Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Κάτω από το 1% υποχώρησε χθες το επιτόκιο τρίμηνου δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2009, τροφοδοτώντας κύματα αισιοδοξίας για την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης για «βιώσιμη» έξοδο στις αγορές και «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια.

Συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων που πραγματοποίησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), το επιτόκιό τους διαμορφώθηκε στο 0,99% έναντι 1,6% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία τίτλων αντίστοιχης διάρκειας στις 13 Δεκεμβρίου.

Η έκδοση υπερκαλύφθηκε 3,44 φορές, καθώς το ζητούμενο ποσό ήταν 625 εκατ. ευρώ, ενώ οι προσφορές που υποβλήθηκαν ανήλθαν στα 2,153 δισ. ευρώ.

Η υπερκάλυψη ξεπέρασε κατά πολύ την αντίστοιχη στην προηγούμενη δημοπρασία (1,87 φορά) και αν μη τι άλλο αποτυπώνει την εκτίμηση της αγοράς για ακόμη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση στη συνέχεια καθώς αναμένεται αναβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού Δημοσίου τις επόμενες ημέρες από τους οίκους αξιολόγησης.

Η χθεσινή δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), ενώ πέραν των προσφορών που αφορούσαν το ύψος του δημοπρατηθέντος ποσού έγιναν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε συνολικά 812 εκατ. ευρώ.

Η διαρκής τους τελευταίους μήνες αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου αποτυπώνει -ώς έναν βαθμό- τις εκτιμήσεις της αγοράς ότι η Αθήνα είναι πλέον σε τροχιά εξυπηρέτησης του τεράστιου χρέους της.

Η βιωσιμότητα του τελευταίου άλλωστε για τους πιστωτές (πλην ΔΝΤ) είναι άρρηκτα πια συνδεδεμένη με την ικανότητα της Ελλάδας να το εξυπηρετεί.

Και όπως όλα δείχνουν, εκεί θα εστιάσει και η συζήτηση για την αναδιάρθρωσή του που πρόκειται να ξεκινήσει αργότερα φέτος.