Εμφανίστηκε το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για φέτος στην Ελλάδα, με τον ασθενή να έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο και να έχει εξέλθει από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε.
Παρά το γεγονός ότι την περίοδο 2015-2016 δεν εντοπίστηκε κρούσμα λοίμωξης σε ανθρώπους, δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται κρούσμα στη χώρα μας, μια και τους καλοκαιρινούς μήνες της περιόδου 2010-2014 είχαν καταγραφεί περιστατικά λοιμώξεων σε ανθρώπους και ζώα σε διάφορες περιοχές.
Ο ασθενής είναι κάτοικος αγροτικής περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, σύμφωνα με πληροφορίες που δίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων). Σημειώνεται ότι δεδομένης της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού, γι’ αυτόν τον λόγο το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά να λαμβάνονται συστηματικά μέτρα ατομικής προστασίας από κουνούπια σε ολόκληρη την επικράτεια: Χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά, αλλά και αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια είναι ορισμένα μόνο από τα μέτρα ατομικής προστασίας που προτείνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Μάλιστα, χθες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του ΚΕΕΛΠΝΟ, της πολιτικής ηγεσίας και των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τις δράσεις πρόληψης σε τοπικό επίπεδο.
Θυμίζουμε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών.
Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου (εγκεφαλίτιδα) αφορούν συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
