Το 2016 υπήρξε η χρονιά όπου μπήκαν στα σπίτια μας τα αληθινά συστήματα Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reaity). Οσο για το 2017 μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολα ως χρονιά όπου τα συγκεκριμένα συστήματα καθιερώθηκαν.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, ενώ δεν σημειώθηκαν επαναστατικές τεχνολογικές πρόοδοι, οι εταιρείες-κολοσσοί του τομέα αυτού εξακολουθούν να παράγουν παιχνίδια και εφαρμογές, ενώ οι «κάσκες» εικονικής πραγματικότητας, ακόμη και αυτές του 2016, εξακολουθούν να καταγράφουν υψηλές πωλήσεις, κάτι που οφείλεται εν μέρει και στη μείωση του κόστους κτήσης τους.
Συμπερασματικά μπορεί κανείς να επισημάνει το γεγονός ότι, όπως γράφει το αμερικανικό περιοδικό υψηλής τεχνολογίας Ars Technica, η φετινή χρονιά αναφορικά με τα VR παιχνίδια δεν χαρακτηρίστηκε από εντυπωσιακές αλλαγές στα τεχνολογικά τους χαρακτηριστικά αλλά από τη διαμόρφωση του περιεχομένου των παιχνιδιών, έτσι ώστε να είναι συμβατά με όλο και περισσότερα συστήματα, αλλά και να είναι διαδραστικά, δηλαδή να μετέχουν περισσότεροι από ένας παίκτες.
Τα παιχνίδια VR πάντα ήταν κατά κύριο λόγο αυτά όπου ο παίκτης «πυροβολεί» τους κακούς, με αποτέλεσμα και τα τρία βασικά οικιακά συστήματα (HTC Vive, Oculus Rift, PlayStation VR) που παρουσιάστηκαν το 2016 να δώσουν έμφαση στους τίτλους που αφορούν τα παιχνίδια με όπλα. Ενα από τα πλέον εντυπωσιακά τέτοιου είδους παιχνίδια είναι, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό, το Οnword, το οποίο μπορεί κάποιος να παίξει σε HTC Vive και Oculus Rift + Touch.
Κι αυτό επειδή όπως γράφει το Ars Technica είναι το μόνο που μπορεί να προσδώσει στον παίκτη του την αίσθηση μιας πραγματικής μάχης, όπου η τακτική και η ακρίβεια στη σκόπευση διαδραματίζουν τον πρωταρχικό ρόλο. Επιπροσθέτως στην έκδοση του 2017 ο παίκτης διαθέτει πολλές περισσότερες «πίστες» δράσης, με αποτέλεσμα να αποκομίζει πλήρως την αίσθηση του «μαχητή» που έχει εμπλακεί σε μια πολεμική σύρραξη.
Εάν τώρα επιθυμείτε μια πιο κλασική περιπέτεια χωρίς άλλους παίκτες, το καλύτερο για το 2017 παιχνίδι δεν είναι άλλο από το Farpoint που παίζεται σε Play Station VR.
Πρόκειται για ένα παιχνίδι έξυπνο όσο και διασκεδαστικό, το οποίο αξίζει σίγουρα τα χρήματά του. Πολύ καλό χαρακτηρίζεται και το Doom VFR που κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες και παρέχει στον παίκτη την αίσθηση μιας μοναδικής ευελιξίας, καθώς διαθέτει πολύ ενδιαφέρουσες πίστες με τον παίκτη να μετακινείται εύκολα και γρήγορα προκειμένου να «σκοτώσει» τον αντίπαλο ή τους αντιπάλους του.
Αλλο ένα «shooting game» (παιχνίδι πυροβολισμών) είναι το Archery, το οποίο παίζεται σε HTC Vive και Oculus Touch. Είναι κατασκευασμένο από την ίδια εταιρεία που δημιούργησε το εκπληκτικό παιχνίδι Selfie Tennis και σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό διαθέτει εννέα μοναδικούς τρόπους παιχνιδιού, όντας τόσο επιβλητικό όσο και συναρπαστικό.
Ειδική μνεία κάνει το περιοδικό για το παιχνίδι Rec Room, το οποίο είναι συμβατό με HTC Vive, Oculus Touch και Play Station VR καθώς διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από πίστες, ήρωες και εξοπλισμό, το οποίο παίζεται σε PC και προς το παρόν διατίθεται δωρεάν.
Τέλος, εάν θέλετε να παίξετε σε VR ένα «κωμικό», όπως το χαρακτηρίζει το Ars Technica, παιχνίδι, το «Gorn» είναι το καλύτερο του 2017 για VR που παίζεται σε HTC Vive.
Σύμφωνα με τον δοκιμαστή του άρθρου, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε το Gorn επειδή διαθέτει μια σειρά στοιχείων και αστείων χαρακτήρων από τα Looney Tunes.
Εδώ ο παίκτης είναι σκλάβος σε μια ρωμαϊκή αρένα με μονομάχους και πρέπει να σκοτώσει όλους τους αντιπάλους του, προκειμένου να φτάσει στον απεχθή αυτοκράτορα τον οποίο επίσης πρέπει να φονεύσει.
Το πλέον αστείο στοιχείο εδώ είναι τα όπλα, τσεκούρια, ρόπαλα ξίφη και ασπίδες, τα οποία είναι μεν αληθινά, αλλά δείχνουν ψεύτικα, όπως αυτά που συναντάμε στις ταινίες κινουμένων σχεδίων.
