Προφανώς ειρωνευόμενος (;) ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την απόφασή του να απομακρύνει Αμερικανούς διπλωμάτες από τη Ρωσία ως αντίποινα στις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Μόσχα λόγω της προσπάθειας της τελευταίας να ανακατευτεί στις προεδρικές εκλογές εν μέσω εκστρατείας παραπληροφόρησης και κυβερνοεπιθέσεων σε αξιωματούχους του Δημοκρατικού Κόμματος.
«Θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί προσπαθούμε να μειώσουμε τη μισθοδοσία μας και όσο με αφορά, είμαι πολύ ευγνώμων που άφησε μεγάλο αριθμό ανθρώπων να φύγουν και τώρα θα εξοικονομίσουμε πολλά χρήματα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος από το Μπεντμίνστερ, όπου περνάει τις διακοπές του.
«Δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος να επιστρέψουν», πρόσθεσε ο Τραμπ.
Οι Αμερικανοί διπλωμάτες που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη Μόσχα θα σταλούν στις περισσότερες περιπτώσεις σε άλλες θέσεις, ανέφεραν πηγές στο Politico.
Δεν ήταν ξεκάθαρο αν τα σχόλια του πλανητάρχη ήταν επίτηδες γελοία· τουλάχιστον δεν το έδειξε. Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις δεν άρεσαν στους υπαλλήλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πολλοί εκ των οποίων αισθάνονται ότι αγνοούνται από τη διοίκηση Τραμπ.
Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος που υπηρετεί στο εξωτερικό χαρακτήρισε εξωφρενικά τα λεγόμενα Τραμπ και είπε ότι θα μπορούσαν να εξωθήσουν προς την έξοδο περισσότερους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών.
«Αυτό είναι απίστευτα απογοητευτικό και ασέβεια για τους ανθρώπους που υπηρετούν τη χώρα τους», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.
«Όλοι φαίνονται αρκετά έκπληκτοι, αυτή η δήλωση είναι αφελής και κοντόφθαλμη, στέλνει ένα τρομερό μήνυμα στους τοπικούς υπαλλήλους παντού», σχολίασε άλλος διπλωμάτης στο Politico.
Από τότε που ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές το Στέιτ Ντιπάρτμεντ νιώθει παραγκωνισμένο από τον ίδιο και το επιτελείο του. Πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος αγνόησε επιδεικτικά τους διπλωμάτες των ΗΠΑ που ήταν πρόθυμοι να τον ενημερώσουν προτού ξεκινήσει τις επαφές του με ξένους ηγέτες.
Άλλωστε, ο Τραμπ πρότεινε την περικοπή του προϋπολογισμού του υπουργείου Εξωτερικών κατά ένα τρίτο και ο υπουργός Εξωτερικών του, Ρεξ Τίλερσον. θεωρείται απομονωμένος από πολλούς διπλωμάτες.
