Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Τύπος του μετώπου

Δεν γνωρίζουμε πόσα τέτοια εφημεριδάκια κυκλοφόρησαν, πού και για πόσο διάστημα το καθένα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Τύπος του μετώπου

  • A-
  • A+

Στη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, σε διάφορες στρατιωτικές μονάδες αλλά και στα μετόπισθεν όπου βρίσκονταν φαντάροι, κυκλοφόρησαν εφημεριδάκια, κυρίως χειρόγραφα, που στόχο είχαν να εμψυχώσουν το φρόνημα των στρατιωτών.

Δεν γνωρίζουμε πόσα τέτοια εφημεριδάκια κυκλοφόρησαν, πού και για πόσο διάστημα το καθένα.

Αυτά που έχουμε στη διάθεσή μας επιβεβαιώνουν απλώς ένα ιστορικό γεγονός, του οποίου την έκταση δεν γνωρίζουμε.

Εφημερίδα «Οχρίς»:

«Αχρίς» από το 4ο φύλλο της και εξής, ήταν περιοδική έκδοση - όργανο της 13ης Μεραρχίας (της μονάδας 1380) του ελληνικού στρατού στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο 1940-1941. Εντυπη.

Υπεύθυνος της έκδοσης, συντάκτης των κύριων άρθρων της, των περισσότερων κειμένων της αλλά και ποιημάτων που δημοσιεύτηκαν εκεί ήταν ο τριανταεννιάχρονος τότε εθελοντής στρατιώτης, καθηγητής πανεπιστημίου, ακαδημαϊκός αργότερα, συγγραφέας ιστορικών και κοινωνιολογικών μελετών, κορυφαίος πολιτικός της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

Η «Οχρίς» («Αχρίς») έβγαλε συνολικά επτά φύλλα. Το πρώτο φύλλο της κυκλοφόρησε με ημερομηνία 15-1-1941 και το τελευταίο με ημερομηνία 6-4-1941. Τα τρία πρώτα φύλλα ήταν εξασέλιδα. Το 4ο και το 5ο 8σέλιδα, το έκτο 10σέλιδο και το 7o (τελευταίο) δισέλιδο. Πλήρες αρχείο της εφημερίδας υπάρχει στο ΕΛΙΑ.

Εφημερίδα «Κλεισούρα»:

Ηταν πολυγραφημένη εφημερίδα που την εξέδιδε το Γραφείο Διαβιβάσεων της 501 μονάδας Στρατού.

Οπως αναφέρει στην προμετωπίδα της, ιδρύθηκε (αυτό σημαίνει ότι εκδόθηκε;) στις 20 Νοεμβρίου του 1940 στη Σιάτιστα. Αναφέρεται επίσης ότι η έκδοσή της ήταν καθημερινή.

Το υλικό της είναι πληροφοριακό με βάση τις επίσημες στρατιωτικές ανακοινώσεις γύρω από την εξέλιξη του πολέμου.

Περισσότερο ήταν ένα δελτίο ανακοινώσεων παρά εφημερίδα. Ο αριθμός των σελίδων της δεν ήταν σταθερός. Εξαρτιόταν από την ύλη -δηλαδή τα επίσημα ανακοινωθέντα- της κάθε ημέρας. Δεν γνωρίζουμε τον πλήρη αριθμό των φύλλων που εξέδωσε.

Eφημερίδα «Βράκα»:

Ηταν ένα τετρασέλιδο εφημεριδάκι, χειρόγραφο, που έγραφε στην προμετωπίδα του:

«Εφημερίς του 43ου συντάγματος πεζικού, εκδιδομένη εις ακαθόριστον τόπον, και οσάκις οι επιχειρήσεις το επιτρέπουν, και οι γάιδαροι του Μπενίτο δεν γκαρίζουν.
Διευθυντής: το κρητικόν πνεύμα.
Ιδιοκτήτης: ολόκληρο το Σύνταγμα.
Αγγελίαι: κατ’ αποκοπήν εφόσον θα έχουν πνεύμα, άλλως θα κατατίθενται εις τον κάλαθον των αχρήστων».

Εμβλημα της εφημερίδας ήταν η Κρήτη. Πράγμα που δείχνει πως το 43ο Σύνταγμα αποτελείτο κυρίως από Κρητικούς. Τα κείμενα της εφημερίδας ήταν όντως χιουμοριστικά, με πνεύμα σατιρικό και με στόχο μέσω αυτής της μεθόδου την εμψύχωση του φαντάρου. Δεν γνωρίζουμε ούτε τους συντελεστές της έκδοσης ούτε τον αριθμό των φύλλων που εκδόθηκαν.

Eφημερίδα «Φούσκωστον»:

Χειρόγραφο εφημεριδάκι τεσσάρων σελίδων που εξέδιδαν οι τραυματίες φαντάροι στον στρατιωτικό τομέα του Νοσοκομείου «Σωτηρία» της Αθήνας.

Στην προμετωπίδα της διαβάζουμε:

➦ «Διεύθυνσις-Γραφεία-Τυπογραφεία: Στρατιωτικού Τμήμα ‘‘ΣΩΤΗΡΙΑΣ’’.
➦ Ιδρυταί-Διευθυνταί, Αρχισυντάκται-Τυπογράφοι-Διανομείς και Αναγνώσαται: Οι τραυματίαι του Στρατ. Τμ. ΣΩΤΗΡΙΑΣ».

Εμβλημα της εφημεριδούλας αυτής ένας τσολιάς που φουσκώνει την κοιλιά του Μουσολίνι.

Το πρώτο φύλλο βγήκε στις 25 Μαρτίου του 1941. Το περιεχόμενό του ποιήματα, χρονογραφήματα, ειδήσεις με χιούμορ και υψηλό πατριωτικό φρόνημα. Αγνοούμε αν το εγχείρημα της έκδοσης είχε συνέχεια.

28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Ο πόλεμος του ΄40 με τα μάτια των παιδιών
Στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο συμμετείχε κάθε γενιά των Ελλήνων με τον δικό της τρόπο. Ακόμη και τα παιδιά, οι μαθητές των σχολείων, που συνειδητοποιούσαν την πραγματικότητα όπως αποτυπωνόταν στην εκπαιδευτική...
Ο πόλεμος του ΄40 με τα μάτια των παιδιών
28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Το υπόγειο κρατητήριο των ναζί
Μπορεί να βρίσκεται κυριολεκτικά στα πόδια μας, ακριβώς έξω από τον σταθμό του μετρό στο Πανεπιστήμιο, αλλά δύσκολα κατεβαίνει κανείς τα σκαλιά για να τον επισκεφτεί Εκεί,.στην Κατοχή στεγαζόταν η Κομαντατούρ...
Το υπόγειο κρατητήριο των ναζί
28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Το μεγάλο ΟΧΙ του λαού
Ο Ιωάννης Μεταξάς είπε «Οχι» στο ιταλικό τελεσίγραφο τα χαράματα της 28ης Οκτωβρίου 1940. «Είπε το ΟΧΙ ο μόνος Ελληνας που θα μπορούσε να πει το ΝΑΙ», είχε σημειώσει με σκωπτικό τρόπο ο παλιός κεντρώος...
Το μεγάλο ΟΧΙ του λαού
28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Πόλεμος και επικοινωνία
Ο βασικός τρόπος επικοινωνίας των ανθρώπων στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο ήταν η αλληλογραφία. Οχι βέβαια ελεύθερη κι ούτε αλογόκριτη. Το μεταξικό καθεστώς τόσο πριν από τον πόλεμο όσο και κατά τη διάρκειά του είχε...
Πόλεμος και επικοινωνία
70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ '44
Tιμή και διδάγματα
Η συμμετοχή του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στην αστική κυβέρνηση ζημίωσε και το ΚΚΕ και τον λαό. Παρ’ ότι ο τελευταίος ήταν οπλισμένος, σύρθηκε δεμένος στο άρμα της διαχειριστικής πολιτικής. Ανάλογη αρνητική εμπειρία...
Tιμή και διδάγματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αρπαγή της Σταματίας
Οι Ιταλοί συγκέντρωσαν το χωριό στην πλατεία. Η Μαρία μάζεψε τα παιδιά της γύρω από τη φούστα της. Ενας Ιταλός τούς μίλησε στα ελληνικά. Τους είπε πως όλα θα πάνε καλά, αρκεί να μην κρύβουν αντιστασιακούς και...
Η αρπαγή της Σταματίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας