Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ενα δυνατό «όχι» λένε οι ναυτεργάτες στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας που κατατέθηκε στη Βουλή και οδεύει προς ψήφιση τις επόμενες ημέρες, καθώς υποστηρίζουν ότι με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου διατηρείται και ενισχύεται το φιλοεφοπλιστικό θεσμικό πλαίσιο της Ναυτιλίας.

Η διοίκηση του ναυτεργατικού σωματείου ΠΕΝΕΝ σχολιάζει ότι στις 133 σελίδες του πολυνομοσχεδίου δεν επιλύεται το παραμικρό από τα ναυτεργατικά προβλήματα που απετέλεσαν το διεκδικητικό πλαίσιο των αγώνων των ναυτεργατών τα τελευταία χρόνια, καθώς η κυβέρνηση αρνήθηκε να υιοθετήσει και να ενσωματώσει, έστω και προσχηματικά, κάποια από τα μεγάλα ναυτεργατικά αιτήματα.

Το σχέδιο νόμου, αναφέρει η ΠΕΝΕΝ, διατηρεί άθικτο το «αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο» του νόμου 4150/2013 (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ) και άλλες μεταγενέστερες ρυθμίσεις, οι οποίες επέφεραν ριζικές αλλαγές στην ακτοπλοΐα (κατάργηση της 10μηνης στελέχωσης και λειτουργίας των ακτοπλοϊκών, αύξηση του χρόνου ακινησίας, δραματική μείωση στον χρόνο δρομολόγησης και επάνδρωσης των ταχύπλοων ακτοπλοϊκών και τεράστιες μειώσεις στις θέσεις εργασίας ναυτεργατών).

Επίσης αφήνει εντελώς ανέπαφες τις ρυθμίσεις που αφορούν το απεργοσπαστικό πλοίο ασφαλείας, το οποίο ευθέως υπονομεύει την άσκηση του συνταγματικού δικαιώματος της απεργίας, όπως επίσης και τον θεσμό των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Ταυτόχρονα διατηρεί άθικτο το τιμολογιακό καθεστώς των εισιτηρίων, ενώ επιχειρείται η μεταφορά όλων των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων για την αξιοπλοΐα και ασφάλεια των πλοίων στους ιδιωτικούς νηογνώμονες, τους οποίους άμεσα και έμμεσα μπορούν να ελέγχουν εφοπλιστικοί όμιλοι και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η δήθεν ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στο ΣΑΣ δεν ισχύει, αφού ο λόγος γίνεται για ένα συμβουλευτικό όργανο χωρίς ουσιαστικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες, τις οποίες είχε και έχει στα χέρια του αποκλειστικά και μόνο ο εκάστοτε υπουργός Ναυτιλίας.

Με το άρθρο 19 η αναφορά για τη διαγραφή από τα μητρώα απογραφής ναυτικών όσων δεν έχουν 8 μήνες θαλάσσια υπηρεσία έχει στόχευση όχι τη στήριξη των ανέργων αλλά τον εξοβελισμό τους από τον χώρο της ναυτιλίας, έτσι ώστε να παρουσιάζεται μικρότερη η ανεργία.

Η διοίκηση της ΠΕΝΕΝ καταγγέλλει και τον γενικό γραμματέα της ΠΝΟ, καθώς, όπως υποστηρίζει, «αυθαίρετα και πραξικοπηματικά» δεν συγκάλεσε όπως όφειλε συνεδρίαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας, προκειμένου να γίνει αναλυτική συζήτηση για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου και να διατυπωθούν οι απόψεις των κλαδικών ναυτεργατικών σωματείων.