Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η κατά γενική ομολογία αποτυχημένη σύνοδος των G7 στη Σικελία, μετά το πέρας της οποίας η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, οι πυρετώδεις προετοιμασίες για τις βουλευτικές του ερχόμενου μήνα στη Γαλλία και η σημερινή συνάντηση Πούτιν–Μακρόν στις Βερσαλίες αποτελούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς Τύπου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η Daily Telegraph έχει τίτλο «Ο Κόρμπιν κατηγορείται γιατί απέτισε, πέρυσι, φόρο τιμής σε έναν από τους δράστες της δολοφονίας των Ισραηλινών αθλητών» στο Μόναχο το 1972 στην αποκαλούμενη «Σφαγή του Μονάχου», που έγινε κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, οπότε μέλη της ισραηλινής αποστολής απήχθησαν από την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης», μια υπόθεση που έληξε με αποτυχημένη επέμβαση της γερμανικής αστυνομίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 9 αθλητές, ένας αστυνομικός και πέντε από τους απαγωγείς.

Οι Times γράφουν στο πρωτοσέλιδο τους: «Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στη Βρετανία και τις ΗΠΑ».

Ο τίτλος αφορά την προειδοποίηση την οποία απηύθυνε στα υπόλοιπα 26 μέλη της Ε.Ε. η Γερμανίδα καγκελάριος μετά τη σύνοδο των G7, μια σύνοδο που έκανε πολλούς στο Βερολίνο να αποκομίσουν την αίσθηση ότι μια νέα εποχή αρχίζει για τη Δύση.

Οι σκληρές δηλώσεις Μέρκελ έγιναν εξαιτίας της στάσης του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αρνήθηκε να υιοθετήσει τη συμφωνία των Παρισίων του 2015 για το κλίμα.

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου – 21.05.2017

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung έχει τίτλο: «Καμιά εμπιστοσύνη στην Αμερική».

Ο αρθρογράφος περιγράφει την έλλειψη κατανόησης της ευθύνης εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου απέναντι στην παγκόσμια πολιτική και συνεχίζει:

«Ακόμη και προηγούμενοι πρόεδροι δεν δίστασαν ούτε λεπτό να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας τους, ή αυτά που θεωρούσαν ως συμφέροντα, αλλά τώρα έχει κανείς την εντύπωση ότι διακυβεύονται τα πάντα, σαν να ήθελε ο Τραμπ να δικαιώσει όσους τον παρομοίασαν με μπάλα γερανού κατεδάφισης της παγκόσμιας τάξης. Για τους Ευρωπαίους είναι μια πικρή εμπειρία», συνεχίζει ο σχολιαστής.

Όπως υπογραμμίζει, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να παραμείνουν ρεαλιστές, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να κλείσουν τα μάτια στην πραγματικότητα, δηλαδή ότι στον ταραγμένο εικοστό πρώτο αιώνα θα πρέπει να φροντίσουν μόνοι τους περισσότερο παρά ποτέ για την ασφάλεια και την ευημερία τους.

Η SZ καλεί τους πολιτικούς στη σφαίρα του ρεαλισμού.

«Δεν απομένει τίποτα άλλο από το να συνεχιστεί ο διάλογος», τονίζει.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε τον Τραμπ, τον σεξισμό του, τους άξεστους τρόπους του, ούτε να δεχθούμε την πολιτική του για το κλίμα.

»Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, ίσως να είναι απαραίτητες πιο καθαρές κουβέντες, όπως οι προειδοποιήσεις της Μέρκελ προς τους Ευρωπαίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Παράλληλα με όλα αυτά, όμως, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παρουσία αυτού του Αμερικανού προέδρου είναι πραγματική, ο κόσμος με τον πρόεδρο Τραμπ έγινε αναμφισβήτητα πιο απρόβλεπτος και επικίνδυνος, όμως την ίδια ώρα ισχύει και ότι χωρίς τις ΗΠΑ δεν μπορούν να λυθούν τα περισσότερα προβλήματα, και ακόμη περισσότερο εναντίον των ΗΠΑ», καταλήγει το σχετικό άρθρο.

Στην Ιταλία, η Corriere della Sera γράφει στο τίτλο της «Η πρόκληση Μέρκελ προς τον Τραμπ» και αναφέρεται στη γεμάτη νόημα δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι «η Ευρώπη παίρνει πλέον την τύχη της στα χέρια της».

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου – 21.05.2017

Στη Γαλλία η Le Figaro έχει τίτλο «Βουλευτικές : Ο Μακρόν προετοιμάζει το μετά».

Στο σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα αναφέρει ότι ο νέος πρόεδρος έχει θέσει ως στόχο την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και τονίζει ότι μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση θα είναι σε θέση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες υποσχέθηκε προεκλογικά.

Η Liberation από την πλευρά της, στο μονοθεματικό της πρωτοσέλιδο έχει τίτλο «Μακρόν: Το τεστ Πούτιν» και στο κυρίως άρθρο τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι ο Γάλλος πρόεδρος, μετά τη συνάντησή του με Τραμπ, Ερντογάν και τους περισσότερους ηγέτες των πλούσιων χωρών, συνεχίζει τον διπλωματικό του μαραθώνιο και σήμερα συναντά στις Βερσαλλίες τον Ρώσο ομόλογό του.

Μια συνάντηση η οποία, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα, περιλαμβάνει πολλά καυτά ζητήματα.

Στις ΗΠΑ, τέλος, κυρίαρχο θέμα είναι και εδώ οι δηλώσεις Μέρκελ μετά τη σύνοδο του G7 στην Ταορμίνα με την Washington Post να γράφει στον τίτλο της: «Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μόνη της».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι οι δηλώσεις Μέρκελ σηματοδοτούν το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις αμερικανο-ευρωπαϊκές σχέσεις και προσθέτει ότι η περιοδεία Τραμπ στην Ευρώπη άνοιξε πολύ περισσότερες πληγές απ’ αυτές που έκλεισε, ενώ αναφέρεται και στη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι «οι ημέρες που βασιζόμασταν στους συμμάχους μας έχουν παρέλθει».

Ανάλογος και ο τίτλος των New York Times, οι οποίοι γράφουν: «Ανησυχώντας για τον Τράμπ η Μέρκελ αμφισβητεί ότι οι ΗΠΑ είναι ένας σταθερός σύμμαχος».