Σε καλό δρόμο βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς ώστε να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες, στα 19,1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017, από 23 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο. Αυτό διαβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
O στόχος μείωσης των «κόκκινων» δανείων προβλέπεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί με την εποπτική αρχή της Ευρω- παϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τον κ. Μεγάλου να δηλώνει ότι η διοίκηση της Πειραιώς έχει αποφασίσει να επιταχύνει την εφαρμογή του σχεδίου «ώστε να αποπληρώσει την κρατική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν».
Στο δημοσίευμά του το Bloomberg υπενθυμίζει ότι η Πειραιώς έλαβε τον Νοέμβριο του 2015 κρατική χρηματοδότηση 2,72 δισ. ευρώ ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει ποσοστό άνω του 25%.
Η τράπεζα έχει βάλει «πωλητήριο» στις θυγατρικές της στα Βαλκάνια καθώς και στις… συμμετοχές της στην Hellenic Seaways και στις εταιρείες ιχθυοκαλλιέργιες Σελόντα και Νηρέα.
«Ο κύριος στόχος μας είναι να μειώσουμε την έκθεσή μας σε μη τραπεζικές συμμετοχές στην Ελλάδα και σε συμμετοχές σε θυγατρικές της τράπεζας στη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία», δήλωσε ο κ. Μεγάλου προσθέτοντας: «Αν υλοποιήσουμε αυτό το πλάνο χωρίς επίδραση στα κεφάλαια της τράπεζας, αυτό θα επηρεάσει θετικά τον ισολογισμό μας».
Σε ό,τι αφορά τα προβληματικά δάνεια, η Πειραιώς έχει ήδη πουλήσει αυτά σε Σερβία, Ρουμανία και Βουλγαρία, αξίας σχεδόν 500 εκατ. ευρώ, ενώ άντλησε 3 εκατ. ευρώ από την πώληση 29 ακινήτων που έγινε μέσω της πρώτης ηλεκτρονικής δημοπρασίας στα τέλη Ιουνίου.
