Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μπορεί ο Μισέλ Τέμερ να προσπαθεί να δείξει ότι δεν τρέχει τίποτα και η πολιτική ζωή της Βραζιλίας είναι «φυσιολογική», κάνοντας ταξίδια στο εξωτερικό και αρνούμενος κάθε κατηγορία, ωστόσο η ομοσπονδιακή αστυνομία της χώρας ανακοίνωσε ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για αποδοχή δωροδοκίας.

Όπως ανακοινώθηκε, ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας, Ροντρίγκο Τζανότ, ετοιμάζει το κατηγορητήριο, το οποίο θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ζητώντας επισήμως τη δίωξη του Μισέλ Τέμερ.

Η αναφορά της αστυνομίας επιβεβαιώνει τα στοιχεία που είχε ήδη στα χέρια του ο εισαγγελέας Τζανότ, μετά τις καταθέσεις των επιχειρηματιών Μπατίστα (της εταιρείας-κολοσσού συσκευασίας κρέατος JBS).

Η πρώτη απόδειξη που στοιχειοθετεί κατηγορία σχετίζεται με τη δράση του Ροντρίγκο Ρότσα Λούρες, στενού συνεργάτη του Τέμερ, ο οποίος λόγω των «συναλλαγών» του με τους Μπατίστα πλεόν είναι γνωστός με τον χαρακτηρισμός «ο βουλευτής με τη βαλίτσα».

Υπάρχει ηχογραφημένη συζήτηση του Τέμερ με την οποία ζητά από τον Μπατίστα να συνεχίσει να «λαδώνει» τον Λούρες, για να εξασφαλίσει τη σιωπή του κατά τη δικαστική έρευνα.

Ο εισαγγελέας Τζανότ αναμένει να πάρει στα χέρια του το αντίγραφο της ηχογραφημένης συζήτησης του Τέμερ με τον επιχειρηματία, η οποία θεωρείται απόδειξη για προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης.

Μεταξύ άλλων στην ηχογράφηση ακούγεται ο Μπατίστα να λέει στον Τέμερ ότι προσπαθεί να «δέσει» δύο δικαστές και τον Τέμερ να φωνάζε: «Υπέροχα, υπέροχα».

Η σύνταξη του κατηγορητηρίου εναντιον του Τέμερ αναμένεται το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια θα κληθεί το Κοινοβούλιο να αποφασίσει την έναρξη δικαστικής έρευνας εις βάρος του προέδρου της Βραζιλίας.

Αν το κοινοβούλιο συμφωνήσει, με τις ψήφους των δύο τρίτων των βουλευτών, εντός έξι μηνών ο Μισέλ Τέμερ θα εκπέσει του αξιώματός του στο όποιο ανήλθε μετά την αποπομπή της τέως προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, επίσης με κατηγορίες για σκάνδαλα.

Να σημειωθεί ότι μεγάλος μέρος των βουλευτών επίσης διώκονται ή ελέγχονται για σκάνδαλα.

Ο Τέμερ, στην προσπάθειά του να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για το σκάνδαλο, πριν αναχωρήσει για τη Ρωσία, κατέθεσε μήνυση εις βάρος του Μπατίστα για δυσφήμηση, την οποία όμως απέρριψε το δικαστήριο, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να ασκηθεί μήνυση εις βάρος ατόμου ενόσω είναι σε εξέλιξη διαδικασία στην οποία συνεργάζεται με τις αρχές για διαλεύκανση σκανδάλου.