Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο αυτοεξόριστος ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, σκέφτεται εάν θα επιστρέψει ή όχι στην Ισπανία αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να συλληφθεί άμεσα, είπαν στενοί σύμβουλοί του,  μετά το αποτέλεσμα των εκλογών που δίνει στα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας την πιθανότητα να σχηματίσουν πάλι κυβέρνηση.

Παρ’ όλα αυτά μυστήριο παραμένει το πώς τα κόμματα αυτά σχεδιάζουν να κυβερνήσουν την Καταλονία δεδομένου ότι, εκτός από τον Πουτζντεμόν, και πολλά άλλα στελέχη του είναι προφυλακισμένα περιμένοντας να δικαστούν.

Σε ερώτηση αν ο Πουτζντεμόν σκέφτεται πράγματι την επιστροφή του, ένας από τους δικηγόρους του είπε: «Καταρχήν ναι, αλλά η συμβουλή μου είναι να γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης δεδομένου ότι από τη στιγμή που θα πατήσει το πόδι του σε ισπανικό έδαφος θα συλληφθεί. Πρέπει να δούμε αν αξίζει τον κόπο, εάν μπορεί να κάνει περισσότερα στο εσωτερικό της χώρας ή βρισκόμενος στο εξωτερικό. Προφανώς εάν επιστρέψει και φυλακιστεί, θα δημιουργηθεί μια σημαντική πολιτική κρίση».

Το μήνυμα στον Ραχόι

Ο ίδιος ο Πουτζντεμόν σε συνέντευξή του στο Reuters δήλωσε ότι θέλει να επιστρέψει στην Καταλονία το συντομότερο δυνατόν. «Θα ήθελα να επιστρέψω τώρα. (Η επιστροφή μου) θα ήταν ένα καλό νέο για την Ισπανία», είπε.

Όσο για το εάν θα καταφέρει να επιστρέψει εγκαίρως για την έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου της περιφέρειας, απάντησε: «Θα ήταν το φυσιολογικό. Εάν δεν μου επιτρέψουν να ορκιστώ πρόεδρος, θα πρόκειται για μια πολύ μεγάλη ανωμαλία για το δημοκρατικό σύστημα της Ισπανίας. Είμαι ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης και θα παραμείνω πρόεδρος εάν το ισπανικό κράτος σεβαστεί τα αποτελέσματα των εκλογών».

Έστειλε, παράλληλα, από τις Βρυξέλλες προειδοποίηση στη Μαδρίτη ότι «έχει έρθει η ώρα όχι μόνο ο Ραχόι, αλλά και πολλοί άλλοι να προσέξουν καλά, αύριο, όταν θα αρχίσουν δουλειά». 

«Το άρθρο 155 πρέπει να ανακληθεί, οι έγκλειστοι στις φυλακές πρέπει να απελευθερωθούν», ανέφερε και τόνισε την επιστροφή της «νόμιμης κυβέρνησης της Καταλονίας».

Εν τω μεταξύ ο Ραχόι έχει ήδη απορρίψει το αίτημα του Πουτζντεμόν να συναντηθούν εκτός Ισπανίας, επιλέγοντας να ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπο τα αποτελέσματα των εκλογών την περιφέρειας.

«Το πρόσωπο που θα πρέπει να συναντήσω είναι αυτό που κέρδισε στις εκλογές. Και αυτό είναι η κυρία Αριμάδα», τόνισε αναφερόμενος στην επικεφαλής των Ciudadanos στην Καταλονία, που πέτυχαν πράγματι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα αποσπώντας 37 έδρες, ωστόσο αδυνατούν λόγω έλλειψης συμμάχων να σχηματίσουν κυβέρνηση.

To tweet για τη νίκη της Μπάρτσα

<blockquote class=”twitter-tweet” data-lang=”el”><p dir=”ltr” lang=”und”>Acabem la millor setmana en molt de temps amb una alegria esportiva, i pensant també en com ho hauran gaudit en Quim, l’Oriol i els Jordis.</p>— Carles Puigdemont (@KRLS) <a href=”https://twitter.com/KRLS/status/944585044143853568?ref_src=twsrc%5Etfw”>23 Δεκεμβρίου 2017</a></blockquote>

«Τελείωσε η καλύτερη εβδομάδα για μας εδώ και καιρό με μια αθλητική επιτυχία. Σκέφτομαι πόσο θα το είχαν ευχαριστηθεί ο Quim, ο Oriol και οι Jordis» έγραψε στο twitter ο Πουτζντεμόν αναφερόμενος στους φυλακισμένους ηγέτες του κινήματος υπέρ τής ανεξαρτησίας Joaquim Forn, Oriol Junqueras, Jordi Cuixart και Jordi Sánchez, που ακτηγορούνται για στάση.