Εντός της προσεχούς εβδομάδας αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τη δέσμη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των καταστροφών και την ενίσχυση των πληγέντων από την πλημμύρα στη Δυτική Αττική, που άφησε πίσω της 16 νεκρούς και 6 αγνοούμενους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε όμως πως το υπουργείο Εσωτερικών και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα κληθούν ακολούθως να εκπονήσουν ένα «μεγάλο σχέδιο για να επιλυθεί το ουσιαστικό, το βαθύ πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από δεκαετίες άναρχης δόμησης».
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος («Στο Κόκκινο»), προσέδωσε μάλιστα χαρακτηριστικά «κρατικής πολιτικής» στα μπαζωμένα ρέματα και τα αυθαίρετα σπίτια, λέγοντας ότι έτσι «διαχειρίστηκε το ελληνικό κράτος, επί δεκαετίες, το πρόβλημα της στέγης».
Εστρεψε βέβαια τα βέλη του ενάντια σε μερίδα της ηγεσίας της Ν.Δ. και σε μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι «στην κυριολεξία πλέον δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο, δεν σέβονται τίποτα» και πως διακατέχονται από «μανία να δημιουργήσουν πολιτικό πρόβλημα». «Η προπαγάνδα τους -συνέχισε- εξοργίζει τους πολίτες, όχι με την κυβέρνηση αλλά με εκείνους οι οποίοι λένε όλα όσα λένε».
Με αφορμή τη φονική πλημμύρα, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε από το Γκέτεμποργκ «όλους τους εταίρους για την προσπάθειά τους να δείξουν αλληλεγγύη και να βοηθήσουν, όπως μπορούν, την Ελλάδα σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή». Γι’ αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ζήτημα της ενίσχυσης των μηχανισμών αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων.
Η Ειδική Σύνοδος για την κοινωνική ατζέντα, που διεξήχθη στην πόλη της Σουηδίας, αποτέλεσε το πρώτο σημαντικό βήμα για την κατάρτιση ενός δεσμευτικού «Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων». Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός εστίασε στην ανάγκη αλλαγής του οικονομικού μοντέλου στην Ευρώπη, που «τα τελευταία χρόνια έχει οδηγηθεί σε μία απολύτως νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση».
«Είναι ευκαιρία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας «να αναδείξουμε τη σημασία της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να βρούμε τρόπους, ώστε το κοινωνικό κεκτημένο να βοηθά και τη νέα γενιά των εργαζόμενων, που δεν γνωρίζει καν τι θα πει κεκτημένο».
Την κοινωνική διάσταση της κυβερνητικής πολιτικής αναμένεται να αναδείξει ο πρωθυπουργός και συνολικά η κυβέρνηση στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα, η οποία είχε αναβληθεί λόγω της πλημμύρας στη Δυτική Αττική.
Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί πιθανότατα αυτή την εβδομάδα και ο Αλέξης Τσίπρας θα καλέσει και πάλι την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει αν θα υπερψηφίσει τις έκτακτες παροχές που ανακοινώθηκαν προ ημερών.
Την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Λευκωσία για την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, όπου θα συζητήσουν κυρίως τα ενεργειακά θέματα που απασχολούν και τις τρεις χώρες.
