Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η τροπολογία του πολυνομοσχεδίου για τις απεργίες σε πρωτοβάθμια σωματεία άνοιξε την όρεξη στη Ν.Δ., που ζητά ακόμα πιο αντιδραστικές και φιλικές προς τους εργοδότες αλλαγές, χαρακτηρίζοντας «ημίμετρο» την υπό ψήφιση ρύθμιση.

Η κυβέρνηση έχει φέρει τροπολογία που προβλέπει το εξής: Η γενική συνέλευση ενός πρωτοβάθμιου σωματείου θα μπορεί να λάβει απόφαση για απεργία μόνον εάν είναι παρόντα τα μισά οικονομικά τακτοποιημένα μέλη του (μέχρι σήμερα απαιτείται η παρουσία του 1/3 αυτών).

Αυτή η αλλαγή έχει επίδραση, σύμφωνα με την κυβέρνηση, μόνο σε σωματεία εντοπισμένα σε έναν χώρο εργασίας (π.χ. εργοστάσιο, υποκατάστημα), και όχι σε πρωτοβάθμια σωματεία «ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης» (άρθρο 20 του νόμου 1264 του 1982).

Για παράδειγμα, σε ένα σωματείο εργοστασίου με 100 οικονομικά τακτοποιημένα μέλη, θα μπορεί να λαμβάνεται απόφαση για απεργία εάν συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση 50 από αυτά. Η δε απόφαση θα λαμβάνεται με σχετική πλειοψηφία επί αυτών των 50.

Αυτή την αρνητική αλλαγή, η Ν.Δ. τη θεωρεί ανεπαρκή. «Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι για την κήρυξη απεργίας είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη από το 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών» ανέφερε η αξιωματική αντιπολίτευση. Η δε Μαρία Σπυράκη δήλωσε χτες (Real FM) πως «αυτή τη διάταξη τη θεωρούμε ημίμετρο. Η διάταξη θα έπρεπε να αποτυπώνει τη θέληση του 50% των εργαζομένων στην επιχείρηση».

Επί του παραδείγματος που φέραμε παραπάνω, η Ν.Δ. προτείνει η απεργία να αποφασίζεται αν συμφωνούν τα 51 από τα 100 οικονομικά τακτοποιημένα μέλη του σωματείου. Μάλιστα δεν μιλάει καν για γενικές συνελεύσεις και προτείνει «η συμμετοχή των εργαζομένων στις σωματειακές διαδικασίες λήψης απόφασης να γίνεται με βάση τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ)», μέσω διαδικτύου.

«Οι μάσκες έπεσαν, η πρόταση της Ν.Δ. για αλλαγές στον τρόπο κήρυξης της απεργίας είναι αποκαλυπτική για το πολιτικό σχέδιο και τις επιδιώξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης» σχολίασε το υπουργείο Εργασίας, σημειώνοντας πως «η Ν.Δ. προτείνει επίσης οι αλλαγές να αφορούν και συνδικαλιστικές οργανώσεις πανελλαδικής έκτασης και ευρύτερης περιφέρειας».

Συμπλήρωσε δε πως «η πρόταση της Ν.Δ. οδηγεί σε ουσιώδη περιστολή του δικαιώματος της απεργίας. Η Ν.Δ. δεν μπορεί να κρύψει την ταύτισή της με τις πιο ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση απέκρουσε αυτές και άλλες απαιτήσεις στη διαπραγμάτευση, την οποία η Ν.Δ. χαρακτήριζε προσχηματική».