Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στον αστερισμό μιας μεγάλης, διακρατικής συνάντησης κινούνται τα Ιωάννινα, τα οποία θα φιλοξενήσουν το 2ο Φόρουμ της Στρατηγικής της Ε.Ε. για τη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου (EUSAIR) στις 11 και 12 Μαΐου.

Η Ελλάδα έχει την προεδρία της μακροπεριφέρειας και ανέλαβε να διοργανώσει τη δεύτερη εκδήλωση του Φόρουμ, που ξεκίνησε πέρυσι στο Ντουμπρόβνικ και ενισχύει τη λεγόμενη «μακροπεριφερειακή στρατηγική» της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προωθήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2014 για την ενίσχυση της συνοχής της περιοχής που καλύπτουν οι χώρες της Αδριατικής και του Ιονίου και με πυλώνες τη Γαλάζια Ανάπτυξη, τη διασύνδεση της περιοχής (μεταφορές, ενέργεια κ.ά.), την ποιότητα στο περιβάλλον και τον βιώσιμο τουρισμό.

Οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Ηπείρου αποτέλεσαν και σημαντικό κριτήριο για τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας να επιλέξουν τα Ιωάννινα για το διήμερο συναντήσεων, το οποίο αναμένεται να φέρει στην πόλη εκατοντάδες επισκέπτες με συμμετοχές στο ανώτατο επίπεδο υπουργών και μελών της Επιτροπής, καθώς και εμπειρογνώμονες, πανεπιστημιακούς, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών επιχειρηματίες κ.ά. που θα συμμετάσχουν στις παράλληλες εκδηλώσεις.

Σε πολιτικό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το 2015 το πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας «Interreg V B Adriatic-Ionian (ADRION)», με συμμετοχή πάνω από 83,4 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και άλλους πόρους, θέλοντας να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη διακρατικών δράσεων στο πλαίσιο μιας στρατηγικής για την περιοχή που πέρα από τις χώρες-μέλη (Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία και Σλοβενία) περιλαμβάνει τις περισσότερες αναλογικά τρίτες χώρες σε σχέση με άλλες στρατηγικές (Αλβανία, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Σερβία).

Η 15η Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών-μελών της μακροπεριφέρειας στις 6 και 7 Απριλίου, ξεκινάει και επίσημα τις εργασίες στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας.

Ηδη, το Enterprise Europe Network άνοιξε την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β) που θα γίνουν το πρωί της 11ης Μαΐου (όλες οι εξελίξεις στη σελίδα http://www.adriatic-ionian.eu) ενώ και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, μέλος του Δικτύου Enterprise Europe Network – Hellas, κάνει το δικό του κάλεσμα στον επιχειρηματικό κόσμο.