Την οργή του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσαν οι… προοδευτικές προτάσεις της Ντόρας Μπακογιάννη περί «ποινικοποίησης της καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης». Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού απάντησε σε υψηλούς τόνους σημειώνοντας ότι η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να δίνει διαπιστευτήρια στους Σόιμπλε και ΔΝΤ.
Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» σημείωσε ότι θα έπρεπε να έχει ποινικοποιηθεί το χάσιμο χρόνου στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.
Αφού… ευχήθηκε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση έσπευσε να προσθέσει ότι δεν βλέπει σταθερές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ τόνισε ότι θα έπρεπε να έχει ποινικοποιηθεί το χάσιμο χρόνου στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση με την πρακτική της ενθαρρύνει την άποψη ότι το ευρώ είναι βαρύ νόμισμα για την Ελλάδα». Αναφερόμενη στο σενάριο η κυβέρνηση να περιμένει τις γερμανικές εκλογές, σημειώνει ότι «η σύνθεση του νέου κοινοβουλίου στη Γερμανία θα είναι πιο πιεστική για τη χώρα και τα συμφέροντά μας» και εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός έχει τρεις επιλογές: ψήφιση νέων μέτρων, εκλογές ή παράταση της διαπραγμάτευσης και επανάληψη του καλοκαιριού του 2015.
«Το πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα είναι ότι όποιο μανδύα και να βάλει, ο βασιλιάς είναι γυμνός» πρόσθεσε και ξεκαθάρισε ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι à la carte».
Το ίδιο τροπάριο
Από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού η απάντηση ήταν πως «Η ηγετική ομάδα της ΝΔ –σήμερα τη σκυτάλη πήρε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη– κουραστικά επαναλαμβάνει το ίδιο τροπάριο, ζητώντας να υπογράψει η κυβέρνηση ό,τι της ζητούν οι ακραίοι εκ των δανειστών, όσο εξωπραγματικά και αν είναι τα μέτρα, χωρίς κανέναν ενδοιασμό».
Το Μαξίμου έκανε λόγο για «τραγέλαφο» αναφορικά με τις δηλώσεις περί ποινικοποίησης σημειώνοντας ότι «Θα ήταν επικίνδυνο, αν δεν ήταν τόσο φαιδρό. Είναι φανερό ότι δεν την ενδιαφέρουν τα νέα μέτρα που θα υποστούν οι Έλληνες πολίτες –δεν αφορούν ούτε αυτήν, ούτε τους φίλους της. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να υποβάλλει διαρκώς τα διαπιστευτήρια της ΝΔ προς τους θεσμούς, λίγο προτού ο κ. Μητσοτάκης συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών».
«Η κ. Μπακογιάννη δικαιολογεί τον Σόιμπλε, στηρίζει το ΔΝΤ, βάλλει κατά των πολιτών, και ζητά εκλογές. Αγνοεί ό,τι δεν συμβαδίζει με το αφήγημά της, όπως οι δηλώσεις των Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, Μάρτιν Σούλτς και άλλων, οι οποίοι μόνο στην ελληνική κυβέρνηση δεν επιρρίπτουν τις ευθύνες των καθυστερήσεων της διαπραγμάτευσης. Η κ. Μπακογιάννη θα περιμένει για πολύ καιρό τις εκλογές. Ευτυχώς γι’ αυτήν, θα έχει παρέα: τον κ. Μητσοτάκη και όσους τους τυφλώνει το αντιπολιτευτικό μένος» καταλήγει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
