Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το νέο ναυάγιο επιβεβαιώνει απολύτως την ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης του ΟΗΕ την Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία η Μεσόγειος είναι μετά το 2000 «το πιο φονικό σύνορο στον κόσμο, με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο»

Ο «μεσογειακός διάδρομος» έχει σε μεγάλο βαθμό σφραγιστεί, μετά τη σχετική συμφωνία της Ε.Ε. με την (κατά τα λοιπά ανύπαρκτη) λιβυκή κυβέρνηση για «ανάσχεση της μεταναστευτικής ροής» προτού οι απελπισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες φτάσουν στα διεθνή και πολύ περισσότερο τα ιταλικά ύδατα – αλλά η μεταναστευτική τραγωδία δεν έχει τέλος.

Το Σάββατο, τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ύστερα από ναυάγιο δύο σκαφών στα ανοιχτά της λιβυκής πόλης Γκαράμπουλι, περίπου 60 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, ενώ περίπου 200 επιζώντες μεταφέρθηκαν πίσω στο λιμάνι της Τρίπολης, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της τοπικής ακτοφυλακής.

Η πλειονότητα των επιβατών στα δύο δουλεμπορικά σκάφη καταγόταν από την υποσιτιζόμενη υποσαχάρια Αφρική, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς ήταν –ως συνήθως– και αρκετά παιδιά.

Το νέο ναυάγιο επιβεβαιώνει απολύτως την ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης του ΟΗΕ την Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία η Μεσόγειος είναι μετά το 2000 «το πιο φονικό σύνορο στον κόσμο, με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο».

Μόνο φέτος έχουν πνιγεί στα νερά της σχεδόν 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην προσπάθειά τους να περάσουν τα αόρατα τείχη του «φρουρίου Ευρώπη», οι περισσότεροι κατά τη διάρκεια του τρομακτικού ταξιδιού από τη Λιβύη στην Ιταλία.

Από τον Ιούλιο και μετά, όταν και υπογράφτηκε η πολυσυζητημένη συμφωνία της Ε.Ε. με τη Λιβύη για τη «συγκράτηση» των προσφύγων στην αφρικανική πλευρά και υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν από την περιοχή τα σκάφη των μεγάλων ΜΚΟ που περισυνέλεγαν τους μετανάστες, έχει σημειωθεί σημαντική μείωση στον αριθμό αυτών που καταφέρνουν να φτάσουν στην Ιταλία.

Ομως οι μαζικοί πνιγμοί συνεχίζονται, ενώ και οι συνθήκες για τους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στη Λιβύη μη μπορώντας να περάσουν στην Ευρώπη έχουν χειροτερέψει πολύ, όπως έδειξαν τα τελευταία ρεπορτάζ για τις μεσαιωνικές συνθήκες που επικρατούν στα (ουσιαστικά επιδοτούμενα από την Ε.Ε.) λιβυκά κέντρα κράτησης, αλλά και για τα μοντέρνα σκλαβοπάζαρα δύσμοιρων Αφρικανών που «ξεφυτρώνουν» στην Τρίπολη και αλλού.