Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το όνειρο που πότισαν με ιδρώτα, αίμα και πολύ δάκρυ γενιές και γενιές Ελληνίδων παικτριών του μπάσκετ στην Ελλάδα, παίρνει σάρκα και οστά στην Πράγα. Η εθνική ομάδα, ύστερα από μια συγκλονιστική πορεία, είναι εκεί, ανάμεσα στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του Ευρωμπάσκετ, για να γράψει την πιο χρυσή σελίδα της ιστορίας της.

Με δεδομένο ότι έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, ότι έχει ήδη εξασφαλίσει την πρόκρισή της στην τελική φάση του Μουντομπάσκετ του 2018 και ότι για πρώτη φορά στα χρονικά, απέχει πλέον μία νίκη από την κατάκτηση του παρθενικού μεταλλίου της σε μεγάλη διοργάνωση, η αποψινή (21.30, ΕΡΤ) μονομαχία της με την πανίσχυρη Γαλλία στον ημιτελικό είναι μια μεγάλη πρόκληση.

Είναι προφανές ότι το φαβορί είναι οι Γαλλίδες. Αλλά ποιος νοιάζεται; Μήπως απέναντι στην αρμάδα του Κώστα Κεραμιδά η Σερβία, η Ρωσία και η Τουρκία τι ήταν; Κι όμως υποκλίθηκαν σε αυτή την ομάδα που έχει κάνει την Ευρώπη να παρακολουθεί άφωνη.

Μιλώντας για τη Γαλλία, αναφερόμαστε σε μια παγκόσμια υπερδύναμη του μπάσκετ Γυναικών, η οποία από το 1953 και μετά έχει κατακτήσει δέκα μετάλλια στις κορυφαίες διοργανώσεις. Μάλιστα, το 2009 στη Ρίγα, ήταν η ομάδα που έκοψε τον δρόμο της Ελλάδας για τα ημιτελικά έπειτα από ένα θρίλερ που κρίθηκε στο καλάθι (51-49).

Τότε η «γαλανόλευκη» είχε καταλάβει την 5η θέση, η οποία, μέχρι προχθές, ήταν η καλύτερη που είχε να επιδείξει στη διαδρομή της, Η δε Γαλλία τελικά κατέκτησε το χρυσό, όπως είχε κάνει και το 2001. Για τις «τρικολόρ» ακολούθησαν τρία ασημένια, στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012 και στα Ευρωμπάσκετ του 2013 και του 2015, αλλά και ένα χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ του 2011. Οι δικές μας έμειναν με το παράπονο και τις αναμνήσεις.

Να λοιπόν η ευκαιρία για ρεβάνς. Διπλή μάλιστα, γιατί την περασμένη Δευτέρα που οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες στο τρίτο και τελευταίο ματς του Γ’ ομίλου, οι Γαλλίδες έφτυσαν αίμα για να νικήσουν στο τέλος με 70-63 και μάλιστα με την επιβεβαιωμένη εύνοια της διαιτησίας. Ο ρέφερι που απέβαλε άδικα τη Στέλλα Καλτσίδου, η οποία δεν έπαιξε πάνω από 14 λεπτά, απομακρύνθηκε από τους αγώνες.

«Αυτά τα κορίτσια χαίρεσαι να τα κοουτσάρεις. Τα δίνουν όλα, είναι ομάδα με όλα τα γράμματα κεφαλαία. Φτάσαμε στην Πράγα με σημαντικές ελλείψεις. Στην πορεία τραυματίστηκε η Σταμάτη, που κάνει ενέσεις μήπως προλάβει να παίξει. Παρ’ όλα αυτά δείχνουν αυταπάρνηση και ομοψυχία. Οι πιο μεγάλες βοηθούν τις τρεις μικρές και όλες μαζί ακολουθούν το πλάνο μας μέχρι κεραίας. Μπορεί να υστερούμε σε ύψος απέναντι σε όλους τους αντιπάλους, αλλά το καλύπτουμε με τη σκληρότητα και το πάθος μας. Σίγουρα η Γαλλία είναι το μεγάλο φαβορί, όχι μόνο για τον ημιτελικό αλλά και για το χρυσό, αλλά κι εμείς είμαστε Ελλάδα», τόνισε με ηρεμία ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Κεραμιδάς.

Παραδέχθηκε ότι και πάλι έχει έτοιμη μια άμυνα ζώνης για να βοηθήσει τα κορίτσια μας να ελέγξουν τα ριμπάουντ και να μπερδέψουν τον αντίπαλο. «Το μόνο που έχω να τους πω είναι ότι πρέπει να είναι υπερήφανες για όσα έχουν καταφέρει, ότι έχουν κάνει υπέρβαση της υπέρβασης, ότι δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα και ότι τις αγαπώ πολύ», συμπλήρωσε.

Η αντίπαλος είναι μια ομάδα που βασίζεται στην αθλητικότητα και την επιθετική πολυφωνία, από τη στιγμή που μόνο μία παίκτριά της, η 29χρονη σέντερ Εντέμ Μιγέμ, σκοράρει διψήφιο αριθμό πόντων (12,5). Ωστόσο εκείνη που χρειάζεται προσοχή είναι η 34χρονη πλέι μέικερ Σελίν Ντουμέργκ, η οποία παίρνει τις περισσότερες αποφάσεις, αφού μοιράζει 5 ασίστ ανά παιχνίδι και παρότι είναι 1,69 είναι πρώτη ριμπάουντερ με μέσο όρο 6,2.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό που ζει η αποστολή στην Πράγα δεν έχει προηγούμενο. Οσο προχωράει η διοργάνωση νιώθουν πόσο θόρυβο έχουν κάνει στην Ελλάδα. Από τη μια αισθάνονται δικαίωση και καμάρι γιατί υποχρέωσαν ακόμη και όσους πριν δεν ενδιαφέρονταν, να τις χαζεύουν με ανοιχτό το στόμα για όσα έχουν καταφέρει.

Από την άλλη, όπως τόνισε και η 39χρονη αρχηγός Εβίνα Μάλτση, «μην τρελαθούμε κιόλας. Ηρεμα. Μην αφήσουμε τον ενθουσιασμό να μας παρασύρει και να μας στερήσει την ευκαιρία να κάνουμε ακόμη ένα βήμα ψηλότερα». Το είπε και στις συμπαίκτριές της λίγο πριν παρακολουθήσουν το βίντεο. Τη συνήθειά της δεν θα την αλλάξει. Από την ώρα που θα κατέβει από το πούλμαν, μέχρι την ώρα που θα βγει για ζέσταμα, θα έχει ριγμένη στην πλάτη της τη γαλανόλευκη σημαία, όπως έκανε και στα πέντε ματς που προηγήθηκαν.

Στο μεταξύ, υπάρχει πολύς κόσμος που ξεκίνησε για να βρεθεί το πλάι τους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πάρει φωτιά. Προκαλούν συγκίνηση οι αναρτήσεις των κοριτσιών που ήταν στην ομάδα τα προηγούμενα χρόνια και για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να παίξουν φέτος.

Ακούγοντας από την τηλεόραση τις ονομαστικές αναφορές και τις αφιερώσεις που έγιναν σε αναγνώριση της συμβολής τους, έστελναν τη θετική τους ενέργεια. Το σώμα της Χατζηνικολάου, της Παπαμιχαήλ, της Δημητράκου, της Σταυρίδου, της Κωστάκη μπορεί να μην είναι εκεί, όμως το πνεύμα τους και η καρδιά τους στην Πράγα βρίσκεται.

Στον άλλο ημιτελικό που θα προηγηθεί (19.00) η Ισπανία θα αντιμετωπίσει την άλλη μεγάλη έκπληξη του τουρνουά, το Βέλγιο. Οι δύο νικητές θα παίξουν στον αυριανό (21.30) μεγάλο τελικό για το χρυσό μετάλλιο και οι δύο ηττημένοι στον μικρό (19.00) για το χάλκινο.

■ Ο ομογενής γκαρντ Τάιλερ Ντόρσεϊ από το Πανεπιστήμιο του Ορεγκον επιλέχθηκε στο νούμερο 41 (2ος γύρος) του φετινού ντραφτ από τους Ατλάντα Χοκς και θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει το πρώτο του συμβόλαιο στο ΝΒΑ.

Το ίδιο ισχύει και για τον Αλέξανδρο Βεζένκοφ της Μπαρτσελόνα, που βρέθηκε στο 57 ως επιλογή των Νετς. Στο νούμερο 1 οι Σίξερς επέλεξαν τον Μαρκέλ Φουλτζ. Ο Φουλτζ έπαιζε στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, αγωνίζεται ως γκαρντ και συνθέτει μια εξαιρετικά ταλαντούχα τετράδα μαζί με τους Τζοέλ Εμπίντ, Ντάριο Σάριτς και Μπεν Σίμονς.