Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης έχει μετατραπεί το ποιος θα έχει τον έλεγχο της αστυνομίας της Καταλονίας, μόλις μία εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησίας της από την Ισπανία.

Μετά από εισαγγελική παρέμβαση εισαγγελέα το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας αναλαμβάνει τον έλεγχο, επειδή έχουν εκφραστεί παράπονα ότι «δεν καταδιώκονται επαρκώς» και «σκληρά» όσοι ασχολούνται με το δημοψήφισμα.

Ωστόσο, η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας διαμήνυσε πως δεν το δέχεται και πως δεν πρόκειται να παραδώσει τον έλεγχο της αστυνομίας, που θεωρείται κλειδί για την επιτυχία της ψηφοφορίας.

Ποιος έχει τον έλεγχο της αστυνομίας;

Από την πλευρά του υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι άρχισε να συντονίζει όλες τις αστυνομικές επιχειρήσεις στην περιφέρεια, ώστε να σταματήσουν όλες οι διαδικασίας σχετικά με το δημοψήφισμα, και ότι είναι αυτό που θα στέλνει όλες τις εντολές στους αστυνομικούς της Καταλονίας.

Επικεφαλής της αστυνομίας εξέφρασε σήμερα την κάθετη αντίθεσή του στο μέτρο κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον ανώτατο εισαγγελέα στην Καταλονία και αρχηγούς δύο αστυνομικών δυνάμεων της Ισπανίας, της Εθνικής Αστυνομίας και της Πολιτικής Φρουράς.

«Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε όπως είχαμε κάνει μέχρι τώρα» ανακοίνωσε η αστυνομία στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter. «Θα ασκούμε τις εξουσίες μας για να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη, αλλά και να είμαστε στην υπηρεσία των πολιτών».

Στο μεταξύ οι διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας δεν σταματούν. Σημέρα αρκετές εκατοντάδες φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν στο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης εναντίον των προσπαθειών της ισπανικής κυβέρνησης να εμποδίσει την ψηφοφορία.