Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η εκλογική αποτυχία της Τερέζα Μέι να διασφάλισε αυτοδυναμία στη χθεσινή αναμέτρηση, η διεξαγωγή του μεθαυριανού πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, η δήλωση Κόμει ότι ο Τραμπ ψεύδεται καθώς και η σκληρή κριτική του Πορτογάλου υπουργού Εξωτερικών στα προγράμματα προσαρμογής που επιβλήθηκαν σε Πορτογαλία και Ελλάδα αποτελούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς Τύπου.

Στη Βρετανία σχεδόν σύσσωμος ο Τύπος έχει πρωτοσέλιδα αφιερωμένα στην εκλογική αποτυχία των Τόρις. Έτσι οι Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους: «Το μεγάλο στοίχημα της Μέι αποτυγχάνει» και στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρονται στις απώλειες που κατέγραψαν οι Συντηρητικοί με αποτέλεσμα να χάσουν την αυτοδυναμία εστιάζοντας στο γεγονός ότι πλέον η Τερέζα Μέι για να διαθέτει πλειοψηφία πρέπει να συνεργαστεί με τους βορειο-ιρλανδικά ενωτικά κόμματα.

Επιπροσθέτως γράφει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζόρτζ Οζμπορν είπε ότι πρέπει να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να δει με ποιόν τρόπο η Μέι μπορεί να πετύχει έναν βιώσιμο κυβερνητικό συνασπισμό. Κι όλα αυτά συμβαίνουν, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, 11 ημέρες πριν τις κρίσιμες συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για την εφαρμογή του Brexit, με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να βρίσκεται σε μια πιο αδύναμη διαπραγματευτικά θέση λόγω του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο Guardian από την πλευρά του γράφει στον τίτλο του: «Τα exit polls σοκ για τη Μέι» και τονίζει ότι το πολιτικό στοίχημα που έβαλε με την προκήρυξη των εκλογών, βασιζόμενη στις ευνοϊκές για το κόμμα της δημοσκοπήσεις, χάθηκε. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι είναι ξεκάθαρο πώς η άνοδος των Εργατικών σημειώθηκε κυρίως χάρις στις ψήφους των νέων.

Από την πλευρά της η Daily Telegraph σχολιάζει ότι ακόμη παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας από τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ένα ενδεχόμενο το οποίο η Μέι έχει χαρακτηρίσει ως «Τη συμμαχία του χάους».

Στη Γαλλία ο Τύπος καταπιάνεται, όπως είναι φυσικό, με τον μεθαυριανό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Έτσι η La Croix διερωτάται στο πρωτοσέλιδό της: «Ποια θα είναι η πλειοψηφία για τον Μακρόν»;

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 09.06.2017

Η Liberation από την πλευρά της έχει τίτλο: «Ενάντια σε ένα μόνιμο καθεστώς έκτακτης ανάγκης» και στο σχετικό ρεπορτάζ σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ότι παρά τις προγενέστερες δηλώσεις Μακρόν, σύμφωνα με τις οποίες επιθυμούσε να εξέλθει η χώρα από το καθεστώς έκτακτης ανάγκης,  τώρα ψάχνει τρόπους ώστε να καταστήσει τα έκτακτα αυτά μέτρα ως μόνιμους κανόνες, θέτοντας σε κίνδυνο το σεβασμό των ατομικών ελευθεριών των πολιτών.

Σε ανάλογο ύφος και ο τίτλος της Le Monde η οποία γράφει: «Τρομοκρατία : Η κυβέρνηση θέλει να εγκαθιδρύσει ένα μόνιμο καθεστώς εκτάκτου ανάγκης» και αναφέρεται σε σχετικό προσχέδιο νόμου το οποίο υιοθετεί τα έκτακτα μέτρα που πάρθηκαν στη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015. Στο πρωτοσέλιδό της αναφέρεται και στην κατάθεση Κόμει στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας η οποία έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό στις ΗΠΑ και ειδικότερα στη δήλωσή του ότι τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου για τον ίδιο και το FBI είναι «ψέματα, απλά και ξεκάθαρα» εκτιμώντας ότι η απόλυσή του είχε σχέση με την έρευνά του για τη φερόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές. 

Στις ΗΠΑ σχεδόν όλες οι εφημερίδες γράφουν επικριτικά πρωτοσέλιδα εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, με τους New York Times να έχουν τίτλο: «Ο Τραμπ επιχείρησε να βυθίσει την έρευνα (λέει) ο Κόμει» και παραθέτουν ολόκληρο το επίμαχο απόσπασμα της κατάθεσής του στην πρώτη τους σελίδα. Ακόμη πιο επικριτικός απέναντι στον ένοικο του Λευκού Οίκου ο τίτλος της USA Today: «Ο Τραμπ αποκαλεί τον Τραμπ ψεύτη» και στο σχετικό ρεπορτάζ θέτει το ερώτημα το οποίο απασχολεί σύσσωμο τον αμερικανικό πολιτικό κόσμο: «Πρόκειται τελικώς για παρακώλυση της Δικαιοσύνης»;

Μάλιστα στο πολιτικό σχόλιό της η Σούζαν Πέιτζ γράφει ότι ποτέ άλλοτε στην ιστορία των ΗΠΑ, πρώην διευθυντής του FBI δεν έχει αποκαλέσει ψεύτη έναν Αμερικανό πρόεδρο προσθέτοντας ότι ο Κόμει παρουσίασε ένα απογοητευτικό πορτρέτο του Τραμπ και έκανε αυτό που όφειλε να κάνει, δηλαδή να προστατεύσει τους νόμους και τη δημοκρατία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ουδείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες που θα έχει η χθεσινή κατάθεση του πρώην διευθυντή του FBI.       

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 09.06.2017

Στη Γερμανία σε συνέντευξη που παραχώρησε στην  Frankfurter Allgemeine Zeitung  ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα ασκεί κριτική στα προγράμματα προσαρμογής που επιβλήθηκαν σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει μία συνταγή για όλες τις χώρες της κρίσης» και ότι κάθε χώρα «χρειάζεται το δικό της πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες της.

Ο υπουργός της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στην απόφαση της κυβέρνησής του να ακυρώσει ορισμένες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις αλλά και ορισμένες φορολογικές επιβαρύνσεις που είχε επιβάλει η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση. Όπως εξήγησε, «δεν ασκήσαμε κριτική στο πρόγραμμα της τρόικας επειδή ήμασταν κατά της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των περικοπών. Ήμασταν όμως της άποψης ότι μια ταχεία και δραστική εξυγίανση δεν θα εξυπηρετούσε τους στόχους μας».

Ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι «θεωρούμε ότι τα προγράμματα προσαρμογής που επιβλήθηκαν σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα ήταν αντιπαραγωγικά. Δεν μπορεί κάποιος να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά την ώρα που η οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Ως εκ τούτου αποφασίσαμε να μειώσουμε τον ρυθμό (σ.σ. δημοσιονομικής εξυγίανσης) και ταυτόχρονα να λάβουμε μέτρα ώστε να μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία».

Όπως τονίζει ο Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, «δεν θέτουμε εαυτούς εκτός της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αλλά η οικονομική πολιτική πρέπει να βοηθά αντικυκλικά την οικονομική ανάκαμψη και όχι να βαθαίνει την ύφεση.

Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται εκτενώς στο θολό τοπίο που υφίσταται στο πεδίο των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, το οποίο όπως γράφει διατηρείται. Αναφέρεται στις εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν, μεταφέροντας το σημερινό μήνυμα της Κομισιόν από τις Βρυξέλλες, οι οποίες εκτιμούν ότι «η Αθήνα έχει κάνει τα πάντα».

Το άρθρο επικαλείται μάλιστα σχετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχει κάποιος αντικειμενικός λόγος να μην γίνει η εκταμίευση, δεδομένου ότι, όπως δήλωσε ο ίδιος, η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τόσο στο δημοσιονομικό πεδίο, όσο και στο πεδίο της εφαρμογής των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.