Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η αρχαιολογία, από τις σπουδαιότερες και πιο πολυδιάστατες επιστήμες, συμπορεύεται με την ψηφιακή τεχνολογία. Στην έρευνα πεδίου δορυφόροι, κάμερες, ραντάρ, σαρωτές εντοπίζουν, καταγράφουν και εικονοποιούν τα σπαράγματα του παρελθόντος, όταν κάποτε η πρόσβαση σε αυτά ήταν εφικτή αποκλειστικά με την αρχαιολογική σκαπάνη.

Αυτές τις ημέρες διοργανώνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας το διεθνές εκπαιδευτικό εργαστήριο αρχαιολογικής έρευνας πεδίου (6-10 Νοεμβρίου), στο κτίριο του Συλλόγου Αρχαιολόγων, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος COST «Αρχαιολογικές πρακτικές και παραγωγή της αρχαιολογικής γνώσης στο ψηφιακό περιβάλλον».

Για τον λόγο αυτόν έχει δημιουργηθεί το δίκτυο ARKWORK, στο οποίο εκτός από αρχαιολόγοι συμμετέχουν επιστήμονες πληροφορικής, ανθρωπολόγοι και άλλοι ειδικοί, από 29 χώρες.

Στόχος της πρώτης συνάντησης είναι η κατανόηση του τρόπου παραγωγής αλλά και του τρόπου χρήσης και διαχείρισης της αρχαιολογικής γνώσης στη σύγχρονη -ψηφιακή- εποχή.

«Εχουμε φτάσει στο σημείο όπου οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών έχουν αλλάξει την πρακτική της αρχαιολογίας. Το γεγονός έχει οδηγήσει ορισμένους μελετητές όπως οι Hugget και Ross να θεωρήσουν ότι πίσω από αυτήν την αλλαγή υποκρύπτεται μια υποσυνείδητη διαπίστωση πως η αρχαιολογία αφορά την πληροφορία και όχι τα ίδια τα υλικά κατάλοιπα. Η αναζήτηση της πληροφορίας βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο του αρχαιολογικού λόγου και ωθεί τους αρχαιολόγους να αναζητήσουν νέες μεθόδους και προσεγγίσεις για τη διερεύνηση του παρελθόντος», σημειώνει στο κείμενό της η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η οποία, ως αρχαιολόγος, αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το διεθνές εργαστήρι.

Για το πρόγραμμα συστάθηκαν ομάδες εργασίας που διερευνούν διάφορα γνωστικά πεδία αρχαιολογικής έρευνας. Συμμετέχουν 27 προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί φοιτητές και νέοι αρχαιολόγοι από: Αυστρία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Ελλάδα κ.α.

Χθες, το πρόγραμμα παρουσιάστηκε αναλυτικά σε συνέντευξη Τύπου στην οποία παρευρέθησαν Ελληνες και ξένοι επιστήμονες όπως ο καθηγητής Κωστής Δάλλας του Πανεπιστημίου Τορόντο, η δρ Αγιάτις Μπενάρδου από το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», ο Colin Wallace από τον Καναδά, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού εκπροσώπησε η Δωρίνα Μουλού, δρ αρχαιολόγος.