Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Mία σημαντική έκθεση γλυπτικής πραγματοποιεί η Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών με 25 γλυπτά της Ναταλίας Μελά στη Γλυπτοθήκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Η έκθεση, που εγκαινιάζεται σήμερα (6 μ.μ.), περιλαμβάνει μεταλλικά και χάρτινα έργα της καλλιτέχνιδος, τα οποία θα εκτεθούν μεταξύ των λίθινων και μαρμάρινων γλυπτών της βυζαντινής και ενετικής περιόδου.

Η Ναταλία Μελά, με τον αντισυμβατικό τρόπο που τη χαρακτηρίζει στη χρήση των υλικών, δημιουργεί γλυπτά πουλιά, εργαλεία, μικρά ζώα και πολεμιστές.

Για το συνολικό έργο της Ναταλίας Μελά θα μιλήσει ο ζωγράφος Αλέκος Λεβίδης στο αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης «Γιάννης Περτσελάκης».

Την εν λόγω έκθεση συνοδεύει μικρό φυλλάδιο με ένα περιεκτικό κείμενο του Λεβίδη για τα έργα που εκτίθενται και κρίσεις του Δημήτρη Πικιώνη για έργα της Μελά που είχαν εκτεθεί τη δεκαετία του 1960.

Παράλληλα θα λειτουργήσουν εργαστήρια για παιδιά Δημοτικού από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης με βάση τα έργα της έκθεσης.

Η Ναταλία Μελά, που τιμήθηκε για το έργο της από την Ακαδημία Αθηνών το 2011 με το Αριστείον Καλών Τεχνών, γεννήθηκε το 1923, είναι εγγονή του Παύλου Μελά και της Ναταλίας Δραγούμη.

Πήρε μαθήματα γλυπτικής από το 1942 στο Εργαστήριο Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, καθώς και στα εργαστήρια του Δημητριάδη, του Τόμπρου και του Απάρτη.

Το 1951 παντρεύτηκε τον αρχιτέκτονα Αρη Κωνσταντινίδη με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά. Εργα της έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.