Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε απεργία πείνας έχουν προχωρήσει 19 από τους 115 πρόσφυγες-μετανάστες που φιλοξενούνται στο κτίριο της παλιάς Ηλεκτρικής στα Χανιά μετα τη διάσωσή τους την Πέμπτη. Ζητούν να μείνουν όλοι μαζί και αρνούνται τη φιλοξενία σε δύο διαφορετικά διαμερίσματα που τους έχουν διατεθεί. Τα διαμερίσματα βρέθηκαν μέσω ιδιωτών ενώ γίνεται προσπάθεια να βρεθεί χώρος μέσω του προγράμματος φιλοξενίας που ήδη «τρέχει» στην Κρήτη σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι μετανάστες επιθυμούν να μείνουν στον ίδιο χώρο και δεν δέχονται να διαχωριστούν.

Οι συνολικά 115 πρόσφυγες-μετανάστες επέβαιναν σε ξύλινο ιστιοπλοϊκό που έμεινε ακυβέρνητο στα ανοιχτά των Χανίων και ρυμουλκήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο λιμάνι της Σούδας από πλοίο της Frontex. Πρόκειται για 108 άνδρες, 4 γυναίκες και 3 παιδιά, μεταξύ αυτών και ένα βρέφος μόλις δύο μηνών. 

Σύμφωνα με δήλωσή τους οι περισσότεροι προέρχονται από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Μπαγκλαντές ενώ φιλοξενούνται προσωρινά στο κτήριο της παλιάς Ηλεκτρικής στα Χανιά, όπου τους παρέχονται είδη πρώτης ανάγκης και υποστήριξη από μέλη του Ερυθρού Σταυρού και της υπηρεσίας Πρόνοιας του Δήμου Χανίων.

Για προληπτικούς λόγους το δύο μηνών βρέφος και τέσσερα ακόμα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Χανίων ενώ οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη τριών ατόμων που φέρονται να είχαν το ρόλο των διακινητών.

Το ξύλινο ιστιοφόρο είχε ξεκινήσει από την Τουρκία και φέρει τουρκική σημαία. Το σκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου ενώ βρισκόταν βόρεια των Χανίων, λόγω μηχανικής βλάβης και φέρεται να είχε προορισμό την Ιταλία.  

Την κινητοποίηση των αρχών προκάλεσε τηλεφώνημα στον ευρωπαϊκό αριθμό 112 από άτομο το οποίο βρίσκεται εντός του ιστιοπλοϊκού και ζήτησε βοήθεια όταν έμεινε ακυβέρνητο το σκάφος. 

Στο σημείο έσπευσαν επίσης ένα φορτηγό καθώς και ένα επιβατηγό πλοίο.