Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Οι ολλανδικές αρχές διενεργούν έρευνα για το πώς ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου Σλόμπονταν Πράλγιακ κατάφερε να αυτοκτονήσει μέσα στην αίθουσα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, μπροστά στις κάμερες, μόλις άκουσε την ετυμηγορία για οριστική καταδίκη του σε 20ετή φυλάκιση.

Η έρευνα αναμένεται να προσδιορίσει αν ο Πράλγιακ έλαβε βοήθεια για να αυτοκτονήσει.

«Προς το παρόν θα επικεντρωθεί στο ενδεχόμενο της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας» και στην «παραβίαση» του κανονισμού για τις ιατρικές ουσίες, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Το δραματικό συμβάν σημειώθηκε κατά την εκφώνηση της ετυμηγορίας στο εφετείο του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία σε βάρος έξι πρώην υψηλόβαθμων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων των Κροατών της Βοσνίας που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της κροατομουσουλμανικής σύγκρουσης (1993-1994) στο πλαίσιο του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (1992-1995).

Ο Πράλγιακ θεωρείται ο βασικός υπεύθυνος για την ανατίναξη της υπέροχης οθωμανικής γέφυρας Στάρι Μοστ του Μόσταρ, το 1993, μια πράξη ιστορικού βανδαλισμού που πέτυχε τον σκοπό της, πυροδοτώντας μαζική έξοδο των μουσουλμάνων από την πόλη, η οποία σήμερα είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου κροατική.

Αφού απέκτησε διάφορα αξιώματα διατελώντας μάλιστα και σύνδεσμος της βοσνιακής «κυβέρνησης» με τον ΟΗΕ, έγινε επιχειρηματίας και τελικά παραδόθηκε στις διεθνείς αρχές μόλις το 2004, ενώ καταδικάστηκε πρωτόδικα -μαζί με άλλους πέντε Κροατοβόσνιους πολέμαρχους- το 2014.

Χθες όμως, αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας που επιβεβαίωσε την καταδίκη του σε 20ετή κάθειρξη, ο 72χρονος Πράλγιακ, όρθιος απέναντι στους δικαστές, είπε με δυνατή φωνή: «Ο Σλόμπονταν Πράλγιακ δεν είναι εγκληματίας πολέμου, απορρίπτω με περιφρόνηση την ετυμηγορία σας».

Στη συνέχεια έβγαλε από την τσέπη του ένα φιαλίδιο και κατάπιε το περιεχόμενό του. Ο δικηγόρος του πρόφερε τη λέξη «δηλητήριο» ενώ η δίκη διακόπηκε.

Λίγο μετά ο Νέναντ Γκολτσέβσκι, εκπρόσωπος του ΔΠΔ, ανακοίνωσε τον θάνατο του Πράλγιακ.

«Ένας από τους έξι κατηγορούμενους στη δίκη (…) πέθανε σήμερα στο νοσοκομείο HMC της Χάγης» όπου διακομίστηκε αφού «κατάπιε ένα υγρό μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου», είπε.