Ο αποκλεισμός του ΠΑΟΚ από το Europa League μειώνει τις πιθανότητες της Ελλάδας να αναρριχηθεί στη βαθμολογική κατάταξη της UEFA. Πλέον με τα νέα δεδομένα, η χώρα μας απειλείται να χάσει τη 12η θέση καθώς Τσέχοι και Ελβετοί πάνε με τρεις ομάδες στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.
Δύσκολα…
Μετά το τέλος των προκριματικών, η Ελλάδα παραμένει στην 12η θέση αλλά ισοβαθμεί πλέον με την Αυστρία. Την ίδια ώρα που Τουρκία και Ολλανδία -βρίσκονται ψηλότερα στην κατάταξη από τη χώρα μας- συνεχίζουν στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις με δύο ομάδες, Τσέχοι και Ελβετοί θα επιχειρήσουν να μας ξεπεράσουν στην κατάταξη της UEFA καθώς θα εκπροσωπηθούν στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων με τρεις ομάδες.
Ολυμπιακός και ΑΕΚ συνεχίζουν το ευρωπαϊκό ταξίδι με τους πρωταθλητές να έχουν μπροστά τους ένα όμιλο «βουνό» και την ΑΕΚ να ξεκινά από το τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας.
Αν ο «δικέφαλος του Βορρά» κατάφερνε να ξεπεράσει το εμπόδιο της άσημης Σουηδικής ομάδας που βρήκε στο διάβα του, η Ελλάδα θα είχε την ευκαιρία να διεκδικήσει ακόμα και τη 10η θέση όμως πλέον τα πράγματα γίνονται ιδιαίτερα δύσκολα.
Αναλυτικά η βαθμολογία:
11η Ολλανδία 28.549 (2/5)
12η ΕΛΛΑΔΑ 26.600 (2/5)
13η Αυστρία 26.600 (2/4)
14η Τσεχία 25.975 (3/5)
15η Ελβετία 25.000 (3/5)
16η Κροατία 24.750 (1/4)
Σε περίπτωση που η χώρα διατηρήσει την 12η θέση στην κατάταξη της UEFA, την επόμενη αγωνιστική περίοδο η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί με δύο ομάδες στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.
Ο πρωταθλητής θα ξεκινήσει στα playoffs του Champions League (συνεπώς θα είναι εξασφαλισμένη η συμμετοχή στο Europa) και ο δεύτερος θα ξεκινήσει το ευρωπαϊκό ταξίδι από τον β’ προκριματικό γύρο του Champions League. O Κυπελλούχος θα μπει απευθείας στα γκρουπ του Europa League.
Η ομάδα που θα τερματίσει τρίτη στη Super League θα ξεκινήσει από τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa και ο τέταρτος από τον 2ο.
Η 13η και η 14η θέση:
- Ο πρωταθλητής θα αγωνιστεί στον 3ο προκριματικό γύρο (Champions League)
- Ο δεύτερος θα αγωνιστεί στον 2ο προκριματικό γύρο (Champions League)
- O Κυπελλούχος θα αγωνιστεί στον 3ο προκριματικό γύρο (Europa League)
- Ο τρίτος και ο τέταρτος, θα αγωνιστούν στον 2ο προκριματικό γύρο (Europa League)
Η 15η θέση:
- Ο πρωταθλητής θα αγωνιστεί στον 2ο προκριματικό γύρο (Champions League)
- Ο δεύτερος θα αγωνιστεί στον 2ο προκριματικό γύρο (Champions League)
- O Κυπελλούχος θα αγωνιστεί στον 3ο προκριματικό γύρο (Europa League)
- Ο τρίτος και ο τέταρτος, θα αγωνιστούν στον 2ο προκριματικό γύρο (Europa League)
