Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την ώρα που η διοίκηση της ΓΣΕΕ βάλλει εναντίον της κυβέρνησης για τις τελευταίες μνημονιακές της μεθοδεύσεις (ξεχνώντας την προσήλωσή της κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος υπέρ του ΝΑΙ που θα έφερνε έτσι και αλλιώς τη χώρα στην αγκάλη των νεοφιλελεύθερων επιλογών), συνδικαλιστικές παρατάξεις βάλουν εναντίον της γιατί υποβοηθά στην εμπέδωση της μνημονιακής πολιτικής ως μονόδρομου.

«Το λιγότερο ως απαράδεκτη μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση της ηγετικής πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να διοργανώσει ημερίδα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, για να δώσει βήμα και φωνή στην αφρόκρεμα των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών υπουργών (Τσακαλώτος, Στουρνάρας, Χατζηδάκης, Σαχινίδης)» υπογραμμίζουν σε κοινή ανακοίνωση τους οι παρατάξεις ΜΕΤΑ και ΕΜΕΙΣ.

Από την άλλη η διοίκηση της ΓΣΕΕ επιτίθεται στην κυβέρνηση για τις τροπολογίες που αφορούν το πάγωμα των αυξήσεων των συνταξιούχων για το 2022 και στις αλλαγές στον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καλώντας απλώς τον κόσμο της μισθωτής εργασίας και τις οργανώσεις μέλη της να καταδικάσουν την κοροϊδία και τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις.

Για τους συνδικαλιστές της Εργατικής Συνομοσπονδίας, με τις τροπολογίες που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση εσπευσμένα και εκπρόθεσμα, ευτέλισε κάθε δημοκρατική διαδικασία καθώς τις ενέταξε σε νομοσχέδιο για την αλιεία. «Επιβεβαιώνεται έτσι με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το διαζύγιο της παρούσας κυβέρνησης με την αλήθεια».

Συμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η διοίκησή της έπραξε στο ακέραιο ό,τι της αναλογούσε για την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, με όλα τα μέσα και όπλα που διαθέτει, όμως η κυβέρνηση δίνει ακάλυπτες επιταγές για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το ασφαλιστικό.

Ετσι μέσω του νέου θεσμικού πλαισίου έχουμε:

● Διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων.

● Αναγνώριση του lock out των εργοδοτών.

● Πρόσθετες μειώσεις στις συντάξεις.

● Διευκόλυνση των κατασχέσεων ιδιοκτησίας των καταχρεωμένων πλέον απλήρωτων και απολυμένων εργαζομένων και επαγγελματιών.

«Μετά το τράβηγμα του αυτιού από τους δανειστές στην κυβέρνηση για τις ψεύτικες υποσχέσεις που έδωσε στα πρόσφατα μέτρα εφαρμογής του συμπληρωματικού μνημονίου, τώρα αναγκάζεται να αποτυπώσει με τροπολογίες την πραγματική συμφωνία με τους δανειστές. Μια συμφωνία που μόνον “επιτυχής” δεν είναι παρά τις συνεχείς προσπάθειες κυβερνητικής παραπληροφόρησης για το αντίθετο» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Ωστόσο την ίδια ώρα το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ διοργανώνει ημερίδα που, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΕΜΕΙΣ και ΜΕΤΑ, μέσω αυτής επιδιώκεται η μετάλλαξη των συνδικάτων σε θεσμό «εθνικής υπερκομματικής συνεννόησης» για την αποτελεσματική εφαρμογή των μνημονίων.

«Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι με την ημερίδα αυτή προσπαθεί να μετατρέψει το ΙΝΕ από επιστημονικό φορέα της εργατικής τάξης σε ένα νεοφιλελεύθερο φόρουμ, ώστε να αναπτύξουν τις απόψεις τους αυτοί που σχεδίασαν και εφάρμοσαν ό,τι πιο αντιλαϊκό και αντεργατικό γνώρισαν μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι νέες» επισημαίνεται στη γραπτή αντίδραση των συνδικαλιστών των συγκεκριμένων παρατάξεων για τις επιλογές του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.