ενότητας», συμφωνήσαμε να αποσύρουμε τις δυνάμεις μας του ΕΛΑΣ από τις πόλεις του Πειραιά και της Αθήνας έως τη γραμμή, η οποία ετέθη από το υπόμνημα του βρετανικού Τρίτου Σώματος Στρατού με ημερομηνία την 3η Δεκεμβρίου.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Ταυτόχρονα, η «Τρίτη Ορεινή Ταξιαρχία» και ο «Ιερός Λόχος» πρέπει επίσης να αποσυρθούν από την Αθήνα και τον Πειραιά σε μια γραμμή η οποία θα ρυθμιστεί με κοινή συμφωνία.

ΤΡΙΤΟΝ: Το Σώμα της Χωροφυλακής πρέπει να αφοπλιστεί και (οι άνδρες του) να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ολοι οι συνεργάτες «Σώματα Ασφαλείας», «ΕΣ ΕΣ», «ΓΚΕΣΤΑΠΟ» κ.λπ. πρέπει να τεθούν υπό κράτηση και να περιμένουν τη δίκη τους.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Οι Βρετανικές Δυνάμεις στην Ελλάδα πρέπει να περιοριστούν αυστηρά στα καθήκοντά τους που προβλέπει η Συμφωνία της Καζέρτας, η οποία δεν επιτρέπει βρετανική επέμβαση στις ελληνικές υποθέσεις.

ΠΕΜΠΤΟΝ: Τα πολιτικά κόμματα της χώρας πρέπει να αφεθούν να επιλέξουν ελεύθερα και το συντομότερο δυνατόν μια κυβέρνηση πραγματικής «εθνικής ενότητας», η οποία θα επανεξετάσει το σύνολο του στρατιωτικού και πολιτικού προβλήματος της χώρας με δημοκρατικό τρόπο.

Βρετανοί αξιωματικοί και στρατιώτες

Μην υπακούτε στις παράνομες και άδικες διαταγές που σας έδωσαν.

Διαπράττετε έσχατη προδοσία εναντίον μιας συμμάχου χώρας και παραδοσιακά φίλη με το βρετανικό λαό.  

ΕΑΜ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ
Είπαν για τον Αρη
Τα σχόλια των Κρις Γουντχάουζ, Εντι Μάγιερς, Κ. Βάρναλη, Κομνηνού Πυρομάγλου, Ν. Ζαχαριάδη, Στ. Σαράφη, Παναγιώτη Κανελλόπουλου και των Ναζί για τον Αρη Βελουχιώτη.
Είπαν για τον Αρη
70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ '44
Οι «Ινδοί» στις μάχες του Πειραιά
Μια όχι ιδιαίτερα μελετημένη πτυχή των Δεκεμβριανών είναι η συμμετοχή των αποικιακών στρατευμάτων της 4ης Ινδικής Μεραρχίας στο πεδίο των μαχών. Η στρατολόγηση Ινδών στον βρετανικό στρατό θα βασιστεί στην...
Οι «Ινδοί» στις μάχες του Πειραιά
70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ '44
Τα βρετανικά αρχεία αποκαλύπτουν το κύμα βίας
Ενα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα που σχετίζεται με τη μάχη της Αθήνας αφορά το πρωτοφανές κύμα βίας που ξέσπασε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Ολες οι ερμηνείες που έχουν δοθεί και βασίζονται σε έναν...
Τα βρετανικά αρχεία αποκαλύπτουν το κύμα βίας
70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ '44
Ετσι έζησα το ελληνικό δράμα
Τα τελευταία εβδομήντα χρόνια πολλά γράφτηκαν για να σκιαγραφήσουν τα γεγονότα της ματωμένης Κυριακής 3ης του Δεκέμβρη 1944 και των όσων ακολούθησαν. Ολες οι πλευρές που πήραν μέρος στο δράμα κατέθεσαν τη δική...
Ετσι έζησα το ελληνικό δράμα
70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ '44
Δεκέμβρης 1944: Σύντομο ημερολόγιο
3 Δεκεμβρίου 1944. Το ειρηνικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος βάφεται στο αίμα. Η αστυνομία, με την προστασία των αγγλικών τανκς, ανοίγει πυρ, δολοφονεί 28 και τραυματίζει 140. Το φιτίλι άναψε...
Δεκέμβρης 1944: Σύντομο ημερολόγιο
70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ '44
Απρίλης 1944: Εξέγερση υπέρ του ΕΑΜ στη Μέση Ανατολή
Κλείνουν 70 χρόνια από τον Δεκέμβρη του ’44. 70 χρόνια από την ωμή επέμβαση των Άγγλων, τον αγώνα για «λαοκρατία» και την πλήρη υποχώρηση της ηγεσίας του ΕΑΜ με τη Συμφωνία της Βάρκιζας (Φλεβάρης ’45). Όμως,...
Απρίλης 1944: Εξέγερση υπέρ του ΕΑΜ στη Μέση Ανατολή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας