Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Nέα «πυρά» εξαπέλυσαν οι καναλάρχες εναντίον της αδειοδότησης, ζητώντας ουσιαστικά να ξεκινήσουν όλα… από την αρχή. Κι αυτό την ώρα που το ΕΣΡ καλεί όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για τις επτά τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας σε ενημερωτική συνάντηση στις 18/12, ενώ ανάρτησε και κωδικοποιημένο κατάλογο δικαιολογητικών που απαιτούνται.

«Για μία ακόμη φορά οι γνωστοί “ολιγάρχες” της τηλεόρασης προβάλλουν τα “σοβαρά” επιχειρήματά τους με στόχο την αναβολή της διαδικασίας αδειοδότησης και την αποφυγή πληρωμής» ήταν η απάντηση του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου.

Με αφορμή την απόφαση του SEDDIF (South Eastern Digital Dividend Implementation Forum) με την οποία διευθετούνται θέματα συχνοτήτων μεταξύ Ελλάδας και όμορων χωρών, οι καναλάρχες υποστηρίζουν ότι θέλουν να συνεισφέρουν «δημιουργικά στην αδειοδότηση» αλλά ζητούν απ’ όλους «να τοποθετηθούν με υπεύθυνο τρόπο ώστε η διαδικασία να είναι αδιάβλητη, θωρακισμένη, σύμφωνη με το Σύνταγμα, συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και φυσικά να μην έχει οπτική παρελθόντος αλλά προοπτική μέλλοντος».

Σε ανακοίνωσή της η ΕΙΤΗΣΕΕ κάνει λόγο για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τη χώρα μας που «υποχρεώνει αρκετούς να αναθεωρήσουν πλήρως (ενδεχομένως και να ανατρέψουν) τις απόψεις τους σχετικά με το θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών».

Σημειώνουν ότι παρ’ ότι αγνοήθηκαν από «αρμόδιους και αναρμόδιους» απόψεις επιστημόνων, φορέων και θεσμικών εκπροσώπων αρχών, ο SEDDIF κατοχύρωσε για την Ελλάδα τουλάχιστον επτά πολυπλέκτες για το τηλεοπτικό φάσμα που σημαίνει ότι η χωρητικότητά του «θα έχει δυνατότητα τουλάχιστον 18 σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας. (Συγκεκριμένα όπως είχε επιστημονικά τεκμηριωθεί η χωρητικότητα του φάσματος θα είναι 18 σταθμοί HD και με συμπίεση HEVC ο αριθμός διπλασιάζεται). Αυτό είναι αντικειμενικό γεγονός, που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει».

Η ΕΙΤΗΣΕΕ σημειώνει και την υπόδειξη του επιτρόπου Ετινγκερ ότι δεν επιτρέπεται η αποθεματοποίηση φάσματος και καλεί σε συζήτηση ώστε να απαντηθεί σειρά ερωτημάτων. Αφού όλοι γνώριζαν, γιατί δεν ανέμεναν την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης και με ποιο κριτήριο ορίστηκε ο αριθμός και το τίμημα των αδειών; «Ακόμη και αν η επιλογή έπρεπε να έχει μόνο οικονομικά κριτήρια, δεν θα έπρεπε να προηγηθεί μία μελέτη από ανεξάρτητο και διεθνώς αναγνωρισμένο οίκο, όπως είχαμε προτείνει επανειλημμένα και απορρίφθηκε παντελώς;».

Πώς θα αντιμετωπιστεί το επιπλέον φάσμα που θα υπάρχει σε τρία χρόνια με βάση τις «Κοινοτικές αποφάσεις περί μετάβασης και με το γεγονός ότι δεν μπορεί τμήμα του φάσματος να μένει αναξιοποίητο;». Στη συζήτηση καταλήγουν «καλό θα ήταν να τεθεί και το ζήτημα με βάση ποιον χάρτη συχνοτήτων διεξάγεται ο διαγωνισμός».

Προς αποφυγή «παρεξηγήσεων και παρερμηνειών», απαντά ο Λ. Κρέτσος, στο SEDDIF καθορίστηκε ποιες συχνότητες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά την απόδοση του δεύτερου Ψηφιακού Μερίσματος. Θα υπάρξει λοιπόν και δεύτερος γύρος συνεννόησης συνεπώς «το επιχείρημα περί αναμονής για την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης είναι αστείο.

Μήπως η ΕΙΤΗΣΕΕ θα ήθελε να περιμένουμε και το WRC-2023 για να δούμε αν τελικά θα υπάρξει και τρίτο Ψηφιακό Μέρισμα στη βάση της απόφασης του WRC-2015;».

Σημειώνει ότι όσο εξελίσσεται η τεχνολογία άλλο τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις των τηλεθεατών για την ποιότητα μετάδοσης και την υποστήριξη νέων υπηρεσιών από την κινητή τηλεφωνία οπότε το φάσμα μειώνεται και καταλήγει με ένα ρητορικό όπως σημειώνει ερώτημα: γιατί όταν τους δίνονταν χωρίς τίμημα «άδεια μετάδοσης για τα 8 κανάλια σε τυπική ευκρίνεια δεν ζητούσαν να σπάσουν το ολιγοπώλιό τους και δεν διαμαρτύρονταν για τον χάρτη συχνοτήτων και τις ασυντόνιστες συχνότητες; Να υποθέσουμε πως όταν πρέπει να βάλει κάποιος το χέρι στην τσέπη τότε αναζητά “συμμάχους” μήπως και μειωθεί το τίμημα;».