Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Για συντροφικές σχέσεις με τους καταληψίες της Rosa Nera κατηγορεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων αλλά και την κυβέρνηση συνολικά η τοπική ΝΟΔΕ. Ειρωνευόμενα την πρόσφατη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τα μέλη της τοπική Νέας Δημοκρατίας προτείνουν να οριστεί ως «φορέας αξιοποίησης» του κτιρίου η Rosa Nera.

Πάντως δεν παραλείπουν να ζητήσουν ξανά την εκκένωση του χώρου, αυτή τη φορά τονίζοντας πως επιβάλλεται από την ίδια την γνωμοδότηση των οργάνων του Υπουργείου Πολιτισμού.   

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η απόφαση για χαρακτηρισμό του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας στο λόφο Καστέλι ως νεώτερο μνημείο, απλά επιβεβαιώνει τις υποψίες μας για τους σκοπούς των ντόπιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ενώ είναι άφαντοι και άλαλοι σε άλλα σοβαρά προβλήματα των Χανίων, σε αυτό πρωτοστάσησαν. Άλλωστε για αυτούς ήταν ένα προσωπικό στοίχημα το πάγωμα της επένδυσης, καθώς εκτός από την ιδεοληπτική τους εναντίωση προς κάθε ιδιωτική επένδυση, διακυβεύονταν κυρίως  η παραμονή στον χώρο των συντρόφων τους, της “συλλογικότητας Rosa Nera”.

Για αυτό έκαναν και οτιδήποτε περνούσε από το χέρι τους για να τους προστατέψουν. Δεν τους νοιάζει σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα το κτίριο, αν αξιοποιηθεί ή όχι και από ποιον. Δεν τους νοιάζει αν το Πολυτεχνείο με τα έσοδα του ενοικίου θα μεριμνούσε για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων φοιτητών, ή ότι θα άνοιγαν νέες θέσεις εργασίας για να βρουν δουλειά άνεργοι συμπολίτες μας. Τους ενδιαφέρει μόνο να μην χάσουν οι παράνομοι καταληψίες και συνοδοιπόροι τους, την στέγη τους.

Αφού δεν κατάφεραν να βρουν τίποτα το μεμπτό επί της διαδικασίας του διαγωνισμού, δημιούργησαν οι ίδιοι νομικό κόλλημα. Άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου από τις αρχές Νοεμβρίου, μετά από «ερώτηση» Χανιώτη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, είχε δηλώσει στην Βουλή ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην αξιοποίηση αυτή. Επίσης το υπουργείου Πολιτισμού στην εισήγηση του προς το ΚΑΣ αναφέρει ότι το κτίριο της πρώην μεραρχίας αποτελεί «χώρο κοινωνικών δράσεων και αναψυχής κατοίκων και επισκεπτών» αποσιωπώντας ενοχικά για την παράνομη κατάληψη του.

Παρόλα αυτά και μόνο η απόφαση ορισμού του κτιρίου ως νεώτερο μνημείο επιβάλει την άμεση απομάκρυνση των παράνομων καταληψιών ώστε το κτίριο να μην υποστεί περισσότερες φθορές και βανδαλισμούς. Αν και το πιο πιθανό να συμβεί, είναι με επόμενη απόφαση τους να ορίσουν ως «φορέα αξιοποίησης»  του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας, την «συλλογικότητα Rosa Nera» …άλλωστε ξέρουν το κτίριο σπιθαμή προς σπιθαμή.