Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Εντονα αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών στην κριτική της αντιπολίτευσης για την «αποτυχία» της επίσκεψης Ερντογάν. Τη χαρακτήρισε «επιπόλαιη, προκατασκευασμένη και σε βάρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» θεωρώντας ότι «υποστηρίζει έναν ιδιόμορφο νεο-απομονωτισμό και ανάγει την αδράνεια και την ακινησία σε ύψιστη αρχή».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, η αντιπολίτευση «δεν θέλησε να δει το εποικοδομητικό κλίμα που κυριάρχησε κατά τις διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα διότι δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι υπήρξε καλή και λεπτομερής προετοιμασία τους».

«Αιδώς Αργείοι» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Αθήνα πάντως βρήκε συμμάχους στα παράλογα αιτήματα Ερντογάν για την «αναθεώρηση και επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάννης τόσο στις ΗΠΑ (σε διπλανές στήλες η απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ), όσο και στο Βερολίνο. Οι πληροφορίες φέρουν τις θέσεις της γερμανικής ηγεσίας να είναι σκληρότερες από αυτές των ΗΠΑ.

Σύμμαχο βρήκε η Ελλάδα και στο πρόσωπο του Τούρκου βουλευτή του CHP, Barış Yarkadaş, ο οποίος μιλώντας στην τουρκική Βουλή επέκρινε σφοδρότατα τον Ερντογάν τονίζοντας:

«Το Εθνικό Συμβόλαιο και η Συνθήκη της Λωζάννης συνιστούν τον τίτλο ιδιοκτησίας της Τουρκίας. Το να θέτει προς συζήτηση τη Συνθήκη της Λωζάννης, να απορρίπτει τη Συνθήκη της Λωζάννης και να λέει ότι μπορεί να ανανεωθεί [η Συνθήκη της Λωζάννης], σημαίνει την κατάργηση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο Ερντογάν πρέπει να διορθώσει αυτές τις ατυχείς δηλώσεις του».