Η ανασύνθεση της Κεντροδεξιάς ξεκινάει τώρα μετά την εντυπωσιακή νίκη του Λοράν Βοκιέζ στις εσωκομματικές εκλογές που έγιναν για την ανάδειξη προέδρου στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών. Ο Βοκιέζ κέρδισε το στοίχημά του, να αποσπάσει τη νίκη από τον πρώτο γύρο εκλογών της Κυριακής, και επικράτησε με ποσοστό 74,64% έναντι 16,11% της Φλοράνς Πορτελί και 9,25% του Μαέλ ντε Καλάν.
Η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τις προβλέψεις. Ψήφισαν σχεδόν 100.000 εγγεγραμμένα μέλη εκ των 234.556 συνολικά (42,46%). Ο νέος ισχυρός άνδρας της εξασθενημένης Δεξιάς, που διαδέχεται τον πρώην πρόεδρο των Ρεπουμπλικανών Νικολά Σαρκοζί, φιλοδοξεί να επιτύχει την ανανέωση και την ανοικοδόμηση του δεξιού κόμματος.
Η εντυπωσιακή νίκη του Βοκιέζ, 42 ετών, του προσφέρει «νομιμοποίηση» μετά την επίθεση στην πολιτική του από σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Αλέν Ζιπέ, ο Ξαβιέ Μπερτράν, η Βαλερί Πεκρές, ο Κριστιάν Εστροζί, που θεωρούν ότι είναι «πολύ δεξιός» και φλερτάρει με την Ακροδεξιά. Για να κατευνάσει τα πνεύματα, ο νέος ηγέτης ξεκίνησε αμέσως διαβουλεύσεις με στελέχη που εκφράζουν την κεντροδεξιά τάση, προσφέροντάς τους σημαντικά πόστα στη διεύθυνση του LR.
«Προσεκτική παρατήρηση»
Ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν δήλωσε ότι επιθυμεί να θέσει τον Λοράν Βοκιέζ «υπό προσεκτική παρατήρηση», ζητώντας «επανένωση της κατακερματισμένης Δεξιάς με πνεύμα ανοίγματος».
Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι «λαμβάνει υπόψη την ευρεία νίκη του Βοκιέζ, ο οποίος θα ανανεώσει το κόμμα με νέους συνεργάτες της γενιάς του». Προσδιόρισε, όμως, ότι συνεχίζει να υπερασπίζεται την κεντροδεξιά ιδεολογία, που εκπροσώπησε ο ηττημένος υποψήφιος Μαέλ ντε Καλάν.
Ο Λοράν Βοκιέζ τόνισε ότι επιθυμεί να συγκεντρώσει όλες τις ιδεολογικές τάσεις του κόμματος και δήλωσε:
«Θα ξαναφτιάξουμε και θα ανανεώσουμε τα πάντα με φρέσκα πρόσωπα. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας αναγέννησης. Θα χρειαστεί αποφασιστικότητα και τόλμη». Προσωπικότητες του LR τονίζουν πως η «ξεκάθαρη νίκη» του Βοκιέζ δείχνει «ότι ο εξτρεμισμός της Δεξιάς και της Αριστεράς, που ενσαρκώνεται από τη Μαρίν Λεπέν και τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, δεν θα μονοπωλεί πλέον την αντιπολίτευση».
Θεωρούν επίσης ότι πρόκειται «για ένα ξεκάθαρο μήνυμα» προς τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που θα βρίσκεται «υπό επιτήρηση». Εκλογές έγιναν την Κυριακή και στην Κορσική. Ο κυβερνών εθνικιστικός συνασπισμός Pe a Corscica («Για την Κορσική») επιβεβαίωσε την κυριαρχία του στη νέα τοπική Βουλή του νησιού, που θα συγκληθεί για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου στο Αιάκειο.
Απέσπασε στον β’ γύρο ποσοστό 56,5%, 40 μονάδες μπροστά από το ψηφοδέλτιο του δεξιού Ζαν-Μαρτίν Μοντολόνι (18,29%). Ακολουθεί η λίστα της τοπικής Δεξιάς (18,29%), η λίστα του προεδρικού κόμματος LREM (12,67%), η λίστα της Βαλερί Μποζί που υποστηριζόταν από το δεξιό κόμμα LR (12,57%). Για πρώτη φορά μετά το 1982, η Αριστερά με 5,7% δεν θα εκπροσωπείται στην τοπική Βουλή της Κορσικής, όπως και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, το οποίο δεν ξεπέρασε το 3% των ψήφων στον πρώτο γύρο.
Λεπτοί χειρισμοί
Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Κορσικής (FNLC) τερμάτισε το 2014 τον αιματηρό σαραντάχρονο αγώνα του κατά του γαλλικού κράτους. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο εκπρόσωπος τού Pe a Corscia, Ζιλ Σιμεονί, κάλεσε την κυβέρνηση να εισακούσει τα βασικά αιτήματα των εθνικιστών για μεγαλύτερη αυτονομία, αναγνώριση της κορσικανικής γλώσσας, αμνηστία στους περίπου 30 «πολιτικούς» κρατούμενους σε γαλλικές φυλακές και ειδικό καθεστώς κατοικίας για τους πλούσιους ξένους. Ο
ι εθνικιστές υπογραμμίζουν ότι «η Κορσική δεν είναι Καταλονία». Η ανεξαρτησία από τη Γαλλία δεν είναι βραχυπρόθεσμος στόχος. Η Κορσική επιδιώκει μια συμφωνία με την κυβέρνηση για αυτονομία εντός τριετίας, που θα τεθεί σε ισχύ μέσα σε μια δεκαετία.
Η νίκη των εθνικιστών δημιουργεί μια κατάσταση η οποία απαιτεί λεπτούς χειρισμούς εκ μέρους του προέδρου Μακρόν. Την έναρξη διαλόγου ανέλαβε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος έστειλε στον Σιμεονί «μήνυμα δημοκρατικών συγχαρητηρίων» και του εξέφρασε την πρόθεσή του να τον δεχτεί σύντομα στο Παρίσι.
