Χρειάζεται μακροπρόθεσμο σχέδιο και δουλειά για να είναι η Ελλάδα μεταξύ των κορυφαίων διεθνών ναυτιλιακών κέντρων του μέλλοντος.
Αναδυόμενα ναυτιλιακά κέντρα, κυρίως στην Ασία, απειλούν τη θέση παραδοσιακών ευρωπαϊκών ναυτιλιακών κέντρων και της Ελλάδας.
Η αστάθεια και η αβεβαιότητα στο νομικό, ρυθμιστικό και φορολογικό περιβάλλον, οι πιο σημαντικοί ανασταλτικοί παράγοντες για την εγκατάσταση ναυτιλιακών γραφείων και συναφών δραστηριοτήτων στη χώρα.
Το φορολογικό περιβάλλον και το ρυθμιστικό πλαίσιο, μεταξύ των μειονεκτημάτων της ελληνικής σημαίας.
Στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη 3.391 επιχειρήσεις ασχολούνται με τη ναυτιλιακή δραστηριότητα.
Αυτά είναι κάποια από τα συμπεράσματα της πρόσφατης μελέτης της ΕΥ (Εταιρεία Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών) με θέμα «Επανατοποθετώντας την Ελλάδα ως διεθνές ναυτιλιακό κέντρο», η οποία εξετάζει τις τάσεις της παγκόσμιας ναυτιλίας, αναλύει τους παράγοντες που καθιστούν μια χώρα ελκυστική ως ναυτιλιακό κέντρο, αναδεικνύει τα ισχυρά και αδύνατα σημεία της χώρας μας και ειδικότερα των δύο σημαντικότερων λιμανιών της, καταγράφοντας παράλληλα τις απόψεις της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας ως προς το ελληνικό ναυτιλιακό πλέγμα, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του.
Η μελέτη καταλήγει σε μια σειρά από προτάσεις που θα μπορούσαν να αναδείξουν την Ελλάδα ως μία από τις ναυτιλιακές πρωτεύουσες του κόσμου.
Σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΥ, η ελληνική ναυτιλία αντιμετώπισε με επιτυχία την κρίση και ως εκ τούτου τους πρώτους μήνες του 2017 ο ελληνόκτητος στόλος με 5.272 πλοία, αξίας περίπου 86 δισ. δολαρίων, παραμένει ο μεγαλύτερος στον κόσμο βάσει ολικής χωρητικότητας (cross Tonnage).
Ωστόσο ο ρόλος της χώρας μας ως παγκόσμιου ναυτιλιακού κέντρου απειλείται από τον εντεινόμενο διεθνή ανταγωνισμό και τη μετατόπιση του παγκόσμιου εμπορίου προς τις αγορές ιδιαίτερα της νοτιοανατολικής Ασίας.
Το 56% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα εξέταζε τη μετεγκατάσταση των λειτουργιών διαχείρισης πλοίων εκτός Ελλάδας, ενώ το 36% απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.
Το φορολογικό πλαίσιο (84%) και το ρυθμιστικό περιβάλλον (64%) είναι οι βασικοί παράγοντες που θα οδηγούσαν σε μια τέτοια απόφαση.
Ωστόσο ένα εντυπωσιακό 88% ανέφερε ότι μια πιθανή ανάπτυξη του ελληνικού ναυτιλιακού κέντρου θα δημιουργούσε ευκαιρίες για την επιχείρησή του.
Ως βασικά πλεονεκτήματα της λειτουργίας ενός γραφείου διαχείρισης πλοίων στην Ελλάδα οι ερωτηθέντες ανέφεραν το προσωπικό ξηράς (87%) και τους ναυτικούς μηχανικούς (67%).
Αναλύοντας τις απόψεις της ναυτιλιακής κοινότητας, η μελέτη καταλήγει σε τέσσερις προτάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας ως ναυτιλιακού κέντρου:
Ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Καθιέρωση ενός σταθερού ρυθμιστικού, νομικού και φορολογικού πλαισίου, φιλικού προς τις επιχειρήσεις και με διεθνή προσανατολισμό.
Αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών όσο και των υποδομών logistics.
Στενότερος συντονισμός μεταξύ των επιχειρήσεων και φορέων που μετέχουν στα ναυτιλιακά πλέγματα του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
