Τη νίκη του προέδρου Ουχούρου Κενυάτα ακύρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο στην Κένυα διατάσσοντας παράλληλα να γίνουν νέες προεδρικές εκλογές εντός 60 ημερών.
Το δικαστήριο χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών «πολύ πολιτική απόφαση» και ανέφερε ότι αυτές «δεν διεξήχθησαν σύμφωνα με το Σύνταγμα».
«Η ανακήρυξη είναι άκυρη και κενή περιεχομένου», δήλωσε ο δικαστής Ντέιβιντ Μαράνγκα, ανακοινώνοντας την ετυμηγορία των τεσσάρων από τους έξι δικαστές.
Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση, η οποία ανατρέπει την επανεκλογή του Κενυάτη προέδρου και στηρίζεται στις «παρατυπίες του εκλογικού συμβουλίου» που χειραγώγησαν σχεδόν 5 εκατομμύρια ψήφους.
Οι εκλογές είχαν διεξαχθεί στις 8 Αυγούστου, οπότε ο Κενυάτα είχε αναδειχτεί νικητής με ποσοστό 54,27% ύστερα από μία βίαιη προεκλογική περίοδο.
Ακολούθησαν καταγγελίες για εκτεταμένη εκλογική νοθεία, δολοφονίες αντιπολιτευόμενων στους δρόμους και με την ανάπτυξη στρατιωτών στην πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αστυνομία σκότωσε τουλάχιστον 24 ανθρώπους μετά από σοβαρές συγκρούσεις με οπαδούς του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Ράιλα Οντίνγκα.
