Σοβαρά επεισόδια με δεκάδες τραυματίες -περισσότερους από 100- σημειώθηκαν στο ινδικό Κασμίρ μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας, όπου από τις 9 Απριλίου που έχασαν τη ζωή τους από αστυνομικά πυρά 8 άτομα κλιμακώνονται οι συγκρούσεις. Το Κασμίρ, στην περιοχή των Ιμαλαΐων, ταλανίζεται τουλάχιστον 25 χρόνια, κυρίως λόγω της σύγκρουσης με το Πακιστάν που διεκδικεί την περιοχή.
Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα του Κασμίρ Σριναγκάρ, στη διάρκεια διαδηλώσεων φοιτητικών, μετά την επέμβαση της αστυνομίας προχθές σε πανεπιστήμιο της πόλης Πουλβαμά, όπου τραυματίστηκαν τουλάχιστον 50 άτομα.
Η αστυνομία επιχείρησε να εμποδίσει ομάδες φοιτητών που προσπάθησαν να κάνουν πορεία στο κέντρο της πόλης Σριναγκάρ, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Να φύγετε, να πάτε στην Ινδία» και «θέλουμε ελευθερία».
Σύντομα οι συγκρούσεις αστυνομίας και φοιτητών επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις του Κασμίρ, με τους φοιτητές να πετούν πέτρες και ξύλα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και την αστυνομία να απαντά με δακρυγόνα και σφαίρες.
Το Κασμίρ, περιοχή που μετά τον χωρισμό Ινδίας και Πακιστάν, στα μέσα του 20ού αιώνα, πέρασε στη δικαιοδοσία της Ινδίας διεκδικείται από το Πακιστάν, ενώ υπάρχουν ομάδες ανταρτών που διεκδικούν την απόσχισή του από την Ινδία.
Ζητούν είτε την αυτονομία του, είτε την ένωση με το Πακιστάν.
Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, μετά και τα επεισόδια τις 9ης Απριλίου, όταν οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους και είκοσι τραυματίστηκαν από αστυνομικά πυρά στη διάρκεια εκλογών για την ανάδειξη βουλευτή του Κασμίρ στο ινδικό κοινοβούλιο.
Από το 1989, που έχει αναζωπυρωθεί η σύγκρουση ανταρτών και ινδικού στρατού έπειτα από εξέγερση κατά της ινδικής κυριαρχίας, έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 70.000 πολίτες.
