Το «τέρας» των αμερικανικών γραμμάτων, ο 58χρονος Τεξανός Τζορτζ Σόντερς, κέρδισε το περίφημο βραβείο της αγγλόφωνης λογοτεχνίας, το Man Booker Prize 2017, για το μυθιστόρημά του «Lincoln in the Bardo», στο οποίο βάζει εκατοντάδες φωνές να αφηγηθούν τον θάνατο του 11χρονου Γουίλι, γιου του Αμερικανού προέδρου Αβραάμ Λίνκολν.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, Λόλα Γιανγκ, «η μορφή και το στιλ αυτού του βαθύτατα πρωτότυπου μυθιστορήματος γέννησε μια ιδιαίτερα πνευματική, έξυπνη, συγκινητική αφήγηση».
«Ζούμε μια παράξενη εποχή», δήλωσε παραλαμβάνοντας το βραβείο ο Σόντερς και πρόσθεσε ότι στην Αμερική «ακούμε πολλά για την ανάγκη να προστατεύσουμε τον πολιτισμό». Όπως είπε, κεντρικό ζήτημα των καιρών είναι αν η κοινωνία αντιδρά στο καθετί με «αποκλεισμό, αρνητισμό και βία ή με αγάπη».
Χαρακτήρισε, βέβαια, «μεγάλη τιμή» τη βράβευσή του και πρόσθεσε πως ελπίζει να «ανταποκριθεί» σε αυτή την τιμή «με το υπόλοιπο έργο μου, στην υπόλοιπη ζωή μου».
Στο μυθιστόρημα, που εκτυλίσσεται το 1862, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα του αμερικανικού εμφυλίου, ο Σόντερς, βασιζόμενος σε ιστορικές μαρτυρίες και τη φαντασία του, βάζει τον Γουίλι, τον γιο του Λίνκολν που πέθανε στον Λευκό Οίκο, στο «μπάρντο» – μια μεταβατική κατάσταση της ψυχής στη θιβετανή βουδιστική παράδοση, ένα είδος καθαρτηρίου.
Ο Σόντερς έγινε μόλις ο δεύτερος Αμερικανός λογοτέχνης που κερδίζει το βραβείο. Πέρυσι ο Πολ Μπίτι έγινε ο πρώτος Αμερικανός που κέρδισε το Man Booker για το μυθιστόρημά του «The Sellout», μια δηκτική σάτιρα για τις φυλετικές σχέσεις στις ΗΠΑ.
Οι κανόνες που διέπουν τη διαδικασία επιλογής του νικητή του Man Booker άλλαξαν το 2014 και πλέον επιτρέπεται στους συγγραφείς όλων των βιβλίων που έχουν γραφτεί στα αγγλικά και κυκλοφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο να το διεκδικούν.
