Ανεπαρκείς θεωρεί ο Μάριο Ντράγκι τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup για την εκπόνηση ανάλυσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ψαλιδίζοντας τις όποιες ελπίδες είχε η Αθήνα για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σύντομα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΛΑ.Ε. Νίκου Χουντή, ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε χθες ότι οι εμπειρογνώμονες της τράπεζας δεν μπορούν επί του παρόντος να ολοκληρώσουν την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους καθώς οι λεπτομέρειες που δόθηκαν στο Εurogroup της 15ης Ιουνίου -για τα μέτρα που αφορούν- «δεν επαρκούν για μια ορθή αξιολόγηση τόσο της ποσοτικής επίδρασής τους όσο και της χρονικής στιγμής κατά την οποία θα εκδηλωθεί ο αντίκτυπός τους στη δυναμική του (χρέους) σύμφωνα με τα διάφορα σενάρια». Η εκπόνηση ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους (DSA) από την ΕΚΤ αποτελεί, ως γνωστόν, προϋπόθεση για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η δήλωση Ντράγκι υπονοεί ότι η όποια βοήθεια προσδοκούσε η Αθήνα από την κεντρική της τράπεζα για την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού και την ευνοϊκότερη έξοδό της στις αγορές μάλλον παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Επί της ουσίας και ο Ντράγκι «παίζει καθυστέρηση», «πετώντας την μπάλα» στο Eurogroup και τον Σόιμπλε, ο οποίος βέβαια κάθε άλλο παρά σαφέστερος θέλει να είναι στη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές στη χώρα του.
Το «τσούκου τσούκου μπολ» των πιστωτών δεν πτοεί πάντως τις αγορές, οι οποίες οδήγησαν και χθες σε νέα αποκλιμάκωση τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, «αντλώντας ενέργεια» από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Μοοdy’s (από Caa3 σε Caa2) το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.
Η απόδοση του διετούς τίτλου υποχώρησε χθες το πρωί κάτω από το 4%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2010, ενώ του δεκαετούς στο 5,4%, το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2009. Η Μοοdy’s αναβάθμισε χθες και το αξιόχρεο των 4 μεγαλύτερων τραπεζών της Ελλάδας.
