Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με την κατάργηση του άρθρο 2Α του νόμου 4339/2015 για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, που ψηφίζεται σήμερα, ανοίγει επισήμως ο δρόμος για τη διεξαγωγή νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ήδη με τροπολογία, που ψηφίστηκε το Νοέμβριο του 2016, είχε ανασταλεί η εφαρμογή του άρθρου 2Α, έως και τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (έγινε τον Ιανουάριο του 2017), και ενόψει των προσπαθειών συγκρότησης νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων της Βουλής.

Τι ορίζει η τροπολογία

Με την τροπολογία που ψηφίζεται ορίζεται μεταξύ άλλων ότι το πρόγραμμα των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης όλων των κατηγοριών θα μεταδίδεται υποχρεωτικά σε υψηλή ευκρίνεια (high definition), καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας, και ταυτόχρονα σε τυπική ευκρίνεια (standard definition) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, «μετά την ψήφιση της τροπολογίας, το ΕΣΡ θα κληθεί να καταθέσει τη γνώμη του για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που θα πρέπει να δημοπρατηθούν, όπως και για την ελάχιστη τιμή εκκίνησης για κάθε μία από αυτές» και «ανοίγει, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο δρόμος για τη διενέργεια νέας δημοπρασίας».

«Είναι μια αυτονόητη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης η οποία με την ολοκλήρωση της δημοσίευσης των αποφάσεων του ΣτΕ για το διαγωνισμό του περασμένου Αυγούστου για τις τηλεοπτικές άδειες, καταργεί το άρθρο 2Α και διατυπώνει την υποχρέωση προς τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, να έχουν και την τυπική και την υψηλή ευκρίνεια μέχρι το 2021», ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, «επειδή πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν τηλεοπτικούς δέκτες οι οποίοι να μπορούν να αναμεταδώσουν τα προγράμματα υψηλής ευκρίνειας, εάν απότομα ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία, και τα κανάλια τα αδειοδοτημένα εκπέμπουν μόνο σε υψηλή ευκρίνεια πάρα πολλοί, ιδιαίτερα χαμηλών οικονομικών δυνατοτήτων δεν θα μπορούν να βλέπουν τηλεόραση».

Ο υπουργός κατέθεσε και νομοτεχνική βελτίωση επί του κειμένου της τροπολογίας με την οποία διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση ταυτόχρονης μετάδοσης τυπικής και υψηλής ευκρίνειας αφορά τα κανάλια εθνικής εμβέλειας.

«Θα ήταν τεχνικά αδύνατο να αφορά και τους περιφερειακούς σταθμούς, η υποχρέωση αυτή», εξήγησε.

«Όχι» από τη ΝΔ – Απάντηση από τον Παππά

Με το… καλημέρα η Νέα Δημοκρατία, μέσω της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, κατηγόρησε το Νίκο Παππά πως συνεχίζει την «ξεδιάντροπη» προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ και ξεκαθάρισε ότι θα σταθεί απέναντι στις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Η βουλευτής της ΝΔ χαρακτήρισε τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής «αιχμή του δόρατος της καθεστωτικού τύπου προσπάθειας που συνεχίζεται από την πλευρά της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου να αποκτήσει πάση θυσία τον απόλυτο έλεγχο των ΜΜΕ». 

«Ήρθε εδώ ο κ. Παππάς και μας είπε ότι με την πρώτη παράγραφο της τροπολογίας καταργεί η κυβέρνηση το άρθρο 2Α του Ν.4339.2015. Είναι ο γνωστός αντισυνταγματικός νόμος του αποτυχημένου καναλάρχη υπουργού. Καταργεί το άρθρο αυτό διότι βεβαίως κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ. Σήμερα λέει, λοιπόν, ο υπουργός ότι η τροπολογία είναι το αυτονόητο. Πότε έγινε αυτονόητο;» είπε η κ. Ασημακοπούλου και αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση είχε επιμείνει στο άρθρο 2Α όταν η ΝΔ τον προειδοποιούσε ότι είναι αντισυνταγματικό και ότι «δεν μπορεί ένας υπουργός να γίνεται υπερακαναλάρχης και να καθορίζει τον αριθμό των καναλιών».

Απαντώντας στη Νέα Δημοκρατία πηγές του υπουργείου σημείωναν ότι η τοποθέτηση της ΝΔ για την τροπολογία «αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι δίνει εξετάσεις σε συγκεκριμένα συμφέροντα».

«Το κόμμα του κ. Μητσοτάκη καλεί την Κυβέρνηση να αδειοδοτήσει τεχνολογίες οι οποίες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα είναι ξεπερασμένες. Πάλι καλά που δεν απαιτεί να αδειοδοτηθεί εν έτει 2017 η… ασπρόμαυρη τηλεόραση, μόνο και μόνο για να υπερασπιστεί το αφήγημα της περί δήθεν απεριόριστου αριθμού καναλιών και, στο βάθος, περί μηδενικού ή ελάχιστου τιμήματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι καναλάρχες φίλοι της Ν.Δ. Ευτυχώς, χάρη στο διαγωνισμό που διενήργησε η Κυβέρνηση, ο ελληνικός λαός έχει συνειδητοποιήσει τόσο ότι οι άδειες δεν μπορεί να είναι απεριόριστες, όσο και ότι τίμημα πρέπει να καταβληθεί και, μάλιστα, υψηλό» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Παράλληλα, τόνισαν ότι «σήμερα οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εκπέμπουν ταυτόχρονα σε υψηλή και σε κανονική ευκρίνεια. Συνεπώς, κατ’ ουσίαν η Αξιωματική Αντιπολίτευση ζητά την απόσυρση μιας διάταξης η οποία απλώς επιβεβαιώνει την πραγματικότητα την οποία τα ίδια τα λειτουργούντα κανάλια επέλεξαν και εφαρμόζουν. Ο μόνος που έμεινε να φωνασκεί είναι η Ν.Δ. Μέχρι χτες υποστήριζαν «copy paste» τις θέσεις των ιδιοκτησιών. Σήμερα τους ξεπέρασαν».